Și dacă tot am timp…

Și dacă tot e lung drumul Clujului, ca atare având timp berechet, în limita bateriei de la laptop, țin să aduc câteva lămuriri în legătură cu articolul precedent, legat  de criză. Că așa, de cu seară, n-am apucat să scriu tot ce-mi trecea mie prin cap.

În primul rând sunt de acord că 90% dintre salariile de la stat sunt mici. Corect. Nu despre asta țin să mă pronunț. Dar țin să mă pronunț, în calitate de cetățean (neavând nicio funcție publică nici n-am cum să mă pronunț în altă calitate) cu privire la cum vd eu lucrurile. În al doilea rând hai să discutăm despre bani. Deci? Unde sunt banii care pleacă din sectorul privat (și câteva regii și companii de stat):

 • salarii la bugetari;
 • pensii;
 • costuri administrative (armată, poliție, servicii de intervenție și apărare civilă);
 • sănătate;
 • diverse programe naționale (Rabla, reizolarea termică a blocurilor, etc);
 • subvenții din cele mai diverse;
 • infrastructură;
 • biserică;
 • iertări de datorii.

Să le luăm pe rând. Salariile bugetarilor sunt plătite integral (într-o formă sau alta) de la bugetul de stat. Fie că vorbim de doctori, funcționari pubșici, polițiști sau profesori. Și nu, nu pot să comentez despre salariile personalului medical. Dar pot să comentez despre salariile profesorilor. Da, sunt un om cu carte, da, le sunt recunoscător dar, da, am cunoscut și jeguri de oameni cu pretenții de pedagogi, oameni ca n-aveau nici în clin, nici în mânecă cu educația, ei fiind parte a sistemului doar pentru imensa roată de cașcaval ce le intra în conturi lună de lună.

Hai să vorbim despre ei. Știu câteva cazuri de oameni incapabili, repet: incapabili, cu posturi în sistemul de învățământ superior, oameni cel mult mediocri, cu salarii jegoase și cu venituri extralegale (ca să mă exprim elegant) ce depășeau, în majoritatea cazurilor, 6000 de lei (șasemiilei) pe lună. Adunat cu salariul, acești oameni fac 10,000 de lei pe lună, poate mai bine. Și, cum un noroc nu vine niciodată singur, partenerii lor de viață lucrează tot la stat, și câștigă, treaba lor cum, peste 8,000 de lei pe lună. Adică doi bugetari, non-șefi, fac cam 18,000 de lei pe lună.

Bine, bine, o să spuneți că astea sunt excepții. Sincer, o familie care are un membru în cadrul unei universități și un altul prin administrația locală, face frecvent peste 10,000 de lei lunar, sumă pe care, momentan, nici nu pot să visez că o voi face prea curând. Iarăși, s-ar putea spune fie că profesorii universitari merită. Și n-aș putea spune că, în general, nu e așa. Dar ce ne facem cu acei 48% dintre ei care freacă blana statului degeaba, care sunt depășiți frecvent de studenții care au citit la viața lor mai mult de trei cărți de specialitate?

Ce ne facem cu acei profesori de liceu care au căzut cu brio la examenele pe care le-au dat și care acum, întru recunoașterea propriilor valori, cer măriri peste  măriri? Și de ce ei muncesc 18 – 20 de ore pe săptămână? Sau, mai tare, sunt anii care au sub 10 ore. Și câștigă vreo 6,000 de lei, pentru că au vechime, dar nu mai au nici harul și nici răbdarea de a preda ceea ce trebuie, cum trebuie. Și ei sunt importanți pentru societate? De ce? Ce produc ei, în afară de cohorte și legiuni de imbecili inculți? Că, oricât te-ai screme, când ești prost nu-l poți învăța pe un om să-și folosească geniul. Pentru că nu-l înțelegi.

