Reflexul pavlovian și conflictul din Coreea

După cum probabil ați auzit la știri, armata nord-coreeană a folosit artileria cu muniție de război împotriva populației militare și civile dintr-o insulă aflată pe linia de demarcație, ca urmare a unor exerciții militare ale armatei sud-coreene în apele teritoriale proprii.

Deci, mai pe scurt, sud-coreenii pescuiau guvizi la rachetă (sau îi vânau cu rachetele), iar nord-coreenii le-au dat la gioale, pe la spate, omorând niște oameni, rănind alții și distrugând câteva vieți. Asta după ce în primăvară o navă sud-coreeană a fost torpilată de nord-coreeni, deși nava nu era în apele teritoriale nord-coreene.

În primul și în primul rând, e și vina României. Acum vreo 10 – 15 ani șe-am trimis biscuiți, nu mai știu câte zeci de milioane. De banii ăia politicienii lor și-au mai săpat vreo două buncăre. SUA, la fel, a trimis ajutoare. De fapt, când a fost foametea aia mare din anii 1990, toată lumea a trimis ajutoare. Idioți. Ajutoarele alea au ajuns în principal la potențații partidului, iar la oameni au ajuns doar ajutoare "de la partid".

De fapt, de fiecare dată când le-a fost greu, nord-coreeni au primit ajutoare. Sau au negociat, că aici doream să ajung. Și când n-au avut argumente de negociere, le-au construit: (uzină de îmbogățire a metalelor radioactive), le-au produs (mai lansau o rachetă peste Japonia) sau au șantajat.

Așa și acum, dacă-mi permiteți opinia: s-au obișnuit ăștia cu primitul și negociatul. Și acum tot așa e:

– Bă, avem arme și murim cu sudicii de gât, dacă nu ne dați niște cașcaval.

Și ar cam avea nevoie:

  • Se schimbă regimul (trece țara la fii-su pe buletin);
  • E criză și la ei și au nevoie de bani, mai ales ca să mențină regimul comunist la putere (care trece printr-o criză specifică schimbării unui regim).

Plus că, să fim serioși, câtă vreme China le ține spatele, nimic nu li se poate întâmpla.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.