Filmul Avatar

Unora le-a păcut filmul Avatar, altora nu. Logic. Că aşa-i normal. Mie nu mi-a plăcut în mod deosebit. Mă joc Fallout 3, deci sunt obişnuit cu grafica de calitate. Dar nu grafica este relevantă aici, că nu judecăm o carte după copertă sau text, ci după conţinut (a se remarca diferenţa de nuanţă). Or, mie mi-a plăcut ideea.

Dincolo de grafica excepţională a filmului, subiectul este unul interesant, de acolo şi numele. Avatar. Avatarul este o imagine care ne reprezintă pe internet. Iar cuvintele de la începutul filmului:

– Remember, this is not Earth, this is Pandorra!

se pot traduce, filozofic şi la obiect, prin:

– Adu-ţi aminte, nu eşti în viaţa reală, ci pe internet.

Ca atare, cred că filmul nu se referă la o lume imaginară numită Pandorra, ci la internet, văzut ca şi o cutie a pandorei. În film avatarul era condus de om atâta timp cât omul era treaz. Adică pe internet poţi intra doar când eşti treaz. Mă rog, cel puţin momentan. Şi e logic, viaţa avatarului pe planeta Pandorra era doar o extensie a vieţii omului în baza de pe aceeaşi planetă. La fel este şi cu internetul. Viaţa virtuală este doar o extensie a vieţii reale.

Mai mult, pe internet oricine poate fi orice, sau pe acolo. Exact ca în film. Aşa că, după părerea mea, desigur, filmul are o puternică conotaţie filozofică şi dezbate o temă de actualitate a secolului 21: viaţa virtuală versus viaţa reală. Dincolo de grafica excepţională se ascunde ceva: managementul vieţi virtuale, a extensiei vieţii reale şi lupta dintre real şi virtual, precum şi interferenţa dintre viaţa reală şi cea virtuală, simbolizată prin distrugerea copacului, cu sensul de: orice fel de viaţă virtuală ai avea, viaţa reală te va ajunge mereu din urmă.

Din păcate mulţi văd dar puţini pricep.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.