Hai să vorbim despre cei de la Agenția Națională pentru Tineret (ANT), organizație condusă, din paleolitic și până în prezent, de UDMR. Ca un exercițiu de transparență, aș vrea să ia cineva la purecat listele de tineri care eu mers în străinătate prin programe ANT. Se va vedea foarte clar că din cele câteva mii de persoane (poate 10,000) beneficiare ale unor astfel de excursii, doar câteva sunt de naționalitate română. Deci unii făceau o horă mișto, pe banul contribuabilului.

Și aici trebuie să fiu extrem de clar, oricât de tare ar durea. Contribuabili sunt cei care dau bani la stat, din alte surse decât bugetul de stat. Adică funcționarii publici nu sunt contribuabili (soră-mea, dragă, te iubesc) pentru că ei nu aduc bani la buget, ci iau bani de la buget. Că ei cică plătesc taxe și impozite este fals. Întrucât banii ăia sunt mutați dintr-un buzunar al statului într-un alt buzunar al statului. Adică, practic, banii ăia sunt și vor fi mereu ai statului. Pe când un funcționar la privat are banii lui, independenți de bugetul de stat, bani reali, nu manevre de buzunăreală administrativă.

Bine, sunt și excepții, culmea, cele mai hulite. Și aici mă refer la Compania Națională a Huilei, care produce huilă, din care se face energie, Compania Națională a Lignitului Oltenia, lignit din care se face energie, CFR-ul (care mută o parte din banii sectorului privat în bugetul statului), și alte câteva asemenea companii și regii. Ele sunt, după cum spuneam, excepțiile, pentru că iau bani din sectorul privat și îi transferă în bugetul statului, în contrapondere cu diverse bunuri sau servicii. No, ăștia produc ceva prin care atrag banul din sectorul privat la bugetul de stat.

Cred că v-ați prins, deja, că ne interesează foarte mult unde merg banii și că este foarte important ca aceștia să îngrașe bugetul de stat, seva României.

Hai să vorbim despre primarul din Clejani. De unde din salariul dumnealui de vreo 3,000 de lei a avut 70,000 de euro pentru o mașină de lux? Hai să vorbim despre mulții consilieri locali din țara asta. Știe cineva câți sunt. Eu estimez că în jur de 30 – 40,000. Da, atâția. A făcut cineva calculul ăsta să vadă despre ce bani discutăm aici? Și da, astea sunt doar funcții politice. Niciun partid politic din România, niciunul, n-a avut atât de multă greață în el să refuze mizeria asta.

Da, sunt de acord, este nevoie și de consilieri locali. Dar nu de atâția, și nu așa ci, modernizat, pe specializări. Și hoardele astea de politicieni nici n-au salariile mici. Practic, prin legea asta consiliilor locale s-a instituit, absolut legal, pomana electorală din banul public într-un fel de tristă mimă a democrației (asta pentru cei care vroiau să mi-o servească pe ici cu protejarea intereselor alegătorilor, prin vor și reprezentare).

Hai să vorbim despre armată. Un ofițer proaspăt ieșit de pe băncile școlii ia, la angajare, vreo 1500 de lei în mână, dacă nu mă înșeală memoria. Numai că, în termeni financiari, nu produce nimic cuantificabil. Eu, sincer, i-aș pune să păzească diverse obiective, precum băncile și celelalte instituții mai mult sau mai puțin financiare. Așa, ar produce ceva. Așa, ar fi un pic mai multă ordine. Și la fel aș face și cu jandarmeria. Sincer, cred că oricine trebuie să contribuie cu ceva la buget, oricât de mic după principiul: masa o dau eu, dar pâinea ți-o plătești.

Hai să o spunem pe aia dreaptă. Orice spital are minim trei criminali inconștienți, ca să nu spun mai mult. De ce nu se revoltă angajații, colegii, când văd ce poamă au lângă ei? Că ăla ia și din banii lor. La nivelul unui spital nu vorbim de mulți bani, dar un 20 de lei tot ia un criminal de la fiecare coleg. 20 de lei înseamnă, actualmente, o creștere salarială de 0,5 – 1% pe cap de criminal dat afară. Desigur, pe colegii domnului criminal nu-i doare nici la paișpe metri în fața axului cardanic (sau al gurii de aerisire, după caz), că nu su nt banii lor cei ce trebuiesc cheltuiți cu cap.

