Primele săptămâni cu Lumia 950XL

 • Task Switcher-ul din Windows 10 Mobile plus Continuum
 • Microsoft Word în Windows 10 Continuum
 • Excel în Windows 10 Mobile Continuum
 • Meniul de Start al Windows 10 Mobile în Continuum: se văd unele aplicații care sunt dezactivate în Continuum, dar care merg în continuare pe telefon, pe ecranul mic
 • Digi24HD în Edge, în Contonuum pe Windows 10 Mobile
 • Continuum, în meniul de Start
 • În Continuum, camera foto funcționează normal și am fotografiat ecranul în timp ce-l priveam
 • Trackpad pe telefon, în Continuum
 • Cum va puteți conecta pentru Continuum: cu fir la DisplayDock HD500 sau prin WiFi
 • Microsoft Lumia 950XL cu tastatură Bluetooth Serioux și husă hybrid stand

Încă de când am văzut lansarea Microsoft Lumia 950 am fost sigur că-mi doresc așa un telefon. M-am sucit, inițial, și n-am vrut să-l cumpăr de la Vodafone când s-a lansat (este oarecum stupid să-ți iei un telefon dual-SIM care să fie blocat într-o rețea), apoi m-am sucit că parcă mai comod mi-ar sta în buzunar un Microsoft Lumia 550, după care m-am răsucit și mai rău și m-am decis că nu vreau să mai fac niciun compromis în ceea ce privește telefonul meu, așa că mi-am luat un Microsoft Lumia 950XL dual-SIM.

Părți bune:

 1. Microprocesorul. Puterea de calcul a celor opt nuclee se simte așa cum nu la multe telefoane se simte. Practic, telefonul este o brută în materie de viteză de procesare. Și, credeți-mă, l-am testat și l-am făcut să se încingă, deși are răcire cu apă.
 2. Ecranul. Am fost la un botez, de curând. Gazda, o persoană absolut non-tehnică și fără ochelarii pe ochi, a exclamat “mamă, ce bine se vede!”. Este ceva ca o persoană de șaizeci de ani să aprecieze ecranul unui telefon. Atât de bine este făcut.
 3. Continuum-ul. Este un punct separat, mai jos.
 4. Camera de filmat. Într-adevăr, deși filmează 4K la 30FPS, am observat că – totuși – calitatea mai lasă de dorit, apărând întreruperi. Ce-i drept, puteau fi și de la cardul microSD folosit, dar mă îndoiesc. Totuși, filmează bine la rezoluții de 4K la 24 FPS. La fotografii n-am nimic de comentat, telefonul are 16 MP și focalizează extrem de rapid, așa cum ar fi și normal. La calitate Full HD (1920 x 1080) filmează bine, n-am nimic de reproșat. Totuși, nu are calitatea unui DSLR, în sensul că un fotograf bun poate vedea deformările date de distanța focală mică (așa este la toate telefoanele, n-ai cum să trișezi, fizica este fizică).
 5. Bateria. Niciodată nu mi s-a întâmplat să rămân fără, la finalul zilei, cu folosire normală. Într-o seară m-am uitat la știrile de seară de la Digi24 și, apoi, la Biziday. 90 de minte, bateria a scăzut cam cu 15% – 20%, iar calitatea video era HD.
 6. Semnalul. Unde înainte nu avem semnal nici semnal de voce, cu Lumia 520, acum am 3G.
 7. Browserul Edge, care merge mult mai bine și mai rapid decât Chrome pe desktop sau pe mobil. De fapt, nu cred că am văzut vreun browser mai rapid pe altceva decât pe un desktop.
 8. Încărcarea ultra-rapidă. Așa cum spunea și Microsoft, sunt în stare să încarce bateria la 50% în 30 de minute. Ce-i drept, încărcătorul are în jur de 3,200 de mA, sau pe acolo.
 9. Ecran extraordinar de luminos. Fie ziua oricât de luminoasă, nu mă chinui să deslușesc ecranul.

