Universul nu este infinit

Văzând videoclipul puștiului de mai sus, mi-am amintit de o teorie de-a mea, de pe vremea când cunoștințele mele de fizică erau mai proaspete, și anume că universul este finit.

Ceea ce vreau să spun este că universul se extinde și se vai mai extinde, până la un punct, după care, încet, va imploda. Dar va ajunge la o dimensiune maximă. Mă refer la universul nostru tridimensional, pe care-l putem observa.

Ajungând la un punct de maxim, aceea va fi dimensiunea-limită a acestui univers 3D.

Desigur, în afara lui, mai avem și alte universuri, poziționate altfel în sistemul de coordonate 4D și mai multe universuri 4D în sistemul de coordonate 5D…

Ca să n-o mai lungesc, eu cred că dimensiunea universului este finită, pentru că există o limită superioară a cantității de informație care să-l descrie, cu implicația că numărul dimensiunilor universului este finit întocmai pentru că mai multe dimensiuni nu pot fi descrise în spațiul informațional existent.

Într-o singură bulă informațională poate exista un singur univers cu numărul maxim de dimensiuni, x, care conține o infinitate de universuri de x-1 dimensiuni, iar în fiecare dintre aceste universuri de x-1 dimensiuni există o infinitate de universuri de x-2 dimensiuni…

Desigur, vorbesc despre infinitate ca ceva exorbitant de mare, dar finit. Incomprehensibil de mare, dar finit.

Ca atare, mi se pare logic să concluzionez că universul maxi-dimensional în care universul nostru este doar una dintre fațete este incomprehensibil de mare, dar finit. Practic, universul nostru este doar o felie dintr-un alt univers, care alt univers este doar o felie dintr-un univers și mai mare. Dar toată matrioșka asta se termină undeva.

Ca atare, nimic nu este infinit, nici măcar universul.

Desigur, eu pornesc de le premiza, poate greșită, că informația în univers este limitată. Dar măcar ipoteza este interesantă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.