Hai să vorbim despre pensionari. Au pensiile mici. Corect. Dar au și nenumărate forme de asistență, forme care costă. De exemplu la mine la bloc i-am văzut că nu plătesc încălzirea, pentru că au subvenții. Ia să calculăm. Să zicem că au o pensie de 500 de lei. Încălzirea, în lunile de iarnă, a fost în jur de 135 de lei. Unii mai beneficiază de tratament la băi. 10 zile. Adică minim vreo 1000 de lei din bugetul de stat. Toți, sau aproape toți, beneficiază de transport gratuit în localitate, pe mijloacele de transport din comun.

Da, e frumos, dar cineva tot plătește pentru asta. Deci, mai punem o medie de 50 de lei de pensionar, pe lună. Bun, unii sunt pensionari și cu ceva drepturi suplimentare. Nu plătesc curentul, să zicem, chestii. Nici nu știu eu câte drepturi au unii. Și cred că mulți nici nu mai știu. Dar, la final, tragem linie. Pentru un pensionar statul plătește în medie vreo 734 de lei lună în mână, plus bonusurile de care vorbeam, deci avem costuri minime vreo 1000 de lei per pensionar. Astea sunt costurile. No, banii ăștia de unde vin?

În termeni absoluți, ce salarii trebuie să fi avut oamenii ăștia ca să aibă pensii lunare de 300 de euro? Sau, și mai absolut, știind că salariul mediu a fost pentru foarte, foarte multă vreme de vreo 150 de dolari (cine are chef să calculeze mai în detaliu salariile medii din România între 1960 și prezent),
restul banilor de unde vin?

Să vorbim despre incapabilii de la primării. Oameni care nu-s în stare să-și facă treaba la timp, oameni cărora li se pare firesc să le las buletinul o săptămână pentru o rahată de viză de flotant. Mie nu mi se pare normal. Dar chiar deloc. Să zicem că treaba asta ar dura cel mult zece minute. Eu singur, într-o zi, aș servi 50 de oameni. Dacă s-ar și programa dinainte, cred că aș face singur toate flotantele din Cluj. Toate. Că nu-s mii pe săptămână, ci zeci. Repet, flotante.

Hai să vorbim despre cum mi s- oferit un post în IT la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, la Deva, când doar se discuta despre înființarea agenției, post pe care l-am refuzat, pentru că nu pot să-mi calc principiile în picioare și să mă înregimentez politic. Salariul ar fi fost, inițial, de 1800 de lei. Ca să apăs câteva taste. Rahat, unde e provocare? Unde e eficiența? Dar să nu divaghez. Pentru asta ar fi trebuit să mă bag la PNL. Na, am zis-o.

Sau, altă dată, mi s-a oferit un post bunicel la un centru de tineret, strâns legat de ANT despre care am vorbit mult mai înainte. Pentru asta trebuia doar să devin membru UDMR. Cu toții știm astfel de exemple, să fim sinceri, că ipocrizia ne-a adus la sapă de lemn.

Hai să mai continui, să se vadă jegul. O fostă iubită de-a mea a intrat la PNL, ea și tot spitalul unde lucra, pentru a-și păstra postul, întrucât directorul general era de la PNL. Sau, un bun prieten și fost coleg, a intrat în PSD ca să-și păstreze postul. Tot IT ca și domnișoara de care vă povesteam. Sau, un alt prieten, lucrează la stat, cu directori PSD și PNL. Și-au luat telefonie fixă de la Vodafone, că aia de la Romtelecom era prea scumpă (oh, da, la pariu că ăia n-au mințit), care Vodafone începuse să arunce cu telefoane prin oameni să-și țină gura că nu mergeau serviciile. NU știu cum să vă spun, nici măcar de-un fax nu mergea, deși era o linie directă și spre Cabinetul Primului Ministru. Deci, bani aruncați. Și n-are ce să facă, că sunt toți mână în mână.