Părți mai puțin bune ori de-a dreptul nasoale:

 1. Windows 10 Mobile este încă în lucru, iar asta se vede. Nu mi se (prea) restartează telefonul, în fiecare săptămână am primit actualizări, lucrurile se îmbunătățesc. Dar, desigur, nu se poate vorbi de perfecțiune, dar nici de un deranj excesiv.
 2. O parte dintre imperfecțiuni apar și datorită faptului că eu folosesc telefonul în limba română, iar Cortana nu este, momentan, disponibilă și pentru România. De aceea, modul de noapte, în care nu mai primești notificări, nu funcționează, ceea ce mă înfurie, mai ales când primesc câte o notificare în miez de noapte, pentru că am uitat să-mi pun telefonul pe silențios.
 3. Telefonul este dual-SIM, dar nu este dual-SIM 4G + 4G, ci 4G + 2G. Ceea ce înseamnă că netul nelimitat de la Digi a trebuit să-l pun pe SIM1 (3G), iar Vodafone-ul pe SIM2 (viteză 2G). Nu este neapărat o problemă, dacă ai semnal 3G de la Digi. Dar de multe ori n-ai, ceea ce face ca netul 2G de pe al doilea SIM, indiferent de provider, să fie lent.
 4. Nu există ad-block. Chiar și așa, Edge se mișcă bine.
 5. Excel nu este complet. Da, este îndeajuns de bun pentru majoritatea activităților. Dar i-am văzut și limitările. Sunt tester, era – cumva – și normal să-l testez, nu?…

Părți firești:

 1. Există aplicații pentru toate rețelele de socializare relevante (Facebook, Instagram, Twitter) și toate serviciile de mesagerie relevante(Viber, WhatsApp, Skype, Digi Oriunde, dar aplicația de telefonie prin internet a UPC nu cred că este disponibilă).
 2. Există aplicații pentru televiziune mobilă, atât Netflix, cât și Seenow. Seenow pe Edge nu merge, adică nu te lasă să dai play la video pentru că nu ai flash. Sunt neplăcut surprins de faptul că Seenow încă folosesc flash, iar nu HTML 5. Aplicația nativă, în schimb, merge, nimic de comentat.
 3. OneDrive este integrat cu sistemul de operare. Eu îl folosesc la greu, am și abonament Office 365, deci mă ajută. La fel, OneNote este integrat în sistemul de operare și, la fel, îl folosesc la greu.
 4. Pentru upload pe YouTube, o veche problemă la Windows Phone, pentru că Google refuză să…, există aplicația Movie Maker care are un plugin, contra cost, pentru upload. Merge, l-am testat. Nu mai știu cât a fost, oricum, destul de ieftin.

Continuum:

 1. Da, nu sunt foarte multe aplicații care să folosească acest mod complet nou. Pe de altă parte, mie îmi trebuie în principal un browser în full screen, iar asta am.
 2. Am văzut video la rezoluție 4K prin Continuum screen mirroring prin WiFi. Da, se mai pierdeau câteva cadre, din cauza rețelei WiFi. Ce-am încercat Full HD video de pe telefon mergea perfect.
 3. Prin WiFi + Continuum în unele aplicații se simte un ușor lag, mai ales dacă ai un WiFi slab (trebuie să downloadeze filmul în timp ce-i face upload imaginii pe display, papă resurse, aia e). De exemplu, Netflix în Edge avea lag.
 4. Prin Microsoft DisplayPort HD500 nu am observat niciun fel de lag. Am încercat live streaming-ul de la Digi24HD pe calitate maximă, în full screen și totul era OK. Plus de asta, încarcă și telefonul și arată și bine. L-am găsit pe stoc la evoMag, mai ieftin decât în SUA.
 5. Facebook merge full screen în Continuum, la fel și aplicațiile Office și o aplicație de procesare foto, Explorer-ul și alte aplicații utilitare (OneNote, Outlook, Edge), inclusiv mesageria (SMS + Skype), iar aplicațiile care nu rulează sub Continuum rulează bine-mersi pe ecranul telefonului. Cu alte cuvinte, Continuum te ajută și nu te încurcă atunci când nu te poate ajuta.
 6. De exemplu, nu folosesc mouse. Desigur, pot folosi. Doar că nu am chef să-l car. Așa că folosesc telefonul pe post de trackpad, exact ca la laptop.
 7. Eu nu am vrut doar un telefon, am vrut Continuum. Am vrut cel mai bun Continuum. Și l-am primit. La muncă îmi țin un Microsoft Display Dock HD500, pe care-l conectez la USB-C-ul telefonului.
 8. Acasă m-am jucat cu un televizor inteligent (smart TV) SAMSUNG UE40J5200 la care m-am conectat prin WiFi. Da, în Continuum și fără a folosi dispozitive auxiliare. Doar selectez din TV intrarea (Source) WiFi, apoi pornesc pe telefon aplicația Continum, selectez că vreau să mă conectez fără fir, îmi vede televizor, selectez să mă conectez la el și gata. Este la fel de simplu ca și conectarea prin Bluetooth.
 9. Care-i ideea cu acest Continuum? Mi-am luat o tastatură pe Bluetooth de la Serioux și o husă hybrid stand (plus o sticlă securizată de pus peste ecran, după cum se văd și amprentele din foto) și am un fel de micro-sistem convertibil, telefon- laptop extrem de versatil. Astfel, dacă am ceva de făcut, pot s-o fac și fără să-mi car un laptop după mine, ceea ce-mi oferă atât o autonomie extinsă, cât și o independență largă, adică fix ceea ce mi-am dorit. Carcasa pe care mi-am luat-o inițial nu o recomand întrucât, fiind prea subțire, nu-mi inspira încredere că rezistă la o cădere accidentală. N-am vrut să risc, așa că am schimbat-o.

