Microprocesoare AMD – premii virtuale – alegerea mea
În cadrul concursului SuperBlog 2009 mi se cere să spun ce microprocesoare AMD aş oferi eu ca premiu (la şcoală, dar nu mai este cazul). Pentru că eu sunt fan AMD şi cât de cât priceput în domeniu (nu ştiu de ce dar astăzi sunt extrem de modest) scrierea acestui articol îmi face o deosebită plăcere, cu atât mai mult cu cât acesta este domeniul meu de specialitate şi, ca bonu, vorbesc despre nişte microprocesoare extrem de bune!
Încep direct cu premiile:
- Premiul I. Un microprocesor AMD Phenom II X4 965 Quad Core. Cu cele patru nuclee (adică patru microprocesoare aflate în aceeaşi capsulă ceramică, şi ceva pe deasupa care să le coordoneze) cred că este cel mai puternic microprocesor de uz general de pe piaţă. Lucrez şi cu Intel, trebuie să o spun, dar nu mă satisface. Jucăria asta are o imensă putere de calcul (cred că trece binişor de 15 miliarde de operaţii pe secundă, sau 8 miliarde de operaţii cu virgulă mobilă pe secundă), ceea ce este impresionant. Din păcate, fiind pe socket AM3 este compatibil cu relativ puţine sisteme actuale, deci câştigătorul ar trebui să aibă un sistem destul de performant. Aşa ceva îmi trebuie mie şi cred că am să îmi iau unul, când voi strânge suficenţi bani. Eu unul l-aş alege ca şi premiu pentru primul loc deoarece:
- Suportă procesare simultană atât pe 32 cât şi 64 de biţi. Asta înseamnă mult, la aplicaţii mari consumatoare de resurse. De exemplu să presupunem că un utlizator are un sistem de operare pe 64 de biţi, dar unele programe sunt pe 32 de biţi. În mod normal aplicaţiile pe 32 de biţi ar fi trebuit să încetinească vizibil sistemul. Ei bine, cu tehnologia AMD aşa ceva nu se întâmplă.
- 37 GB/s de date, rata de transfer între microprocesor şi placa de bază. În prezent se lucrează la standarde care să suporte o viteză (de transmisie) mai mare de atât, dar pentru următorii 2 ani asta va rămâne limita.
- 17 GB/s. Atât de repede se face transferul de date de la memoria RAM DDR2 către şi dinspre microprocesor. Sau 21 GB/s în cazul memoriilor DDR3! Adică dacă ai mult, mult RAM, să zicem 8 GB, ţi-l poate citi în mai puţin de o secundă. Ceea ce este aproape de limita imposibilului!
- Astea aşa, ca şi chestiuni generale, dar să vedeţi aici chestiuni grele:
- Cea mai avnsată tehnologie de virtualizare existentă în acest moment. Adică Windows 7, de exemplu, suportă să rulaţi în el şi Windows XP (alte sisteme de operare gazdă pot suporta şi alte sisteme de operare să ruleze în ele, ca şi programe) ca şi cum aţi rula un program oarecare. Poate asta nu sună relevant acum, dar va fi, în viitor, pentru că tendinţa este să muţi programele critice (antiviruşi, firewall-uri) într-un spaţiu virtual din computer astfel încât să nu mai fie afectate de viruşi şi alte măgării.
- Tehnologii ecologice foarte avansate. De exemplu dacă o parte din microprocesor nu este folosită, de exemplu când citeşti date dim memoria RAM, partea de scriere către memorie va fi dezactivată, rezultând, astfel, un consum mai mic de energie, risipă aproape nulă şi, ca atare, mai multă responsabilitate. Evident, chestiile acestea nu afectează deloc performanţele, din contră. Un microprocesor mai rece va fi mai stabil decât unul cald, or, fiindcă părţi din el nu sunt folosite, acestea nu se încălzesc. Destul de logic de ce.
- Per ansamblu acest microprocesor este cam de 6 – 8 ori mai rapid decît ceea ce folosesc eu (un AMD Athlon64 x2, adică cu două nuclee, nu cu 4 precum acesta). Ca şi exemplu practic: când scanez cu BitDefender procesul durează cam 45 de minute pentru cam 120 GB de date, ceea ce este extrem de rapid. Bine, şi viteza hard disk-ului este esenţială în acest caz, precum şi memoria RAM folosită, dar sistemul este stabil chiar şi atunci când procesează cantităţi impresionate de date, ceea ce este frumos!
