HP Compaq 6730b

Tot doream eu să scriu despre laptopul ăla de pe care scriu pe blog câte patru ore, fără alimentare, numai din baterie. Am văzut că sunt mai mulți interesați, așa că am zis că pot măcar să ofer pontul: este vorba despre laptopul HP Compaq 6730b.

No, hai să lămurim o chestie valabilă la orice laptop HP/ Compaq (Compaq a fost cumpărată de HP acum vreo 7 ani, poate mai mult): ultimul caracter din modelul unui produs înseamnă ceva. Nu voi despica firul în patru, dar pot să vă spun că "b"-ul ăla din model înseamnă că este un model de business, lucru ce reiese destul de clar și din caracteristice sale:

  • Microprocesor Intel Core 2 Duo Mobile P8600, unul dintre cele mai puternice microprocesoare pentru laptopuri ce merg mai mult de o oră, două fără alimentare. Are 3MB de memorie cache, deci nu e chiar de ici, de colo. FSB-ul (frecvența la care funcționează microprocesorul pe partea de acces dinspre memorie și alte componente) este de 1,066 GHz (1066 MHz).
  • Memoria RAM de 2 GB (se poate upgrada până la 8GB – laser, frate) este de tip DDR2, la 800 MHz (PC6400), adică poate transfera cam 6,4 GB de date, pe secundă, un DVD și jumătate adică. Ca să fim exacți, este vorba despre 6400 MB/s. E destul de mult.
  • Hard disk-ul este SATA, și are 320 de GB. Decent. Adică, no, dacă nu sunteți genul care să downloadeze până la adânci bătrânețe, nu veți avea probleme cu spațiul.
  • Ecranul este de 15,4" (inci) și are o rezoluție maximă de 1280×800 (WXGA/16:10). Mă rog, asta conform specificațiilor oficiale. Totuși, parcă al meu duce o rezoluție mai mare. Bine, nu mai știu dacă pe ecranul principal, căci pe monitorul extern (un LCD) duce o rezoluție mult mai mare.
  • Placa video este un Intel Graphics Media Accelerator 4500 MHD. La jocuri n-am încercat cât e de bună, dar la filme full HD ține bine, pe testate.
  • Conectivitate: are 4 USB-uri, mufă de rețea (are placă de rețea, sigur), mufă de modem (nu știu dacă are modem intern, că nu m-a interesat, dacă nu se mai folosesc), are wireless încorporat, ieșire video pentru un monitor secundar, ieșire TV, port FireWire (voi vorbi despre ele cât de curând), port de extensie ExperssCard32 (un fel de PCMCIA dar mai modern), un port serial (pentru reprogramat switch-uri, de exemplu), microfon, intrare de microfon, ieșire de căști și un cititor de carduri.  Nu mă rugați să spun dacă are boxe, că asta e prea evident. Are, și încă de-alea de urlă tare (veți citi mai jos detalii mai picante). Este un laptop de business, este critic să se poată conecta multe chestii la el, ceea ce îmi place la maxim.

Nu cred că laptopul HP Compaq 6730b este cel mai strălucit pentru jocuri dar, la naiba, cine-i atât de tâmpit sau de obsedat încât să-și ia un laptop de afaceri strict pentru jocuri (dacă e musai, modelele cu "w" la final rup tot, parol)? În fine. Cert este că, no, când am de călătorit prin zone normale, dacă am chef, îmi iau și laptopul. Și, printr-un click pe bateria de lângă ceas, îl fac să mă țină și patru ore, folosind modul de lucru "HP IT Optimized" (dă luminozitatea ecranului la minim și mai face ceva șmecherii pe acolo).

Nu e totuna să stai maxim două ore cu laptopul aprins, sau patru. Ba, chiar, îi disperasem pe niște ciumeți pe tren cu un alt laptop, non-HP. Ăia s-au urcat din Cheile Turzii și mergeau la Târgu Jiu, sau ceva de genul. Ne-au băgat muzică tâmpită pe tren, un fel de manele dar foarte nasoale, ceva cu armata și pârnaia, așa, la mișto, că ei s-au pus să doarmă. Atunci, pe bune, io le-am băgat un pic de jazz de la Norah Jones, că numai aia aveam pe hard disk (CD-ul a fost doar 9 lire, dacă nu mă înșel). De la Cheile Turzii până la Petroșani. Să le stea în gât și să le cadă greu. Drept e că unul a dormit așa, mai cu deranj.

Faza asta se cheamă să bați câmpii ca să priceapă gardul (sper că vă place ce nume i-am dat). Și au priceput. Dar deja divaghez grav. Așa că o să trec la concluzia mea pur subiectivă și personală, doar îl folosesc zi de zi: laptopul HP Compaq 6730b nu este făcut musai pentru jocuri, ci e făcut pentru cei ce circulă mult, sau care fac naveta (da, termenul folosit la design era "commuters" ). Bine, mi-ar fi plăcut să aibă un hard disk mai rapid, dar no, e laptop.

P.S. Reclamă: Cei de la evoMAG.ro au laptopul HP Compaq 6730b la lichidare de stoc (adică la ofertă) la numai 3399 de lei.  Perioada promotie: 03.08.2010 – 31.08.2010, in limita stocului disponibil

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.