Hai să vorbim de diverșii șefi și șefuți, cohorte întregi, înscăunați în cadrul diverselor regii. Oameni care n-ar fi buni nici măcar de șefi de lasă la grădiniță, sunt mari conducători. Au influență, bani, relații. Și banul public se cheltui cu curul, pardon de expresie. Spre exemplu, în trei ani, citisem în Ziua de Cluj, o stradă a fost spartă de vreo 9 ori, un record absolut.

Iarăși, mulți bani se duc spre biserică. Și nu mă refer doar la cea ortodoxă, nu. Statul este destul de generos. Că doar are de unde! Care biserică ia gârla de bani, fără a tăia factură. De ce? De ce un popă ia 1000 de lei la o înmormântare, și nu taie chitanță pe toată suma, adică fără să plătească cei 16% regulamentari, dar ăla care a construit biserica a plătit acei 16%?

Draga de soră-mea (te iubesc în continuare, să știi) spunea că de ce s-a construit nu știu ce clădire prin nu știu ce sat uitat de lume. Simplu, pentru că una dintre puținele metode pe care un guvern le are pentru a stimula creșterea economică este să construiască infrastructură. De ce? Simplu. Pentru că se creează locuri de muncă, chiar și temporare, dar care au un efect în cascadă. Credeți că vesticii au construit autostrăzi și alte cele așa, de bună voie? Nu, pur și simplu, marea majoritate a infrastructurii și în acele țări a fost construită în perioadele de criză sau acalmie economică. No, de aia trebuie investit în infrastructură și nu în salarii. Pentru că infrastructura generează salarii. Simplu. Cu cât ai mai o infrastructură mai bună și mai dezvoltată, cu atât ai, și se poate demonstra facil, mai multe salarii. Și mai bune.

Zicea nu știu care de la Cartel Alfa că trebuie mărit TVA-ul la produsele de lux. Rahat. Șefii de sindicat știu că este groasă și n-au nicio soluție, așa că preferă să arunce cu praf în ochi. Să vedem de ce. Să zicem că piața produselor de lux din România ar fi de vreo un miliard de euro pe an. Și dacă s-ar impozita cu 100%, tot nu ar intra la bugetul de stat decât 500 de milioane (poate mai puțin), întrucât numărul clienților de lux ar scădea vertiginos. Asta a fost marea soluție găsit de cei de la Cartel Alfa, după ce s-au scremut toată noaptea. Ei știu că e groasă, dar fac un joc de teatru ieftin, ca să aibă spațiu de manevră în fața oamenilor. De fapt, cu toții , politicieni și lider de sindicat totodată, fac pe saltimbancii, ca să nu li se vad neputința.
Și da, dacă bugetarii ies în stradă, ies și eu în stradă, să protestez împotriva lor. Știu că sunt și nevinovați, știu că le e greu, dar nu pot să uit cel mai tare principiu din viață: "decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-ta". Că io când am avut 300 de lei ajutor de șomaj pe ei îi durea în fund. Când îmi căutam de lucru ei mergeau în excursii în Europa și Nordul Africii. Când eu îmi toceam coatele pe băncile școlii, ei se distrau sau se făceau că muncesc.

Așa. Și nu, nu-i iau apărarea lui Băsescu la faza asta, că încă n-am trecut malul, dar țin să precizez că este cel mai coios, pardon de expresie, președinte pe care l-a avut vreodată România. Ilici ne-ar fi spus că trecem printr-o perioadă de austeritate și că trebuie să strângem cureaua (cum a făcut-o prea des, dealtfel), și n-ar fi făcut nimic (își aduce cineva aminte de prima jumătate a anilor 1990?). Crin ar fi spus că suferim de o grea moștenire și că se va rezolva, nu se știe cum. Măcar Băse a fost franc. Zmeu, dar franc:

– Bă, e groasă rău. Nu mai averm bani. Deloc. O să tăiem și o să spânzurăm în carne vie.

