Filmul Inglorious Basterds

Hai să nu vorbim despre evidențe, suntem mai inteligenți decât atât. Filmul Inglorious Basterds este un SF, dar nu cred că asta interesează în mod deosebit, ci mesajul pe care acesta îl transmite.

Da, multe faze sunt sângeroase și crude, nu zic nu, dar ele vin doar în întâmpinarea mesajului, care mesaj, dezbătut, dealtfel, și în alte opere, de obicei literare, este: în atrocitatea războiului victima trebuie să devină, de cele mai multe ori, un agresor mai crud decât agresorul în sine.

De fapt, mesajul acesta mi se pare interesant întrucât, și asta o spune istoria recentă și nu eu, undeva pe drumul dintre război și pace, victimele – agresori au uitat să se lepede de haina agresiunii și au rămas simpli agresori, în virtutea unui trecut (în film prezentat ca și un prezent continuu) regretabil dar asumat cu demnitate.

De fapt, povestea este mult mai mult decât ucide sau fii ucis. Este mult mai mult decât ucide pentru a salva vieți. Povestea este despre metamorfoza irevocabilă de la victimă la agresor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.