Mi-e teamă că devin extremist

Io am fost învăţat la şcoală că extremismul şi comunismul sunt rezultatul sărăciei şi al ignoranţei. Nu sunt nici sărac nici prost, dar cred că teoria asta cam şchioapătă. Eu sunt un om fundamental liberal (nu dpdv politic) şi crezul meu principal este: "fiecare pe barba sa face şi nu e problema mea". Bine, asta nu mă opreşte să nu fac mişto de oamenii absurzi sau ceva. Dar divaghez.

După cum spuneam nu mă interesează deloc ce face X sau Y, vedete sau oameni simpli. Am prea multe de făcut cu viaţa mea ca să-mi mai aplec urechea la ce fac alţii. Dacă nu mă afectează direct nu mă interesează. Simplu, nu? Din păcate, însă, acţiunile negative ale unora au început să mă afecteze direct şi aici mă refer atât la români cât şi la unguri sau ţigani.

Da, am spus ţigani. Dar oricât ar sări CNCD-ul de fund în sus, eu nu-i discrimizez. Nu atunci când spun că unii infractori sunt ţigani. I-aş discrimina dacă aş spune că nu au drepturi. Asta înseamnă discriminare, nu gargara aia care se referă la denumirea populară a etniei. Ei respectă "legea ţigănească" nu "legea rromă", dacă înţelegeţi nuanţa. Dacă ei înşişi se referă la ei cu termnul de "ţigani" eu de ce aş face altfel? Termenul fiind, aşadar, stabilit, să revin la subiect.

Ştiu că sunt două tipuri de ţigani: unii cinstiţi alţii hoţi. De aceea încerc să nu fac nicio generalizare. Dar… Vreau să ştiu cum de mulţi ţigan trăiesc în palate de sute de mii de euro. De unde au banii ăia? Cum îi justifică? Ce taxe au plătit, dacă au pătit? Şi alte asemenea. Vă spun că foarte mulţi, ăia cei mai bogaţi, nu au justificare pentru averile lor şi nu plătesc taxe. Iar statul tolerează treaba asta… Adică face discriminare între proprii cetăţeni, pentru că unii plătesc taxe (de papagali, dacă mă întrebaţi pe mine) iar alţii nu. Că ei sunt defavorizaţi. Cu sute de mii de euro în conturi.

Mi-e teamă că devin extremist. Să vă povestesc: mergeam pe stradă şi un ţigan îmi cere un foc. Îi ofer un foc, la ţigară, şi plec. Fac câţiva paşi şi încep să-mi verific buzunarele, să-mi fac stocul de bunuri. Treaba asta se întâmpla reflex şi am realizat-o doar când am terminat de verificat ultimul buzunar. La naiba, deja am căpătat un mecanism automat şi-mi dau seama că în mintea mea am fost nedrept cu omul ăla. Îîmi era foarte frică de el. Când mă întreabă vreunul de sănătate îmi vine s-o rup la fugă. Sincer.

Dar ştiţi cine e de vină că un om educat a ajuns în haul ăsta? Impotentul ăsta de stat, care nu face nimic pentru a împiedica extremizarea populaţiei. Ţiganii au locuri rezervate în licee şi facultăţi, dar mulţi nu plătesc taxe, în timp ce io trebuie să trag ca orbul ca să ajung la acelaşi nivel, pe banii mei de plătitor de taxe. De aia nu m-am însurat la 14 ani, că eram prea ocupat să merg la şcoală, să-mi fac un rost, că părinţii mei n-au de unde să-mi ia un A Klasse aşa că trebuie să mi-l iau io, din ceea ce mai rămâne după ce-mi plătesc dările şi după ce mănânc şi mă îmbrac. În ritmul ăsta îmi va lua 10 – 20 de ani…

Mi-e teamă că încep să devin extremist, să mă pierd, iar statul nu face nimic pentru a împiedica asta. Păcat, doar eram un tip atât de tolerant… Vă rog să nu facem generalizări grosolane şi să nu avem un limbaj peiorativ la adresa lor. Să ne respectăm măcar pe noi înşine, că noi am devenit vctime în tot rahatul ăsta!

P.S. Au mai scris despre asta Zoso şi VisUrât (1 şi 2).

4 Comentarii

 1. ghost 11 februarie 2009 la 05:40 - Raspunde

  Pai primul pas spre normalizare ar fi sa intelegem ca nu statul ne e dator, ci noi insine suntem datori. Fiecaruia, fie ca-i alb, rosu sau negru. Dar asta-i viata… Vezi aici: [url=http://www.youtube.com/watch?v=p95zWsAmTyw]http://www.youtube.com/watch?v=p95zWsAmTyw[/url] :confused:

  • Robin Molnar 11 februarie 2009 la 05:42 - Raspunde

   🙁 Din păcate aşa ajung şi eu să reacţionez, precum duduia aia… 😯

 2. dark 20 mai 2009 la 19:37 - Raspunde

  intr-o zi o sa incep sa ucid aceasta molima abatuta peste tara noastra… nu o sa am mustrari de constiinta… intr-o zi… intr-o zi…

 3. Robin Molnar 20 mai 2009 la 19:41 - Raspunde

  :X Nu prea tolerez comentariile vădit extremiste pe acest blog. :X Să nu cădem în extreme, totuşi. :X

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.