Și, la final, un mesaj de mare și slobozită *u*e pentru toți politicienii, de la mare la mic. Toți s-au lăudat cu creșteri economice amețitoare. Toți. Și toți ne-am întrebat unde naiba este creșterea aia economică. Și am aflat acum: era în burtă, după ce ne-a intrat prin fund și-o să ne iasă pe gură, ca pe vremea lui Țepeș.

Aș mai zice eu multe, dar nu mai am răbdare cu acest subiect.

P.S. Dar știu că ține ceva bateria de HP. =))

9 Comentarii

 1. ocsike 07 mai 2010 la 13:01 - Raspunde

  Da măi Robi, dar să te iei de pensii? sau de șomaj? După ce că iei bani puțini și nu ai nici loc de muncă, mai iei și un șut în fund.
  Hai că îți mai zic eu unde se pierd banii… în autostrăziile construite, în ziua de 2 mai de anul trecut, În portalul eRomânia, și multe alte investiții a căror valoare reală crează dubii.
  Da no, las că noi, românii suntem un popor tare și ne putem sacrifica, am făcut-o 45 de ani, o mai putem face și acum.
  Zicea Băselu că ieșim din criză când iasă și ceilalți. No uite că ăilalți au ieșit, noi acum intrăm.

  • Robin Molnar 08 mai 2010 la 02:39 - Raspunde

   =) Aia cu pensiile nici mie nu mi se pare neapărat corectă. Dar să nu uităm că pensionarii au mai multe drepturi decât persoanele active. Să zicem că nu m-ar deranja. Dar mă deranjează că nu apreciază ceea ce au. =) Eu, sincer, până destul de recent, câștigam mai puțin decât pensia medie. Zi-mi și mie cum puteam să-mi fac un trai, o familie, cu mizeriile alea de salarii. Și nu mă plângeam, că n-aveam cui. =)

 2. xtall 07 mai 2010 la 13:47 - Raspunde

  =) cauţi unde se duc banii?
  De ce crezi ca e tare-n bile Băsescu ? =D
  Daca iti pune cineva piciorul pe gat, da-mi bani ca nu-ti mai dau si intri mai tare in dudu ce faci ?
  desi se dau voinici oricine ar face la fel, oricine indiferent de culoare, nu\’s de ce-l girezi pe Base ca fiind diferit, ca n-a făcut nimic altceva decât sa se supună, tocmai d-aia nu-l apreciez, nici macar nu gandeste din moment ce n-a venit cu nici o soluţie de specialist sau profesionist tare in bile 🙂 , absolut nici una, ca ultima baba rătăcita ce nu mai are bani ia sa taie, asta nu e soluţie daca te uiti si ce-ai scris mai sus, înseamnă ca nu e vreun secret ptr nimeni,cu atât mai mult cred ca nici ptr ei, unde sunt soluţiile la ele? de ce nu spune nimic, reforma, planul cum vrei sa-i mai spui unde sunt? adica se cunosc destul de exact motivele (nu-i asa?) şi rămâne strict doar pe reduceri de salarii, atât ? fără sa spună nimic altceva concret ?

  • Robin Molnar 08 mai 2010 la 02:44 - Raspunde

   Să vii în fața poporului la ora de vârf și să spui ce a spus este strict o chestie de curaj și o indirectă asumare a răspunderii. Sincer. Nu știu dacă alți politicieni ar fi avut ouăle să o facă.

   Soluțiile, sincer, cred că trebuie să vină de la sindicate. Pentru că absolut de fiecare dată când un guvern, orice guvern, a încercat să facă ceva cu sistemul sta monstruos, sindicatele s-au opus. Absolut de fiecare dată. No, amu să vină ele cu soluții echitabile pentru toată lumea. =)

   Nu ți se pare corect?

   Și nu, nu-l girez nici pe Boc și nici pe Băse. Când a început să se împută treaba, primul lucru pe care l-au făcut a fost să ne taie bursele, la studenții de la master, burse muncite. Chestia asta nu se iartă, și nu se uită. Dar, extrapolând, de ce doar generația de sacrificiu să facă sacrificii?

