Totuși, Klaus Iohannis are dreptate cu Rusia

Prima dată când citim, ne enervăm:

Referitor la Rusia, România consideră că „izolarea nu este cea mai bună soluţie”, iar pe anumite paliere, cum este Siria, dialogul poate fi menţinut. De asemenea, preşedintele va susţine în cadrul conferinţei că sancţiunile impuse Rusiei pot fi ridicate treptat, dacă vor fi implementate acordurile de la Minsk, însă nu se pune problema ridicării sancţiunilor în momentul de faţă.  Oportunitatea menţinerii acestor sancţiuni va fi însă un subiect care trebuie abordat, susţin surse oficiale de la Administraţia Prezienţială, în cadrul Consiliului European de vară.”

Sursa

Acum, hai să despicăm firul în patru:

  1. „sancţiunile impuse Rusiei pot fi ridicate treptat, dacă vor fi implementate acordurile de la Minsk”. Just. Acesta este și spiritul acordului: ridicăm sancțiunile dacă faceți ceea ce v-ați asumat să faceți.
  2. „nu se pune problema ridicării sancţiunilor în momentul de faţă”. Corect. Încă Rusia nu respectă acordul de la Minsk.
  3. „Oportunitatea menţinerii acestor sancţiuni va fi însă un subiect care trebuie abordat”. Da, pentru că deși poziția României este foarte clară, poziția Ungariei este ambiguă. Fiind un consiliu de nivel european, se discută tot ce vor țările membre.

Tot din cadrul interviului:

Poziția României este ­foarte clară. Avem, de fapt, două tipuri de sancțiuni: unele legate de anexarea Crimeii, iar acestea nu pot ridicate decât în momentul în care Crimeea revine la Ucraina, și altele legate de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. În ceea ce privește a doua categorie de sancțiuni, România va pleda pentru menținerea acestora atât timp cât nu sunt implementate deplin prevederile Acordului Minsk+. Rămâne de văzut dacă va exista unanimitate în iunie în Consiliul Uniunii, când se va discuta acest lucru. Am constatat că sunt ­anumite voci în Vest care insistă să regândim, să reexaminăm sancțiunile, dar vom vedea în iunie ce facem.

Să despicăm:

  1. „Avem, de fapt, două tipuri de sancțiuni: unele legate de anexarea Crimeii, iar acestea nu pot ridicate decât în momentul în care Crimeea revine la Ucraina”. Ceea ce este corect.
  2. „În ceea ce privește a doua categorie de sancțiuni, România va pleda pentru menținerea acestora atât timp cât nu sunt implementate deplin prevederile Acordului Minsk+”. Ceea ce este corect.

Ca atare să ne uităm la prima parte:

România consideră că „izolarea nu este cea mai bună soluţie”, iar pe anumite paliere, cum este Siria, dialogul poate fi menţinut

Este corect să permitem măcelul din Siria? Sau avem obligația morală de a lucra cu Rusia la orice soluție care implică salvarea de la moarte a sute de mii de civili nevinovați?

Devine evident că izolarea Rusiei nu este cea mai bună soluție. Desigur, nici colaborarea cu Rusia nu este cea mai bună soluție, chiar din contră. De fapt, există soluții mult mai bune la agresivitatea Rusiei, soluții care nu implică deloc forță militară, deci mai ieftine,

Doar că, și asta e buba, trebuie luate de comun acord cu toate țările din UE și NATO, ceea ce este deosebit de complicat. Și este evident că la niciun summit UE sau NATO nu s-a luat decizia cea mai bună din punct de vedere tehnic, ci cea mai bună posibilă din punct de vedere politic.

Ceea ce, iarăși, este corect.

Dealtfel, nu m-aș juca cu anumite cuvinte, mai ales când pot fi ușor scoase din context și folosite în jocurile politice interne. te joci cu focul, te arzi. Te joci cu Rusia…

1 Commentariu

  1. Breev 14 aprilie 2016 la 13:14 - Raspunde

    robin as vrea ca sa fie adevarat cum spui. problema e ca domnul Klaus Iohannis se comporta ca un copil de clasa a 4 a si citeste de pe foaie. e 0 ca NLP si creativitate. incep sa ma indoiesc tot mai mult de capacitatile sale intelectuale. nu sunt postac de partid, insa tu vezi cum se misca si cum vorbeste ?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.