Placă de reţea wireless
Ehe cât am căutat eu după tine înainte să plec cu bursa, de mi-a venit rău. Cred că am controlat toate magazinele online ca să te găsesc. Nici nu ştii cât de mult te doream…
Mişto intro. Este vorba despre o placă de reţea wireless pentru laptop-ul meu IBM T20. Placa cu pricina este EDIMAX EW-7108PCG pe PCMCIA. Aveam nevoie de ea pentru că mergeam într-un loc civilizat, unde ai acces la net WiFi (wireless). Nu se pune că n-am găsit modelul ăsta. Nu se pune că în Irlanda de Nord internetul este groaznic. Nu se pune că nu au asistenţă tehnică deloc. Nicăieri. Toate astea nu se pun.
Ce contează este că am găsit o placă ceva mai slabă decât asta, dar mult mai tare decât una încorporată. Să vă povestesc.
Nu eram singurul cu laptop de pe acolo, dar eram singurul cu placă pe PCMCIA, restul le aveau interne. Şi după ce că le mergea greu, cu viteză de te apuca plânsul, mai şi pierdeau semnalul. La mine nu se pierdea. Din contră. Deşi viteza era relativ mică era constantă şi fără să facă unda gâlme prin aer. De fapt cu placa aia mai slabă decât Edimax-ul ce-l căutasem eu vedeam mai multe reţele decât alţii. Şi aici e secretul.
Producătorii laptopurilor încorporează nişte plăci moderne, rapide şamd. Dar ignoră faptul că nu toate reţelele funcţionează după standardele moderne. Spre exemplu erau acolo multe reţele la viteze ciudate. De exemplu 8mb sau 11mb sau ceva de genul, că nu mai ştiu nici eu. Dar nu erau la ăia 54 sau 108 mb, cum este acum.
Şi ăia care aveau încorporate plăci moderne nu vedeau reţelele ăstea vechi dar perfect funcţionale şi se îngrămădeau toţi pe o singură reţea, modernă ce-i drept, dar cu viteza şi stabilitatea sub orice critică. Fără să fiu modest trebuie să spun că eu mă lăfăiam pe ăia 8 sau câţi megabiţi erau. Bineînţeles că mă întrebau oamenii mie cum de îmi merge.
Ce era să le zic? "Staţi voi cu laptoapele ălea moderne de vă înghesuiţi acolo că io şi cu melcul meu o punem de-un turbo"? Nu se face, aşa că le spuneam sec: "I don’t know". Şi aşa erau frustraţi că le merge naşpa, dacă îi mai frustram şi eu deja deveneam sadic, aşa că m-am abţinut.
La universitatea unde am lucrat îmi vedea vreo 20 de reţele wireless din 21 posibile. Toate active. Unele criptate. Şi aici iarăşi este un secret. Dacă ai laptop cu WiFi încorporat trebuie să te uiţi ce algoritmi de criptare ştie placa ta. Şi-apoi încet-încetişor, trebuie să te uiţi prin magazinele online alte plăci ce ştiu, astfel încât să poţi, prin achiziţionarea unei plăci suplimentare, să ai acces la cât mai multe reţele criptate, adică cele două plăci să ştie cât mai mulţi algoritmi de criptare.
Şi mai este un secret. Trebuie să vezi şi care sunt caracteristicile radio ale plăcii încorporate. Pentru că degeaba ştie 10,000 de algoritmi de criptare dacă este sensibilă la semnal ca şi piatra la bolovan. Ce vreau eu să spun este că plăcile astea externe, datorită construcţiei, sunt mai bune atunci când vreţi să vă conectaţi la o reţea îndepărtată. În general sunt mai sensibile la semnal şi au şi o protecţie mai bună împotriva semnalelor parazite.
Semnalele parazite apar în orice calculator. În laptop acestea pot influenţa în mod negativ performanţele plăcilor wireless. Să vă explic. Reţelele wireless funcţionează în jurul frecvenţei de 2,4 Ghz. No, amu dacă aveţi un laptop cu procesorul la 600, 1200, 2400 sau 3600 de Mhz situaţia este nasoală. 2400 MHz (adică 2,4 GHz) la procesor se poate suprapune peste frecvenţa reţelei wireless. Adică pierzi semnal sau pachete de date. Restul frecvenţelor specificate de mine, la fel, sunt armonici, şi, la fel, pot influenţa într-un mod negativ funcţionarea adaptorului de reţea fară fir.
Ca o regulă generală eu prefer să am mai multe adaptoare. De exemplu dacă laptopul meu ar avea un adaptor intern aş încerca să-i iau unul şi extern şi, pe cât posibil, mai sensibil la semnalul radio şi care să ştie şi alţi algoritmi de criptare. Astfel încât să am acces la internet fără fir şi din Africa.
Faţă de primăvară văd că situaţia s-a îmbunătăţit. Acum se găseşte placa aia pe care o doream eu. Emag.ro o au, Onsite.ro o au, Idshop.ro o au la fel cum o au şi cei de la PCGarage.ro. Mişto.
Şi chiar dacă acest articol este scris pentru SuperBlog 2008 ţin să vă asigur că aceasta este placa pe care chiar am căutat-o în primăvară, pentru că este ieftină. Preţul este şi el important. Nu?
Lasa un raspuns