Altele:

 1. Zoso are dreptate: smartphone-urile au ajuns să fie aproximativ la fel. Nu prea s-a mai inovat, de la iPhone încoace. De aceea am vrut un telefon Microsoft cu Continuum, pentru că era ceva mai nou, ceva mai mult decât doar un smartphone. Dacă-mi doream doar un smartphone, mi-aș fi luat un iPhone sau un Samsung. Dar am vrut mai mult decât atât, mult mai mult. Și am primit.
 2. La un moment dat am citit o recenzie a unuia, care era supărat că, pe aeroport fiind, nu-i mergea aplicația de Uber (pentru șoferi particulari) și se agita ca spray-ul, deși în jur era plin de taxiuri și mijloace de transport în comun. Ca idee, Lumia 950XL nu este un telefon pentru snobi.

Da, sunt foarte mulțumit de el și de alegerea făcută, pentru că telefonul se mișcă foarte bine.

TL; DR

Dacă îți dorești doar un smartphone, Lumia 950XL nu este pentru tine. Dacă vrei mai mult decât un smartphone, dacă vrei Continuum, atunci da, recomand.

4 Comentarii

 1. Tudor 24 februarie 2016 la 22:35 - Raspunde

  “Și, credeți-mă, l-am testat și l-am făcut să se încingă, deși are răcire cu apă.” – Microsoft s-o lase mai moale cu marketing bullshit. Ati auzit pe cineva sa spuna ca acest cooler:

  http://abload.de/img/82q8sba.jpg

  Este un cooler cu racire pe apa? Exact, nimeni nu a spus treaba asta pentru ca ar fi o exagerare grosolana. Ce are Lumia 950XL? Un banal Heatpipe. Atat si nimic mai mult. Problema este ca Microsoft a mintit cu nerusinare si n-a pus nici macar lichid in heatpipe ca el sa functioneze ca un heatpipe:

  https://www.youtube.com/watch?v=snmG1QOOXXI

  Aveti un cilindru turtit de cupru si-atat. Nu vapor chamber/heatpipe, ci doar un tub de cupru si nimic mai mult. In conditiile in care Sony Z5/Z5 Premium are 2x heatpipe care contin lichidul necesar randamentului maxim pentru acest tip de sistem, nu poate tine in frau un Snapdragon 810, am dubii ca lumia 950XL ar reusi sa faca fata. Si intr-adevar nu face fata, dar frecventa la care sunt tactate cele 4 nuclee A57 este mai mica fata de cele de pe alte telefoane:

  http://www.notebookcheck.net/Microsoft-Lumia-950-XL-Smartphone-Review.158457.0.html

  Ca sa nu o mai lungim, Lumia 950XL NU beneficiaza de racire pe apa, nici macar de un heatpipe functional.