 3. xtall 08 mai 2010 la 03:24 - Raspunde

  Nu mi se pare :eyebrow:, zău ca aşteptam sa vad ce-o sa facă ptr ca spunea una deşi se vedea cu totul altceva.
  n-au condus alţii nici în anii trecuţi, pana şi pe mandatul asta de la început direcţia luata era deja greşită.
  O întorc ca la Ploieşti ? o mai întorci dar chiar cu 180%, in asa de scurt timp după ce spui altceva ? denota nişte chestii de paralelism la realitate.
  Si eu zic ca nici acum n-a procedat bine, e mare umflat, tai, dai afara, şi cât mai repede.

  • xtall 08 mai 2010 la 05:54 - Raspunde

   Acum e momentul perfect de dat afara, nu la iarna, la iarna dacă o va face va fi mult mai groasa, iarna nu ai unde te duce, doar acum se pot mişca cei daţi afara sa-şi caute de munca, dacă menţine toată panarama cu salarii mici tot groasa rămâne, si nici n-a rezolvat nimic cu umflarea sistemului, nu\’s de ce s-ar mai plânge ca e umflat.
   Sa dea afara măcar sa nu rămână şi pe mai târziu aceeaşi scuza, al sistemului cel foarte mare, ca sigur iar trebuie sa faca nu\’s ce. Sa ma scutească de motive de astea.
   Sa scoată mărirea aia de personal şi sa dispară motivul, sa facă sistemul ok, mic cât de mic crede ca trebuie, dar sa-l facă ca de mai aud încă si inca o data motive ca sistemul e mare, fără sa facă nimic … n-ai cum sa cataloghezi altfel.
   Nici bugetarii cu serviciile nu-s slugile nimănui sau mari filantropi, n-au de ce sa înghită, oferă servicii la fel ca şi privaţii, nu poate, sa-i scoată pe privat ca îşi vor scoate ei banii mult mai bine.

   • Robin Molnar 09 mai 2010 la 17:42 - Raspunde

    =) Dude, oricum, pe undeva știu că sunt niște mari șmenuri. Și sindicatele nu se opun. Și așa, plătim cu toții. =) Oricum, e aiurea rău. =)

 4. xtall 10 mai 2010 la 05:55 - Raspunde

  ne prinde pastele celalalt dacă ne apucam de povestit concrete =D
  Dar n-am văzut plusuri pe locale, zău ca nu sunt, ce sa mai spun de 25% ca fiind plus, pai dacă sunt sa dea 25% afara …au făcut pe ei de tot, câţi ar mai rămâne o sa dea servicii cu ora sau pe bucata, alta solutie nu ar avea, nu\’s cum o fi în alte părţi, spre exemplu aici serviciul de ambulanta tipa de mult ca n-are personal, în ciuda faptului ca acum nu se fac angajări (ordin mare de sus) s-au făcut angajări altfel clambeau de tot din lipsa de personal, în spital e aproape la fel, aproape toate serviciile sunt la fel, toţi au lipsa de personal (nu mai zic si de lipsa calificaţilor ca e şi mai şi)
  Nu stai şi te gândeşti unde o fi cei în plus ?
  Chestia cu umflatul mi se pare a fi în alta parte sau altceva decât se spune, o fi pe la guvern, ministerele de turism, cele cu achiziţiile UE, poate sunt cheltuieli aiurea, sunt la greu, naiba ii ştie ce-au făcut, dar serviciile locale, ca personal, nu sunt pe plus.
  Si zice-se ca o sa dea şi afara, abia aştept şi minunea asta =) , sunt foarte curios de unde o sa dea şi mai ales cum si cu ce o sa meargă mai departe, dacă la unii merge sa-i mai înghesui la alţii n-ai cum, ori renunti la nişte servicii ori le drămuieşti şi pe ele cu porţia, ora, etc.
  Deşi le vei plăti ca servicii complete ?

  • Robin Molnar 11 mai 2010 la 17:39 - Raspunde

   =( Nu numai că ne prinde Paștele, dar și trece. Pentru că nu cred că am termina vreodată de făcut inventarul la ce s-a furat și ce se va mai fura. XD

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.