Ziua internațională a revoltei

Poate că ar fi o idee să preluăm de la englezi data de 5 Noiembrie ca zi (inter)națională a revoltei, fiindcă motive de revoltă avem destule și cred c-ar fi binevenită o inițiativă prin care, în ziua respectiv[, oamenii să poată protesta pentru ceea ce-și doresc sau împotriva a ceea ce nu-și doresc, de ce nu?

Mă gândesc că exemplul inițial îl avem:

Noaptea lui Guy Fawkes se sărbătorește în Regatul Unit și în unele țări ale Commonwealth-ului în ziua de 5 noiembrie, și comemorează complotul, festivitate în care se arde o păpușă ce-l reprezintă pe Fawkes, adesea însoțită de un foc de artificii. Termenul englez guy, care înseamnă om sau bărbat, provine de la numele lui Fawkes.

Wikipedia

Cine știe, poate că – până acum – această sărbătoare n-a fost chiar încurajată pentru a nu sădi în inimile oamenilor ideea de revoltă și nesupunere, politicienii dorindu-și ca noi să fim supuși și resemnați, liniștiți – cum ar spune Iliescu, și nicidecum să nu acționăm activ pentru înfăptuirea – chiar și silită – a unor reforme dorite de noi.

N-ar fi frumos ca, de acum înainte, în data de 5 Noiembrie să putem protesta civilizat, fără a avea nevoie de autorizații și alte formalități? N-ar fi liberul protest un pas înainte pentru consolidarea democrației? Nu ne-am dori asta?

P.S. Ați văzut filmul “V for Vendetta”?

2 Comentarii

  1. joita lucian 06 noiembrie 2012 la 10:25 - Raspunde

    A protesta cred ca este un drept..dar din pacate desi aparent suntem in democratie in fapt ne intoarcem tot spre comunism..apropo de …strangerea Usl-istilor pe arena nationala!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.