- Premiul II. Un microprocesor AMD Phenom II X4 920 Quad Core. Acesta este foarte asemănător cu microprocesorul prezentat mai sus, cu o deosebire. Fiind pe soclu (socket, locaş special de pe placa de bază) AM2+ acesta este compatibil cu mult mai multe plăci de bază. În rest, tehnologiile sunt cam la fel. Evident, acesta este un pic mai lent decât microprocesorul anterior, datorită limitărilor tehnice ale soclului AM2+. Oricum, acest microprocesor, chiar şi aşa, are performanţe deosebite. Nu spală, nu găteşte, dar combinat cu multă memorie RAM (recomand minim 4 GB, decent ar fi 8) şi o placă video decentă (ATI Radeon 3650) sau cu una bună de tot (ATI Radeon 5850 sau 5830) rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. Şocante, aş putea spune. Pe microprocesoarele acestea două aplicaţiile merg în modul warp, adică super-ulta-extra-rapid.
- Premiul III. Un microprocesor AMD Athlon64 x2, cum am eu. Nu văd ce anume nu poate merge pe el, cel puţin în materie de jocuri. Este bun, stabil, fiabil şi aşa mai departe. Ştie multe chestii, asemănătoare cu cele de la premiile precedente, doar că, fiind tehnologie mai veche, este mai lent. A nu se înţelege greşit, este tot rapid, doar că nu super-ulta-extra-rapid ci doar super rapid. Fiind pe soclu AM2 (adică nu AM2+ şi nici AM3) este compatibil cu o varietate mare de sisteme de calcul.
Să nu mai spun de grafică de înaltă definiţie cu multe detalii la filme şi jocuri, că pentru aşa microprocesoare ele sunt deja mizilic. Oricum, mă pricep la cadouri şi la premii, atât la dat cât şi la primit. Aviz amatorilor.
nu pui si tu o rubrica intrebari si raspunsuri ? probleme ceva ?
uite ce belea m-a lovit :cheer:
un pc,mb P5B, cipset intel, procesor 2.66 (dual core,65nano) 2GB ddr2(tot ram de ala smecheros), 2 placi retea (fara cea interna, sunt 3 cu tot cu aia interna) o placa video GF6200LE TC (64MB, radiator simplu) plus un modem pe slot pci, sloturile pci sunt ocupate 100% (cam asta e toata dotarea)
Ma, din senin (zic si eu, ceva a fost, dar n-am habar ce) cade sursa (interna) sursa bunicica (un chieftec)
Computerul era si el pe un UPS, UPS care .. puii mei nuş nici ăluia ce i s-a intamplat (mai mult de 5 sec nu mai tine, mor de nervi cat balamuc am avut azi), ceva s-a intamplat sambata (un scurt puternic pe reteaua electrica, posibil si altceva, au fost posibile tensiuni chiar si peste 220V, acu nu bag mana undeva ca nu stiu exact dar de posibil, a fost) si de atunci canci, pc a cazut, sursa (UPS) nu mai tine(sau ia mult pc-ul desi nu prea cred)
Chestia e cam asa, sursa interna dă să plece si paf, cade, intra intr-o buclă, pornire(nu poate)-oprire si repornire ..si tot asa.. pic si poc, am mai ars o sursa (usuala, zisei ca merge la cat consum are, dar pauza, a mers .. arsa) am pus iar una de firma (450W reali) ca ardea tare, ceva din pc ala trebuia musai sa mearga la minut.
Acum merge (chipurile), dar in felul urmator, radiatorul la placa video se incalzeste cu draci (aproape sfaraie) (momentan n-am nici una sa schimb sa vad daca e (numai) de la aia, mai pusei un ventilator suplimentar pana una alta pe el ..sa nu crape naibii si am redus acceleratiile video la maxim)
Intreb si eu poate ai habar, o idee, ce dracu poate sa aiba ? e vreun scurt pe placa de baza sau doar video ? ca ceva mi se pare ca fura curent tare si n-as vrea sa tot bag bani in ea, numai cu sursa am dat deja peste masura si nu prea se merita sa bag daca e ceva busit mai nasol.
chestia e ca nici sa pun altceva nu pot, e musai sa repar sau sa fac exact pe aceeasi configuratie, ptr ca am softuri cu licenta care citesc ceva, o serie a HDD cu care fac o cheie de protectie la instalare, de il pun pe alta placa nu va merge ptr ca e exclus reinstalarea (absolut exclus ptr ca face alta cheie la fiecare instalare si n-am cum, tre sa chem pe aia, sa bage ei alta, o intreaga tevatura ce dureaza si nu se poate, nu se poate sta nici fara soft)
O pare ? uite si cu sursa asta noua (interna) sfaraie sursa de parca n-ar avea tensiunea potrivita, se aud practic oscilatiile de la transformatoarele alea, mult prea vizibile, un soi de fluieraturi (nu tare dar exista) si nu e normal deloc.
