9 Comentarii

  1. xtall 05 noiembrie 2009 la 16:00 - Raspunde

    nu pui si tu o rubrica intrebari si raspunsuri ? probleme ceva ?
    uite ce belea m-a lovit :cheer:
    un pc,mb P5B, cipset intel, procesor 2.66 (dual core,65nano) 2GB ddr2(tot ram de ala smecheros), 2 placi retea (fara cea interna, sunt 3 cu tot cu aia interna) o placa video GF6200LE TC (64MB, radiator simplu) plus un modem pe slot pci, sloturile pci sunt ocupate 100% (cam asta e toata dotarea)
    Ma, din senin (zic si eu, ceva a fost, dar n-am habar ce) cade sursa (interna) sursa bunicica (un chieftec)
    Computerul era si el pe un UPS, UPS care .. puii mei nuş nici ăluia ce i s-a intamplat (mai mult de 5 sec nu mai tine, mor de nervi cat balamuc am avut azi), ceva s-a intamplat sambata (un scurt puternic pe reteaua electrica, posibil si altceva, au fost posibile tensiuni chiar si peste 220V, acu nu bag mana undeva ca nu stiu exact dar de posibil, a fost) si de atunci canci, pc a cazut, sursa (UPS) nu mai tine(sau ia mult pc-ul desi nu prea cred)
    Chestia e cam asa, sursa interna dă să plece si paf, cade, intra intr-o buclă, pornire(nu poate)-oprire si repornire ..si tot asa.. pic si poc, am mai ars o sursa (usuala, zisei ca merge la cat consum are, dar pauza, a mers .. arsa) am pus iar una de firma (450W reali) ca ardea tare, ceva din pc ala trebuia musai sa mearga la minut.
    Acum merge (chipurile), dar in felul urmator, radiatorul la placa video se incalzeste cu draci (aproape sfaraie) (momentan n-am nici una sa schimb sa vad daca e (numai) de la aia, mai pusei un ventilator suplimentar pana una alta pe el ..sa nu crape naibii si am redus acceleratiile video la maxim)
    Intreb si eu poate ai habar, o idee, ce dracu poate sa aiba ? e vreun scurt pe placa de baza sau doar video ? ca ceva mi se pare ca fura curent tare si n-as vrea sa tot bag bani in ea, numai cu sursa am dat deja peste masura si nu prea se merita sa bag daca e ceva busit mai nasol.
    chestia e ca nici sa pun altceva nu pot, e musai sa repar sau sa fac exact pe aceeasi configuratie, ptr ca am softuri cu licenta care citesc ceva, o serie a HDD cu care fac o cheie de protectie la instalare, de il pun pe alta placa nu va merge ptr ca e exclus reinstalarea (absolut exclus ptr ca face alta cheie la fiecare instalare si n-am cum, tre sa chem pe aia, sa bage ei alta, o intreaga tevatura ce dureaza si nu se poate, nu se poate sta nici fara soft)
    O pare ? uite si cu sursa asta noua (interna) sfaraie sursa de parca n-ar avea tensiunea potrivita, se aud practic oscilatiile de la transformatoarele alea, mult prea vizibile, un soi de fluieraturi (nu tare dar exista) si nu e normal deloc.

    • Mihai Todor 05 noiembrie 2009 la 17:25 - Raspunde

      Mă deci:

      1. UPS-urile nu-s făcute să țină la infinit. Poate s-au dus acumulatorii în el sau un scurtcircuit l-a \”aranjat\”.
      2. Plăcile video care au doar radiatoare, fără ventilatoare, dacă PC-ul nu are aerisire corespunzătoare se încing în draci. Oricum, plăcile video suportă, de obicei, temperaturi mai mari decât procesoarele de sistem. De exemplu 85 de grade C nu e tocmai o temperatură exagerată pentru o placă video…
      3. Spui că \”sfârâie sursa\”. Ești sigur că se aude din sursă și nu de pe placa de bază? Oricum, sfârâitul provine dintr-un condensator. Dacă e din sursă, fie e vorba de o sursă cam veche (chiar dacă e de firmă) fie e vorba de un condensator slab. Încearcă să îl pornești și cu o altă sursă. Mai poți încerca să pui sursa direct în priză că poate s-a bușit rău de tot UPS-ul și scoate volți ciudați.

