Problema mea cu Ucraina

După părerea mea, succesul democrației ucrainiene echivalează cu păstrarea integrității naționale în următoarele două secole. De aceea mă și implic atât de mult în chestiunea asta: dacă Ucraina eșuează, Basarabia va eșua și ea și, învecinându-se cu Rusia, România va eșua și ea.

Nu este, deci, adevărat că România este în siguranță, fiind membră NATO și UE. Dacă am fi conduși de niște trădători un pic mai mari, România s-ar putea exclude singură din aceste entități, și am ajunge singuri pe lume, vecini cu Rusia.

De aceea, cred că trebuie să facem totul, totul!, pentru a ajuta Ucraina să iasă de sub jugul sovietic pe care noi l-am crezut destrămat.

Astfel, atitudinile prietenoase cu Rusia, pur și simplu, mă scot din minți, pentru că viitorul nostru este pus în balanță și s-ar putea să fie cumpărat la un preț de nimic. În fond, de ce ai pune carnea în galantar? Nu ca să o vinzi?

Pur și simplu, nu mi se pare că facem destul pentru a nu ne învecina cu Rusia. Nu mi se pare că facem destul pentru a întări Flancul Estic. Și mi se pare că diplomația română dă rateuri în a le explica partenerilor europeni că și ei, dacă s-ar învecina cu ISIS, ar lua-o razna.

În fond, deosebirea dintre ISIS și Rusia este doar de metodă, nu și de scop.

Ca atare, mi se pare îngrozitor cum Europa eșuează în a se ridica la înălțimea nevoii curente de acțiune și reacțiune la agresiunea rusă, mi se pare incredibil, doar rău noaptea numai când mă gândesc că avem neșansa reală ca fii sau nepoții noștri să fie prizonieri în Siberia sau, la fel de rău, într-o închisoare post-comunistă, cum am mai avut, pentru simplul motiv de a ști carte, sau ceva.

Nu dorm bine noaptea știind că singurul lucru care ne desparte de Rusia este o din ce în ce mai firavă solidaritate europeană, din ce în ce mai puțin funcțională, din ce în ce mai puțin sigură.

Vă amintiți anul 1848 în Europa? A fost plin de revoluții naționale. Vrem să vină anul 2048 cu niște revoluții anti-naționale? Nu mi se pare că suntem conduși ne niște oameni a căror calitate umană să garanteze că așa ceva nu se va întâmpla și nu cred că suntem un popor suficient de puternic încât să n-o luăm razna.

Și să presupunem că n-o luăm razna noi. Dacă o iau vecinii? Nu este mai bine să avem la Est o țară-tampon? Cum Rusia nu s-a schimbat fundamental în anii de pace, nu cred că-n anii care va veni se va mai schimba, sau nu radical, ceea ce este un risc major, pentru noi.

De aceea și spun, trebuie să facem totul pentru o Uniune Europeană puternică. Trebuie să facem totul pentru o Ucraină liberă, independentă și puternică. Trebuie să facem totul pentru a ne întări pe toate flancurile, inclusiv economic, politic și social, iar timpul pare a fi împotriva noastră.

Tremură carnea pe mine când văd cât suntem de impasibili și de mutălăi, deși tăvălugul vine spre noi. Parcă aș trăi în viitor și parcă aș vedea abuzurile la care în viitor am putea fi supuși, îmi vine să urlu și parcă vocea mie- înfundată de teama că în loc să ne construim o țară cu un viitor cât de cât, așteptăm ca cineva, știm cine, să construiască o pușcărie în jurul nostru.

Aș țipa, dar cine să m-audă? Câți oameni sunt capabili să gândească pentru secolul viitor? Dar dacă sunt eu, doar eu, dus cu pluta?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.