De ce mama e un geniu și ministrul sănătății nu e

[Text preluat de pe Facebook]

Cineva din familie s-a operat pe 31 decembrie. Într-un spital privat din București. Fără miros de morgă sovietică, cu asistente ok, apă caldă, salon de două paturi și formular de feed-back la externare. Și mai ales: FĂRĂ ȘPAGĂ. Fără ritualul plicului – abject și dezonorant atît pentru pacient cît și pentru medic. A costat 2800 de lei cu totul.

Mi s-a părut mult. Mi-am zis: bine că ne permitem. Ce se întîmplă cu restul lumii, cei care sînt condamnați la spitale infecte, asistente infecte și medici șpăgari? Cu cei care trebuie să-și negocieze umanitatea contra plic. Mă simțeam stingher în spitalul ăla mișto privat, ca un privilegiat.

Apoi vorbesc cu mama la telefon. Mama e o enciclopedie vie a sistemului medical românesc – a avut atîtea boli încît știe tot despre ce spital, ce medici sint de recomandat sau de evitat, știe pe cîte cineva prin fiecare spital de stat. Mama e o resursă importantă. Mama știe cum să supraviețuiască unui sistem crud. Și mai ales, mama știe cît e șpaga. I s-a cerut de atîtea ori în momente cînd era aproape să moară sau să pățească ceva grav încît nu tratează chestiunea decît pragmatic – cum scăpăm de aici? Mama nu are iluzii, mama a renunțat să se mai enerveze. Mama a supraviețuit sistemului medical socialist pe care încă îl avem în România. Mama știe că ar trebui să fie gratis și pentru toți în teorie. Eu mă enervez, dar eu nu as supraviețui acolo. Mama știe că sistemul socialist înseamnă în practică doar cu șpagă și doar pentru cine apucă.

Deci, vorbesc cu mama. Îi zic cum a fost și că a costat 2800.

Zice: aha, păi e ok! La operația aia, la stat șpaga pentru medic și anestezist e 20 de milioane, cu ce mai dădeai la asistente și ce mai trebuia să aducă de acasă, nu e mare diferență.

Și atunci mi-am dat seama cît de tare e mama. Eu ca un intelectual prost ce sînt făceam calcule: cît costă la spitalul privat versus cît e salariul minim / mediu, făceam calcule despre cine își permite și cine nu, și mă simțeam atît de prost că atît de mulți oameni nu și-ar fi permis.

Mama nu face calcule din astea, o lasă rece, mama știe că scopul e supraviețuirea, deci tratează alternativele. Mama mi-a deschis mintea. Mama ar trebui să fie consilieră a ministrului Sănătății. Pentru că politicile trebuie să țină cont de microeconomia unui sistem așa cum funcționează el, nu în teorie. Iar MAMA ȘTIE.

Deci, calculul mamei:

La privat = asigurarea de la Casă + 2800 lei cu totul + civilizat + pacientul mulțumit.

La stat = asigurarea de la Casă + 2000 lei șpagă la medici + șpagă variabilă la asistente + cheltuieli neprevăzute (șpagă la intrarea în spital, mîncare suportabilă, etc).

La asta, aș adăuga eu, se mai adaugă că privatul îți dă chitanță, deci plătește impozite. La șpagă nu se plătesc impozite.

Ce i-ar spune mama ministrului Sănătății? Dom`le, încurajează-le pe alea private. Vezi ce vor ca să presteze mai ieftin, ca să ajungă să se opereze toată lumea acolo. Lasă liberă concurența între stat și privat pentru banii noștri, scopul tău e să ajuți contribuabilii, nu să ajuți spitalele de stat.

Ce face ministrul? Exclude spitalele private de la finanțarea de la bugetul de asigurări. Cum bine zice Vlad Mixich, statul mă obligă să-mi cheltui banii de asigurare doar în spitalele sale împuțite.

Dacă ruda mea se opera după noua regulă, Casa nu acoperea partea sa din spitalizare. Asta ar fi dus costurile în sus peste cei 2800 de lei. Ne-am fi permis? Probabil că da. Cînd ești în situații de acest gen, dai mult ca să scapi de mizeria de la stat și de șpăgari. Deci ”a îți permite” devine relativ. Sau probabil că nu am mai fi încercat la privat deloc, nu l-am fi tratat ca pe o posibilitate. Și ar fi trebuit să învățăm legea junglei din spitalele de stat.