      Dacă nu miroase nimic a ars, nu are de ce să fie vreun scurtcircuit pe acolo și oricum, mi-ai dat de înțeles că PC-ul acum funcționează în parametri normali…

      • Robin Molnar 05 noiembrie 2009 la 18:40 - Raspunde

        :s Eu cred că s-ar putea să fie chiar de la instalaţia electrică. Nu cred că o defecţiune a sursei/ UPS-ului este cauza, ci efectul, altfel nu ar afecta în continuare sistemul. S-ar putea să nu mai ai nulul de la priză, poate pământarea. [url=http://www.robintel.ro/index.php/blog/personal/dumnezeu-exist.html]Dacă sfârâie, din proprie experienţă, pot să-ţi spun că e de la nulul prizei, ceea ce este foarte grav[/url]. :s Te rog să verifici de urgenţă. Oricum, sper să mă înşel. 😉

        • xtall 06 noiembrie 2009 la 21:11 - Raspunde

          s-a dus împământarea :whistle:
          mi se ridica şi păru-l in cap de electrizat ce era pc-ul 😀

          • Robin Molnar 07 noiembrie 2009 la 09:19 -

            😆 Cică mă pricep cât de cât! 😆

      • xtall 05 noiembrie 2009 la 19:02 - Raspunde

        Todor, UPS e aproximativ nou, nu are anul, iar acumulatorii au durata de viata ~2 ani. acu ni zic sa tina… dar 5 sec ? cand arata ca e full ?
        (cand cu scurtul ala \”s-a dus\” inca 2 UPS exact la fel, pur si simplu nu mai tin, desi indica ca sunt incarcate full, cum le scoti din retea cad dupa max 5 sec)
        pc-ul e acum chiar fara capac, carcasa e de server are locasuri ptr vreo 8 HDD-uri, foarte aerisita, temperatura e mica, la procesor 23-24C, placa de paza undeva pe la ~27. e perfect din pct meu de vedere, tensiunile sunt si ele super OK.
        De cand am pus ventilatorul pe placa video, s-a mai racit si nu mai frige dar…
        desi PC e functional, am mari dubii ptr ca sursa chiar sfaraie, se aud clar oscilatiile transformatoarelor alea in comutatie, le cunosc f bine n-am cum sa ma insel (exclus) … e ceva acolo dar nu-mi dau seama de unde, si de ce(in afara de pl video dar nu cred ca de la aia sa faca astfel), n-am masurat tensiunea pe retea, maine vad si asta, dar totusi e pe UPS ??? n-ar trebui sa se manifeste asa, chiar de ar fi tensiunea pe retea ..proasta(sa spunem, numai la asta m-am gandit cv ar putea fi, altceva ..chiar n-am idee de unde, o varianta ar fi ca UPS-ul sa fie complet defect (presupun, desi nu prea pare) si ca el ar da pe sursa PC-ului tensiunea naspa existenta in retea (e posibil)

        • Mihai Todor 05 noiembrie 2009 la 19:31 - Raspunde

          Da\’ poți să îmi spui Mihai, bre, că nu mă supăr 🙂

          Deși un aparat de măsură îți poate da niște indicii, doar un osciloscop ți-ar putea arăta cu precizie eventualele fluctuații de tensiune…

          Părerea mea e că merită să faci experimentul de a scoate UPS-ul din circuit doar temporar, ca să vezi dacă se mai aud sunete ciudate din sursă. Măcar așa mai elimini din variabile 🙂

  2. TNH 05 noiembrie 2009 la 18:29 - Raspunde

    La rubrica asta o să am şi eu o întrebare. De ce tot îmi apare pe ecran:
    HDeck Message
    Jack state changed
    ?

    • Robin Molnar 05 noiembrie 2009 la 18:43 - Raspunde

      :s Poate pentru că se mişcă vreo mufă prin spate pe la sistemul audio? :s

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.