Teoria triunghiulară a adevărului

Odinioară spuneam: "Pe lumea aceasta există o singură întrebare cu un singur răspuns care este întotdeauna adevărat!". Țin să dezvolt ideea, că mi se pare o teorie interesantă.

Să începem cu o schemă simplă:

Teoria mea: cu cât o întrebarea este mai specifică, într-un context cât mai specific specific, cu atât aceasta are mai puține răspunsuri și, mai mult, se poate ajunge la un punct în care întrebarea aceea specifică, pusă într-un context specific, să aibă un singur răspuns, acesta fiind, invariabil, adevărat.

Practic, aproape orice întrebare poate ajunge să aibă un singur răspuns, și acela invariabil adevărat, dacă este pusă într-un context specific și, prin formulare, nu acceptă decât un răspuns specific. De aceea spuneam că este o singură întrebare, pentru că acesta este pusă într-un context unic.

3 Comentarii

 1. ana 12 martie 2010 la 16:04 - Raspunde

  In in viata nu se aplica. (Si nici in teorie – cu exceptia situatiilor ideale, cu nr. finit de variabile.) Pentru ca nu exista situatie care sa admita doar un raspuns adevarat. Nu ai cum sa creezi un model matematic pt. o situatie REALA. Exista mult prea multe variabile pentru a restrange toata problema la un sistem de ecuatii.

 2. ana 12 martie 2010 la 16:07 - Raspunde

  Inainte de a ma contrazice, da o raita pe la Mathematicum, str. Ploiesti, Cluj-Napoca, unde e biblioteca facultatii de Matematica si Informatica, si uita-te prin fisierul cu carti de modelare matematica.

  • Robin Molnar 12 martie 2010 la 18:32 - Raspunde

   =D Ai cum să pui problema într-o situație reală astfel încât răspunsul să fie adevărat. Chestie de semantică și de logică. =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.