Teoria triunghiulară a adevărului
Odinioară spuneam: "Pe lumea aceasta există o singură întrebare cu un singur răspuns care este întotdeauna adevărat!". Țin să dezvolt ideea, că mi se pare o teorie interesantă.
Să începem cu o schemă simplă:
Teoria mea: cu cât o întrebarea este mai specifică, într-un context cât mai specific specific, cu atât aceasta are mai puține răspunsuri și, mai mult, se poate ajunge la un punct în care întrebarea aceea specifică, pusă într-un context specific, să aibă un singur răspuns, acesta fiind, invariabil, adevărat.
Practic, aproape orice întrebare poate ajunge să aibă un singur răspuns, și acela invariabil adevărat, dacă este pusă într-un context specific și, prin formulare, nu acceptă decât un răspuns specific. De aceea spuneam că este o singură întrebare, pentru că acesta este pusă într-un context unic.
In in viata nu se aplica. (Si nici in teorie – cu exceptia situatiilor ideale, cu nr. finit de variabile.) Pentru ca nu exista situatie care sa admita doar un raspuns adevarat. Nu ai cum sa creezi un model matematic pt. o situatie REALA. Exista mult prea multe variabile pentru a restrange toata problema la un sistem de ecuatii.
Inainte de a ma contrazice, da o raita pe la Mathematicum, str. Ploiesti, Cluj-Napoca, unde e biblioteca facultatii de Matematica si Informatica, si uita-te prin fisierul cu carti de modelare matematica.
=D Ai cum să pui problema într-o situație reală astfel încât răspunsul să fie adevărat. Chestie de semantică și de logică. =D