  “Nu prea s-a mai inovat, de la iPhone încoace. ” Stau si ma intreb in continuare cum de a reusit marketingul de la Apple sa spele atat de multe creiere incat si la ani buni de la lansare oamenii considera produsul ca fiind “inovator”. Nimic mai fals, primul iPhone a fost un REGRES in ceea ce priveste:

  1. Specificatiile
  2. Stocarea [lipsa microSD]
  3. Sistemul de operare castrat [ abia cand am citit acest articol : http://www.techspot.com/news/54961-pandoras-alarm-clock-feature-wakes-you-up-to-the-sounds-of-your-favorite-music.html am realizat cat de departe a mers dresajul Apple. In 2013 cineva vine si spune “Ce mult ma bucur de aplicatia asta aditionala care ma lasa sa pun ce melodie vreau eu”. Serios?! Serios?! Pana si orice “dumbphone” iti permite sa faci asta de prin…2005-2006, cum poti sa zici ca in 2013 te bucuri ca ai o aplicatie ADITIONALA care sa faca asta? Cat de rau a trebuit sa fie dresat utilizatorul cu un sistem de operare castrat de a ajuns in acest stadiu? ]
  4. Mentenanta in cazul in care era nevoie de reparatii interne.

  http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=iphone

  https://www.youtube.com/watch?v=pZ7RwGRLwK0

  Unde e inovatia in toata treaba asta? Ah, vai telefonul este FULL TOUCHSCREEN! Asa si? Erau deja telefoane pe piata exclusiv cu fullscreen dar nici unul nu a incercat sa se prezinte altfel decat era : un telefon multimedia cu functionalitate limitata fata de cea a celora care aveau tastatura. Nu s-au laudat ca au “inovat”, ca produsul lor e un pas inainte. Nu. Pentru ca nu era.

  Si de-aia nici liderii pietei la momentul respectiv (Nokia si Blackberry) nu au riscat un asemenea pariu. Serios, daca in 2007 Blackberry ar fi lansat un telefon full touchscreen cu specificati mai proaste ca un Nokia 3110 classic dar cu un pret mai mare fata de cel mai dotat Nokia/Blackberry, vi l-ati fi cumparat? Exact, ati fi gandit logic “telefonul asta costa prea mult pentru ce stie, nu merita sa fie cumparat”.

  Dar o intreaga armata de zombii directionati de catre Steve Jobs a cumparat rahatul ala de telefon, primul iPhone, in prostie si uite asa prezentul nostru a ajuns sa fie schimbat. Da, “evolutia” smartphone nu a fost dictata de “inovatia” Apple ci de imbecilii de care s-a folosit Steve Jobs sa le vanda un rahat la suprapret. De acei imbecili care desi au iPhone 6S in buzunar se duc sa stea la coada ca sa cumpere iPhone 7. Ei sunt cei care ne-au adus in acest stadiu. Poate ca piata smartphone ar fi aratat cu totul altfel fara succesul nebun al unui produs prost.

  • Robin Molnar 24 februarie 2016 la 23:04 - Raspunde

   Faptul că telefonul nu are răcire cu apă este un lucru bun. Chiar mă îngrijora acest aspect.

   Cât despre Apple, nu totul se rezumă la specificații. De fapt, mai mult se referă la experiența pe care ți-o oferă. În 2007, iPhone oferea altceva, la fel cum în 2016 Lumia 950XL oferă altceva.

  • Tudor 27 februarie 2016 la 00:29 - Raspunde

   Minciuna si discrepanta intre specificatiile oficiale si ce se afla de fapt sub capota niciodata nu le voi accepta 🙂 Asa ca Microsoft a picat cu brio la acest capitol, ce sa mai zic….

   Amazon FirePhone a oferit o altfel de experienta. La suprapret. Rezultatul? Vanzari catastrofale.

   Motorola Moto X a oferit o altfel de experienta. La suprapret. Rezultatul? Vanzari catastrofale.

