Nevoia te învață (2)…
Întrucât îmi place să fac multe poze, și întrucât mi se pare normal să explic ce se vede în poze, oricât ar părea de evident, câteodată nu știu să spun ce se vede acolo.
De exemplu, îmi place să fotografiez monumente. Doar că nu știu să spun ce se vede în poze, că nu mai știu din clasa a opta care sunt elementele de bază din arhitectură așa că, simțindu-mă prost, m-am apucat să caut un manual fie de cultura artei, fie ceva superficial despre arhitectură, să știu și eu ce-i aia naos, abacă, arhitravă, de-astea…
No, n-am găsit mai nimic în două luni de căutări, dar astăzi am avut mai mult noroc și am găsit ceva explicativ destul de simplu: un dicționar politehnic, ediția din 1957, care conține și date despre arhitectură.
Ei bine, sunt sigur că în tot dicționarul nu sunt mai mult de zece pagini de definiții arhitectonice. Așa că voi studia în plus încă vreo 760 de pagini de termeni tehnici…
Este că nevoia te învață?
Ei, nu ai găsit… Nu știi tu unde să cauți 🙂 Vrei un invite pe docspedia.org? 😀 E site românesc 🙂
De asemenea, mi-ai adus aminte cum ne prezenta domnul Bencău prin clasa a 7-a diferitele tipuri de coloane grecești la Istoria Artei… Doric, Ionic și Corintic 🙂
Mhm, si noi am facut istoria artei in generala. Tot asa, parca a sasea sau a saptea.
Vreau, vreau, vreau – invite pe docspedia 🙂
Verifică-ți mailul pe care îl folosești ca să lași commenturi aici 😉
Da, vreau. 😀
Ai mail 🙂
Am, am. 😀
Stați așa că eu nu mai pricep. Adică voi ați făcut Istoria Artei în generală? Eu care sunt mai mare decât voi, nu am făcut. Și nici sor’mea care e mai tânără cu un an decât voi…
Da. Doar ca eu am inceput in ’90 clasa intai, Mihai cred ca in ’92 (asa-i?).
Am facut Istoria Artei in clasa a sasea sau a saptea… sau ambele? Nu mai tin minte. Ce tin minte e ca am facut cu profu’ de desen (un tip roscat cu mult par si barba, nu mai tin minte cum il chema, tin minte ca m-a intrebat la un moment dat ce vreau sa fac mai departe si i-am zis ca vreau sa ajung la ASE, ca na, pe vremea aia nu stiam ca n-o sa ma impac eu de nici o culoare cu economia, si s-a enervat ca cica ne ducem turma pe unde e la moda si nu vedem ca suntem buni si la altceva) si cum ne desena exemple pentru absolut orice.
Da, așa-i, în ’92 am început școala și da, și eu tot cu profu’ de desen am făcut respectiva materie 😀
Vă desena exemple pentru orice? Cât de tare!
Ciudat… E posibil să fi existat o mică flexibilitate la nivel de școală, în sensul că materiile obligatorii și programa aferentă să nu ocupe toate cele 6 ore x 5 zile, cât eram noi efectiv în școală, așa că 1 – 2 ore pe săptămână erau umplute cu „materii opționale”. În clasa a 5-a am avut o materie care nu mai știu cum se numea, unde am învățat să tricotez 😀 În clasa a 6-a, am făcut în locul acestei materii, o alta care ne învăța despre utilaje industriale, desen tehnic și tot soiu’ de metode inginerești de prelucrare a materialelor (mă rog, tipa care preda era un dezastru și nu prea ne-a învățat mare chestie). Iar într-a 7-a și a 8-a mi se pare că am făcut această istorie a artei, dacă nu mă înșală memoria… Sau să fi fost doar într-a 7-a? Parcă într-a 8-a am avut și o materie numită Educație Civică, unde eram puși să parcurgem o cărticică subțire care arăta de parcă ar fi fost tipărită înainte să ajungă Ceaușescu la conducere și da, era o pierdere de vreme, pentru că respectiva profesoară care o preda (idioata cu care făceam istorie) prefera să ne mai chinuie cu istoria mă-sii în această oră, în loc să ne predea această materie… De asemenea, țin minte că într-a 8-a aveam alocată și o oră de Limba Latină, pe care o făceam cu profesoara de română, doamna Jula. Nu m-am supărat pe ea că o parte din aceste ore le-a sacrificat pentru a mai face cu noi exerciții de gramatică, deoarece ne-a ajutat foarte mult la examenul de capacitate, dar oricum, cele câteva ore pe care le-am făcut au fost foarte frumoase 🙂
Pe vremea aceea nu era nicio flexibilitate, alta decât că puteai face doi ani de liceu într-unul.
Și știi pe careva care să fi reușit o asemenea performanță, de a face 2 ani de liceu într-unul singur?
Nu, că nimeni nu vrea să-și reducă cea mai faină perioadă din viață, după facultate. =))
Interpretabil. În cazul meu, dacă nu era o persoană anume în liceu în clasă cu mine, probabil aș fi preferat să fac 4 ani într-unul 😛
Cred că ai fi preferat să faci 4 ani în 40, dar cine sunt eu să-mi dau cu părerea?
Nu în Petroșani… Și-ar fi pierdut farmecul după ce m-aș fi lovit de limitele posibilităților materiale de acolo.
Păi de aia am plecat eu.
La noi se numea Educatie Tehnologica materia din a V-a cu crosetatu’ & other practical stuff. Si am facut-o si in clasele urmatoare. Nu stiu daca pana intr-a VIII-a, dar in a VI-a si a VII-a am facut sigur. Cu o profa cu par luuung pana la genunchi (nu glumesc, de obicei il avea prins intr-un coc imens). Si Cultura Civica (sau Educatie Civica? naiba stie…) am facut. Exact asa cum ai spus, ultimii doi ani de generala, dupa o carticica subtire. Drace, cat am detestat materia aia! La Latina am avut o profa cu o voce pitigaiata care ne zicea „ingeraaasi cu cornite” 😆
Eu nu mai tin minte multe nume de profi din generala. Tin minte cum o chema pe profa de mate, care dupa mine a fost cea mai tare profa pe care am avut-o. Orele erau distractive, explica super bine. Tin minte cum o chema pe profa de romana, pentru ca ne-a fost si diriginta. Tin minte cum o chema pe profa de engleza din clasele II-VII, pentru ca era vecina cu noi. Tin minte cum il chema pe primu’ prof de geogra, pentru ca i-am cantat la multi ani de ziua de nume… doar ca sa ne spuna apoi ca de fapt pe el il cheama altfel 😆 Tin minte cum o chema pe profa de istorie dintr-a cincea pentru ca o chema… Dusciuc Crenguta! 😆 5 nume… atat am retinut. Nu mai tin minte numele altor profi care totusi s-au ocupat de noi sa invatam ceva… profa de bio, profa de chimie, profu’ de engleza din ultimul an…
Mda, se pare că ai memorie mai bună ca a mea, deși eu cred că țin minte mai multe nume de profesori 😀
Da, așa se numea: Educație Tehnologică și a fost foarte folositoare.
Da, am făcut Cultura Artei, printre altele și cu un pic de Istoria Artei.
Man asta nu e nevoie. E evolutie. Nevoia tine intr-o mare masura de obligatie.
Păi o tratez ca pe o obligație intelectuală de-a mea.
Bre, check this out 😉 S-ar putea să te inspire / ajute 😀
Tare! 😀