Ieri n-a fost deloc o zi pierdută!

Fotografie neprocesată din galeria minieră Cătălina Monulești de la Roșia Montană

Fotografie neprocesată din galeria minieră Cătălina Monulești de la Roșia Montană

M-am trezit devreme, la 10:40, mi-am făcut tabieturile, am mâncat și pe după masă am plecat din Cluj, că prea mă agasa muzica bisericescă de peste tot. Așa că m-am dus la Roșia Montană, să vizitez galeria minieră Cătălina Monulești, obiectiv turistic vizitabil doar cinci zile pe an, în perioada 15 – 18 August și de Ziua Minerului.

Am făcut, desigur, poze. Au ieșit extraordinare, după părerea mea destul de subiectivă, iar locul este într-adevăr unul ce se merită vizitat. Adică, nu în fiecare zi intri în galeriile spectaculoase ale unei mine de aur, să vezi ce treabă au făcut romanii pe acolo. Spectaculos.

Într-adevăr, am petrecut timp mult pe drum, că DN75 este spectaculos de prost, dar eu spun că s-a meritat. Plus că am mai fost la o stație de epurare pilot, organizată de RMGC, stație de epurare experimentală a apei acide din zonă, automatizare industrială de un larg interes pentru un automatist ca mine.

Revenind, în weekendul acesta, vă recomand să mergeți până la Roșia Montană să vedeți și voi galeriile romane din mine Cătălina Monulești și să vă dați cu mocănița de la Abrud la Câmpeni. Sunt două curse pe zi, în weekend, de la 12 și de la 16. Eu nu le-am prins, întrucât plimbarea mocănească durează trei ore, iar pentru mine mai de interes era mina de aur, un loc hipnotic care, sub iluziile semiîntunericului, după fiecare colț îți prezintă speranța unei îmbogățiri.

Dar asta, desigur, este o altă poveste, iar cei de la RMGC oferă tot echipamentul necesar vizitării în siguranță a galeriilor: bocanci, lămpi, pungi sterile care se iau peste ciorapi, respectiv mina este frumos iluminată și se pot face fotografii extrem de bune. Eu, dacă nu aveam casca de protecție, îmi spărgeam capul de patruzeci de ori, că eram neatent la tavan și atent la făcut poze, care poze le voi publica zilele astea, cât mai curând posibil.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.