Introducere în cloud hosting
Intro
După cum probabil știți, eu am o pasiune aproape carnală pentru computingul de putere și chiar m-am gândit cum aș face eu un supercomputer la buget redus, din module de Raspberry PI. N-am fost singurul care s-a gândit la asta, iar cu 10,000 de dolari cei la Universitatea din Southampton și-au construit unul.
Cloud computingul este, dacă vreți, următoarea cea mai frumoasă aplicație informatică supă supercomputing și, ca atare, mă preocupă intens și aceasta.
Unde am fost
La început a fost web-ul shared, cum era cel oferit de Home.ro în a doua jumătate a anilor 1990. Acolo, prin 1997, împreună cu un prieten, am hostat primele noastre site-uri. Deci noi aveam pagini web cu mult înainte ca majoritatea cetățenilor să aibă adrese de e-mail, ca să înțelegem contextul. Mă rog, cine nu vroia să aibă hosting în România, putea să aibă pagini gratuite pe Lycos/ Angelfire sau alte asemenea servicii.
Pe unde am trecut
Apoi, odată cu dezvoltarea CMS-uilor avansate, gen Mambo/ Joomla, s-a dezvoltat mult și hostingul shared, astăzi încă destul de folosit, cu mai mulți clienți împărțind resursele aceluiași server web.
Unde suntem
În timp, pe măsură ce internetul s-a maturizat, tot mai pregnant s-a simțit și nevoia de performanță pentru aplicații web specifice (bloguri, webmail pentru companii mici sau mijlocii), performanțe care n-au mai putut fi acoperite de scalabilitatea limitată a webserverelor tradiționale shared, folosite pentru mai multe aplicații, așa apărând ideea de hosting prin VPS (Virtual Private Server) – cum am eu acum – sau, pentru clienții cu nevoie mai mari, hosting în cloud.
Cloud?
Sunt mai multe definiții aici. După părerea mea, cloud-ul este o noțiune abstractă ce simbolizează faptul că serviciile despre care spunem că sunt în cloud au o structură internă transparentă față de utilizator. Să exemplific: să zicem că aș avea pe blog, în urma acestui articol, foarte mult trafic și serverul meu VPS n-are mai face față. Atunci aș importa baza de date pe un alt VPS și serverul acela ar fi dedicat pentru baza de date, în timp ce serverul actual ar fi folosit doar pentru a distribui conținutul paginii.
Mai departe, dacă aș avea mai mult trafic decât Libertatea, VPS-ul actual l-aș converti în gateway (poartă), în spatele lui având un sistem de servere care să genereze conținutul.
De ce cloud?
Pentru că, făcut cu cap, acesta poate reduce costurile de hosting pentru serviciile oferite. Însă e ca la piață, cu cât achiziționezi mai multe servicii, cu atât acestea sunt mai ieftine, per unitate.
Soluții de cloud
Din câte știu eu, la ora actuală în România avem doi provideri de cloud hosting: Omnilogic și Hostway, deși s-ar putea să fie mai mulți. Eu voi vorbi, pe rând, despre fiecare, iar astăzi vom vorbi strict despre Omnilogic.
Cloud-ul Omnilogic
Cei de la Omnilogic oferă o soluție de cloud hosting ce presupune integrarea tehnologiilor mai multor vendori (Cisco, VMware și Emc) într-o singură soluție și, din ce-mi dau seama, cloud-ul acesta este unul de nivel 1, cel puțin din ceea ce am încercat eu: cloud-ul lor constă dintr-o serie de mașini virtuale pe care clientul și le configurează după nevoi.
VPS-ul din cloud
La cererea mea, mi-a fost dat în teste, gratuit, timp de trei luni, un VPS cu următoarele specificații:
CPU QuadCore, 8 GB RAM, 250 GB HDD, virtualizat cu ESX/ ESXi 4.1, rulând CentOS 6.3 x64.
Întrucât n-am avut nicio aplicație suficient de puternică pentru a determina științific performanța VPS-ului, pe acesta am instalat BOINC manager de la World Community Grid. Aceasta este o aplicație de calcul intens (dacă este configurată ca atare) cu aplicabilitate științifică, am mai vorbit despre ea.
Concluzia?
Mi-a plăcut foarte mult VPS-ul acesta. Dacă, în mod normal, nu m-aș aștepta la cine știe ce performanțe de la o mașină virtuală/ virtualizată, VPS-ul acesta mi s-a părut foarte performant, comparabil cu un laptop high-end cu Intel Core i7 și 8 GB de RAM, mi s-a părut robust, stabil și – din ce am văzut – a avut zero downtime în trei luni. Zero. Deloc. I-am dat eu un reboot la un moment dat, ca să simt ceva…
Raportul calitate/ preț?
Cel mai ieftin VPS oferit de Omnilogic în cloudul lor costă cam un euro pe zi, cam la același raport calitate/ preț cu alți provideri de VPS. În schimb, ceea ce oferă în plus Omnilogic sunt configurațiile high-end, pentru nevoi specifice: mai multe procesoare (până la opt), mai mult RAM (până la 16 GB per server), mai multe hard diskuri (până la patru, nu știu care e limita per hard disk, dar cred că trece de 1 TB), lățime de bandă garantată (până la 50 Mbps/ server) sau nu, timpi de procesor garantați sau nu, după nevoi și buget, după cum spuneam…
Practic, Omnilogic propune o soluție avansată de VPS/ VDS (Virtual Dedicated Server) hosting, de aceea și spuneam că au un cloud de nivel 1.
Ce nu face cloud-ul Omnilogic?
Nu poți, din ce am încercat eu, să-ți configurezi propriile rețele virtuale pentru a conecta mașinile între ele în afara internetului public, sau nu poți defini template-uri pentru mașini virtuale sau alte asemenea disponibile într-un cloud de nivel 2.
Overall?
Dacă aveți nevoie de performanță garantată pentru anumite servere critice, cred că Omnilogic OmniVServ este una dintre soluții, pentru că un cloud de nivel 2 nu oferă opțiunile de VDS pe care aceștia le oferă.
Ce urmează?
Hostway, cât de curând.
[Acesta nu este un advertorial întrucât analizează aspectele tehnice ale fiecărei soluții de cloud hosting și nu putem vorbi despre ele fără a da nune sau aprecieri. Vă asigur că am încercat să fiu imparțial.]
Sefu, vezi ca incurci cloud-ul cu cluster-ul, in rest numai de bine 😛
=)) Când seria de articole va fi completă, vei vedea că nu. Dar e de bine că ai sesizat un aspect de finețe.
Bine bine, pot sa nu te cred? 😀
Desigur. Poți chiar să mă contrazici cu argumente.
Bre, ce juvenil erai în poza de pe angelfire. Nici nu știam de existența acelui site… Ce vremuri… 🙂
Poza aia e de prin 2000, dacă nu și mai veche.