Mă deci:
1. UPS-urile nu-s făcute să țină la infinit. Poate s-au dus acumulatorii în el sau un scurtcircuit l-a \”aranjat\”.
2. Plăcile video care au doar radiatoare, fără ventilatoare, dacă PC-ul nu are aerisire corespunzătoare se încing în draci. Oricum, plăcile video suportă, de obicei, temperaturi mai mari decât procesoarele de sistem. De exemplu 85 de grade C nu e tocmai o temperatură exagerată pentru o placă video…
3. Spui că \”sfârâie sursa\”. Ești sigur că se aude din sursă și nu de pe placa de bază? Oricum, sfârâitul provine dintr-un condensator. Dacă e din sursă, fie e vorba de o sursă cam veche (chiar dacă e de firmă) fie e vorba de un condensator slab. Încearcă să îl pornești și cu o altă sursă. Mai poți încerca să pui sursa direct în priză că poate s-a bușit rău de tot UPS-ul și scoate volți ciudați.
Dacă nu miroase nimic a ars, nu are de ce să fie vreun scurtcircuit pe acolo și oricum, mi-ai dat de înțeles că PC-ul acum funcționează în parametri normali…
:s Eu cred că s-ar putea să fie chiar de la instalaţia electrică. Nu cred că o defecţiune a sursei/ UPS-ului este cauza, ci efectul, altfel nu ar afecta în continuare sistemul. S-ar putea să nu mai ai nulul de la priză, poate pământarea. [url=http://www.robintel.ro/index.php/blog/personal/dumnezeu-exist.html]Dacă sfârâie, din proprie experienţă, pot să-ţi spun că e de la nulul prizei, ceea ce este foarte grav[/url]. :s Te rog să verifici de urgenţă. Oricum, sper să mă înşel. 😉
s-a dus împământarea :whistle:
mi se ridica şi păru-l in cap de electrizat ce era pc-ul 😀
😆 Cică mă pricep cât de cât! 😆
Todor, UPS e aproximativ nou, nu are anul, iar acumulatorii au durata de viata ~2 ani. acu ni zic sa tina… dar 5 sec ? cand arata ca e full ?
(cand cu scurtul ala \”s-a dus\” inca 2 UPS exact la fel, pur si simplu nu mai tin, desi indica ca sunt incarcate full, cum le scoti din retea cad dupa max 5 sec)
pc-ul e acum chiar fara capac, carcasa e de server are locasuri ptr vreo 8 HDD-uri, foarte aerisita, temperatura e mica, la procesor 23-24C, placa de paza undeva pe la ~27. e perfect din pct meu de vedere, tensiunile sunt si ele super OK.
De cand am pus ventilatorul pe placa video, s-a mai racit si nu mai frige dar…
desi PC e functional, am mari dubii ptr ca sursa chiar sfaraie, se aud clar oscilatiile transformatoarelor alea in comutatie, le cunosc f bine n-am cum sa ma insel (exclus) … e ceva acolo dar nu-mi dau seama de unde, si de ce(in afara de pl video dar nu cred ca de la aia sa faca astfel), n-am masurat tensiunea pe retea, maine vad si asta, dar totusi e pe UPS ??? n-ar trebui sa se manifeste asa, chiar de ar fi tensiunea pe retea ..proasta(sa spunem, numai la asta m-am gandit cv ar putea fi, altceva ..chiar n-am idee de unde, o varianta ar fi ca UPS-ul sa fie complet defect (presupun, desi nu prea pare) si ca el ar da pe sursa PC-ului tensiunea naspa existenta in retea (e posibil)
Da\’ poți să îmi spui Mihai, bre, că nu mă supăr 🙂
Deși un aparat de măsură îți poate da niște indicii, doar un osciloscop ți-ar putea arăta cu precizie eventualele fluctuații de tensiune…
Părerea mea e că merită să faci experimentul de a scoate UPS-ul din circuit doar temporar, ca să vezi dacă se mai aud sunete ciudate din sursă. Măcar așa mai elimini din variabile 🙂
La rubrica asta o să am şi eu o întrebare. De ce tot îmi apare pe ecran:
HDeck Message
Jack state changed
?
:s Poate pentru că se mişcă vreo mufă prin spate pe la sistemul audio? :s