Ministrul Sănătății ne obligă pe toți să ne adaptăm, să supraviețuim abjecției. El și alți demnitari se vor trata în continuare la Elias, spitalul de stat pentru nomenclatură – că așa e în socialism: poporul o duce bine prin reprezentanții săi.

PNL, clasa de mijloc îți transmite numai pupături peste ochi!

Mamă, asta este! Ești prea bună pentru ăștia. Nu vei fi ultima generație care supraviețuiește junglei sistemului medical socialist.

Din articolul lui Vlad Mixich:

”Pacientilor li se interzice sa se mai trateze intr-un spital privat folosindu-si asigurarea medicala platita chiar din munca lor. Acei 10% din totalul banilor nostri, ai cetatenilor, care erau indreptati prin alegerea noastra libera catre un spital privat se vor duce de acum, indiferent de ce decidem noi, catre spitalele de stat. Practic, ne raman doar doua optiuni:

Sa mergem intr-un spital de stat pentru a putea beneficia de asigurarea medicala platita din proprii nostri bani. Ministrul liberal ne obliga astfel sa ne tratam in cladirea aia cu weceuri murdare si asistente morocanoase. Statul nu va face nicio economie, dar va creste cantitatea spagii care circula prin spitalele de stat si ramane netaxata (peste 60% din pacientii spitalelor de stat sunt obligati sa faca plati informale).

Daca totusi ne incapatanam sa mergem intr-un spital privat, atunci Ministrul liberal al Sanatatii va folosi, fara permisiune, banii nostri munciti pentru a trata pe altcineva intr-un spital cu weceuri murdare. In acest timp, noi vom plati pentru a doua oara in spitalul privat pentru acelasi produs medical pe care Ministrul liberal al Sanatatii refuza sa ni-l dea, desi l-am achitat corect prin asigurarea noastra medicala”.

Aici tot textul:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13994916-sacrificat-ministrul-liberal-sanatatii.htm

L.E. După părerea mea, ăștia au resuscitat sistemul bolnav, dar au îngropat pacientul. Nu fondurile care mergeau la privați rupeau malul, că nu erau așa de multe, ci managementul defectuos.

8 Comentarii

 1. Alex P. 14 ianuarie 2013 la 08:27 - Raspunde

  Iti spun eu de ce. Nu are presiunea pe umerii ei asa ca si ministrul sanatatii si uneori este mult mai usor sa criticam pe altii decat sa vedem punctul lor de vedere.

  • Robin Molnar 15 ianuarie 2013 la 08:43 - Raspunde

   Vrei să povestim despre Eugen Nicolăescu, cel are în 2008 refuza să semneze contractele de achiziții publice până când PNL-ul nu primea bani pentru campania electorală?

 2. brontozaurel 14 ianuarie 2013 la 11:18 - Raspunde

  Imi pare rau, dar mama respectiva nu e in nici un caz un geniu. E doar un alt gunoi uman. Si un gunoi uman care bubuie de prostie. Vina e in primul rand a celor care dau spaga si o fac aproape intotdeauna fara sa li se ceara pentru ca asa li s-a spus ca “se face”, iar creierul lor prost n-a stat sa se gandeasca o secunda. Probabil ca sunt si unii care cer si pentru aia da, trebuie sa fii pregatit. Sa inregistrezi conversatia si sa-i arzi.

 3. joita lucian 14 ianuarie 2013 la 12:36 - Raspunde

  Nu stiu capitolul sanatate lasa mult de dorit….noi ma car de bine de rau satam in Bucuresti si mai este cat de cat …dar cei din provicie e jale…si mama ta cam are dreptate!

 4. Horatiu 15 ianuarie 2013 la 08:09 - Raspunde

  Vina este a celor care dau spaga si au perpetuat chestia asta,un chirurg la stat te taie la fel si daca dai spaga integral,partial sau deloc ,nu vrea sa si strice reputatia pe care o are la privat,sau in ochii fraierilor care dau spaga si vor sa fie operat de el pentru ca are multe cazuri reusite ,asa ca sa fim seriosi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.