Păcatul al unsprezecelea: să nu arunci cu banii în biserică!

Ieri seară, sub presiunea evenimentelor de acum 22 de ani pe care încă mi le amintesc, în ciuda faptului că eram copil, m-am dus la Catedrala Episcopală (sau cum s-o numi) din Piața Avram Iancu din Cluj, să iau o lumânare și să o aprind la Mormântul Soldatului Necunoscut din Piața Mihai Viteazul.

Mă rog, ăsta era planul meu. Numai că, ajuns acolo, nu știu cum m-am prostit și am luat zece lumânări, să aprind pentru familie și prieteni. Și, no, le iau. Și mă duc să le aprind, dar n-aveam foc, așa că-i cer unui domn de pe stradă care fuma liniștit.

No, aprind o lumânare și dau să o așez. Atâta, doar, că oamenii gospodari ai bisericii au lăsat apa în chestiile alea metalice și monstruos de urâte, iar apa a înghețat că, deh, este Crăciunul imediat. No, proptește lumânările prin spumă…

Sunt om, am slăbiciunile mele, printre care și aceea de a înjura de necuratul, atunci când îmi iau țeapă. Iar aseară am înjurat de draci și biserică și să le stea în gât magazinul de vise, iluzii și speranțe deșarte.

Nu știu cum de m-am prostit așa, serios. Cum să dau io bani la biserică, și să fiu tratat cu spatele? Păi e corect?

14 Comentarii

 1. Mihai Todor 24 decembrie 2011 la 03:53 - Raspunde

  Mă, exagerezi… Ce-ai vrea, să pună antigel în loc de apă acolo ținând cont de bugetul lor modest? Porcăria aia trebuie să conțină apă pentru că, altfel, nu ar avea cum să o curețe ușor dimineața și no, le-ar fi mult mai greu să recicleze ceara… Iar apa îngheață. Fact of life. Aia e. Îți iei dalta și ciocanul la tine și te apuci de lucru manual dacă vrei să le respecți tradițiile… Sau, te pomeni că tu ai vrea ca acele suporturi de lumânări să se afle în încăperi încălzite ținând iar cont de bugetul lor modest? 😀

  Ce am scris mai sus e doar o cugetare rațională asupra problemei. În rest, din punctul meu de vedere, toată tradiția cu lumânările aprinse pentru morți, vii, etc (nu vreau să scriu profanități pe aici) valorează pentru mine fix cât o ceapă degerată. Din partea mea, le poate înghiți pământu’ mâine, cu biserici cu tot.

  • Robin Molnar 24 decembrie 2011 la 15:33 - Raspunde

   Aș fi vrut să scoată apa de acolo.

  • Ana 24 decembrie 2011 la 17:16 - Raspunde

   Sa le inghita pamantul? Ce risipitor esti! Bisericile, proprietatile popilor valoreaza multisor. Eu le-as valorifica si as baga banii in ceva mai folositor. Cred ca avem destule spitale care au nevoie…

   • Mihai Todor 25 decembrie 2011 la 00:04 - Raspunde

    Așa nu o să scapi niciodată de ele… Astea-s ca balaurul binar pe n biți, unde n este foarte mare =))

   • Robin Molnar 27 decembrie 2011 la 15:11 - Raspunde

    Câte case s-ar face cu atâta cărămidă…

 2. Joita lucian 24 decembrie 2011 la 11:55 - Raspunde

  Am citit articolul si l-a sfarsit …m-a bufnit un ras…ai un talent de a povesti….esti nebun Robin,….nu mai ai scapare ….esti creatia societatii in care traim….dus esti…Craciun fericit…. sanatate si trafic sau cum se spune:)

 3. relansat 27 decembrie 2011 la 20:43 - Raspunde

  Am incetat de mult timp la cersetori si biserica. Sotia ce ma mai trage de maneca din cand in cand, in rest trec pe langa ei fluierand, indiferent ca e popa, cersetor, colindator sau mai stiu eu ce. E criza.

  • Robin Molnar 28 decembrie 2011 la 12:56 - Raspunde

   Ceva de genul, da. Cred că așa o să ajung și eu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.