   Windows 8 a oferit o altfel de experienta. Un regres in ce priveste usurinta in utilizare.[Imi blestem zilele de fiecare data cand trebuie sa ajut pe cineva care are 8.1 instalat fara Classic Shell]. Rezultatul? Vanzari catastrofale.

   Apple iWatch. O altfel de experienta. Cel mai prost dintre toate cesurile “destepte” la lansare cu cea mai imbecila interfata OS[cea cu bule]. Rezultatul? Vanzari record!

   Scuza ca “ofera un alt fel de experienta” nu merge. Pur si simplu nu merge pentru ca oricine altcineva a incercat sa bage be gat un rahat utilizatorului s-a trezit de un zid. Un zid al inteligentei consumatorului care a spus “ba, rahatul asta nu-si merita banii.” “E mai greu de folosit.” “Te scarpini la urechea dreapta cu mana stanga”.

   Din pacate, acest zid nu exista in cazul majoritatii celor care cumpara produse Apple. Daca ar fi existat, iPhone ar fi fost cum era si normal, un esec binemeritat.

   Revenind la Windows 8. Tot ce trebuia sa faca Microsoft de la bun inceput era sa ofere alegerea dintre o interfata touch pentru tablete si cea clasica pentru PC/Laptop. Faceau asta de la bun inceput si n-ar fi existat atata ura impotriva acelui sistem de operare. Dar la aparitia updateului Windows 8.1, au emis o ultima insulta tutror care au criticat interfata cretina Metro:

   https://www.penny-arcade.com/comic/2013/06/28

   Ei ne-au spus noua ca “you’re holding it wrong”. Ca toti cei ce foloseau Classic Shell sunt niste inapoiati care nu imbratiseaza “progresul”. Nu, atunci cand trebuie sa dau 10 clickuri/searches pentru ceea ce in windows 7 fac doar cu unul singur, asta inseamna REGRES! Rezultatul s-a vazut si in vanzari: O catastrofa.

   Si aici ajungem la Continuum:

   https://www.youtube.com/watch?v=F_O-LrGL-YQ

   S-au prins ei singuri? Programatorii si patronii Microsoft au realizat din proprie initiativa ca e o diferenta majora intre felul in care folosesti un dispozitiv touch si unul care are tastatura si mouse? Nu, nu s-au prins. A fost nevoie sa fie pedepsiti printr-un numar mic de vanzari ca sa realizeze ca au gresit si ca utilizatorii nu vor inghiti orice rahat li se arunca in fata.

   http://www.dedoimedo.com/computers/windows-10-control-panel.html

   Din nefericire tot ce poarta sigla “Apple” are success intotdeauna, oricat de mare e regresul fata de tehnlogia actuala. Apple ar fi avut vanzari record pe o manevra infecta ca cea facuta de Microsoft. Ori asta nu se poate fara a avea o baza mare de clienti ai caror neuroni au fost definitiv distrusi de masinaria lor de marketing…

   De-aia si ultima lor intrare, acea baterie externa are succes. E cea mai prost si lenes gandita dintre toate de pe piata si cea mai scumpa. Insa acesta este nivelul de inteligenta al cumparatorului de produse Apple:

   https://www.reddit.com/r/apple/comments/3vzy03/apple_rarity_iphone_battery_case_is_100_function/

   Efectiv nu sunt in stare sa vada problemele avute de produs in sine si sunt total deziluzionati ca produsul e mai “bun” decat alte produse care sunt din punct de vedere obiectiv mai bine gandite si fabricate:

   • Robin Molnar 27 februarie 2016 la 10:04 - Raspunde

    Vezi tu? Te legi de specificații și nu are sens.

    Telefonul nu l-am cumpărat pentru specificații, ci pentru experiența pe care o oferă, care este un aspect complementar specificațiilor. De exemplu, microprocesorul Snapdragon 810 se încălzește. Pot să-l fac să se încălarează îndeajuns de tare încât, de exemplu, să crape răcirea în ea, dacă era cu apă. Faptul că nu este cu apă este un plus.

    “Scuza că < > nu merge”. Dar nu este nicio scuză, că nu sunt oficial al Microsoft, să vin cu scuze pentru brand. O altfel de experiență este fix ceea ce mi-am dorit, nu este o scuză, este un atu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.