Vreau doar să zic

Vizavi de Japonia, cutremure și centrale nucleare. Nu, nu vreau să vă intoxic cu asta, însă țin să remarc o chestie care nu vreau să treacă neobservată.

Mihai mi-a trimis un link către un articol interesant ce expune câteva idei:

  • reactoarele nucleare japoneze sunt vechi și n-au fost proiectate să fie scose din uz după un cutremur de 8.9 grade pe scara Richter;
  • catastrofa recentă din Japonia va avea un anume impact asupra politicilor energetice nipone care se bazează pe înlocuirea energiei nucleare tot cu energie nucleare;
  • nu numai că japonezii nu stau capră în fața naturii și circumstanțelor altfel dificile, dar au și soluții tehnice viabile și fiabile pentru înlocuirea reactoarelor nucleare clasice cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (încap într-un container de trailer) de tipul Toshiba 4S (Super Safe Small and Simple).
    Apropo de asta, trebuie să precizez că și la noi s-a avut în vedere, prin 2007 sau 2008, instalarea unor astfel de micro-centrale nucleare în diverse zone din România. Dar a venit criza. Ele vin direct alimentate din fabrică și au o autonomie de 20 de ani, putând fi refolosite, fiind extrem de sigure în cazul calamităților (plus că se pot opri extrem de repede), fiecare astfel de modul având o putere instalată de 10 MW.

Ei bine, eu doar o idee vreau să evidențiez:

Nu numai că japonezii nu stau capră în fața naturii și circumstanțelor altfel dificile, dar au și soluții tehnice viabile și fiabile pentru înlocuirea reactoarelor nucleare clasice cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (încap într-un container de trailer) de tipul Toshiba 4S (Super Safe Small and Simple).

Adică băieții n-au așteptat să vină cataclismul peste ei, ci au acționat înainte de el, investind în cercetare, tehnologii alternative și soluții și modele tehnice și economice. Și acum or să implementeze, că nu e de joacă cu natura.

Numai Peru mai face așa ceva, desigur că la o scară mai mică, după buget, investind în cercetarea unor soluții care să-i țină pe harta lumii și după cataclism. Restul țărilor sunt, atât la propriu cât și la figurat, la pământ. Dacă nu chiar cu un picior în groapă.

Nu știu voi, dar eu chiar încep să mă îngrijorez.

2 Comentarii

  1. Moga Florin 16 martie 2011 la 22:10 - Raspunde

    Mie mi-au dat de gândit următoarele rânduri. Mărmureanu în Jurnalul National: „Şi asta este foarte interesant, eu nu înţeleg de ce s-au construit centrale în Japonia, pentru că Agenţia din Viena nu acceptă. A pus condiţie clară: nu construiţi centrale atomice pentru zone sau locuri în care intensitatea să fie mai mare de 8 pe scara Mercali, respectiv acceleraţie 02 G, încă la 02 G mai discutăm.”

    Aici e interviul complet, e chiar interesant şi merită citit: http://www.jurnalul.ro/special/interviuri/gheorghe-marmureanu-nu-cred-ca-sunt-sigure-cladirile-construite-dupa-89-571711.html

    • Robin Molnar 16 martie 2011 la 22:13 - Raspunde

      E simplu de ce acceptă: nu poți pune în balanță securitatea energetică e unei țări cu un principiu care nu este universal acceptat. Adică doar Japonia trebuie să aibă dreptul de a decide în privința asta, că nu sunt chiar un popor papuaș. Dacă vorbeam de români sau bulgari, da, avea sens. Dar nu și-n Japonia. Că centralele lor n-au pățit-o de la cutremure ci de la tsunami.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.