Promovarea în blogosferă
[Advertorial] […] OK, unora nu li se va părea interesant acest subiect, în ciuda faptului că-l recomand tuturor cititorilor de bloguri, pentru a înțelege cum este cu promovarea pe internet, înainte de a da cu piatra.
Astfel, dacă aș avea nevoie să mă promovez pe internet într-un mod măsurabil, cred că cel mai la îndemână mi-ar fi să sponsorizez grupuri de bloggeri, cum e grupul nostru de bloggeri locali, la Cluj.
Este foarte important să se știe că și advertiserii trebuie să se implice activ în campaniile bloggerilor, nu doar invers, mai cu un tricou branduit la un eveniment, mai o întâlnire sau un ban, primind, în schimb, nu doar un advertorial sau o vânzare directă, ci o imagine, pentru că epoca traficului grămadă venit de la bloguri, sau alte site-uri, cam apune, lucru care se vede în creșterea traficului dar stagnarea vânzărilor. Mă refer la traficul relevant, cumpărător de bunuri și servicii, desigur. Și asta nu pentru că bloggerii nu și-ar face treaba, ci pentru că piața este suprasaturată de reclame, așa că singurul lucru rezonabil de măsurat și care se mai poate vinde decent în blogosferă este notorietatea, deci imaginea.
Da, se mai vând iPhone-uri, computere, unelte de pescuit și servicii de tot felul, dar în primul rând notorietatea se vinde. Iar aceea nu se construiește cu niște bannere pe niște bloguri și gata, nu, e mult mai complicat, pentru că asta nu este o treabă pe care să o faci o singură dată și să uiți de ea, ci (comunicarea cu potențialii clienți) este un proces continuu.
Și nu doar că este complicat de implementat, dar este și dificil de măsurat, pentru că avem de-a face cu oameni, iar oamenii sunt dificil de măsurat prin natura lor, deci impactul este greu de evaluat. Dar nu imposibil, desigur.
No, după părerea mea, aici este o potențială zonă de conflict între părți: bloggeri pe de-o parte și agenții/ advertiseri pe de o alta. Pentru că un blogger poate, cel mult, informa cititorii cu privire la un bun și serviciu, în timp ce partea „cealaltă” este, mai de grabă,. interesată de cifre, de vânzări, ca la marketingul afiliat. Ori, dacă un blogger nu poate influența semnificativ decizia de achiziționare, în viziunea celui care dă banul, este o problemă.
Totuși, îmi place să cred că văd dincolo de măsura dificilă, considerând că efectele unei campanii strategice nu sunt imediate și că pot fi măsurate, deci cred este posibil să măsurăm rezultatele atunci când vorbim de notorietate, din măsurarea parametrilor de trafic și conținut (vânzări) ai site-ului, de exemplu.
De aceea spun, dacă investești doar în bannere, instrumentele care oferă o conversie imediată, nu construiești un brand, ci un butic. Pe când, investind în blogosferă, în advertoriale, bannere și varii acțiuni, poți ajunge la un punct de optim care să ofere sustenabilitate unui proiect de afaceri.
Să nu uităm: cât dai, atâta face, iar cel mai rezonabil mod de a construi un brnad online ar fi să organizezi un concurs pentru bloggeri, cu premii, urmând ca dintre participanți să-ți alegi un număr de bloggeri care să reprezinte brandul (prin advertoriale, bannere) la toate activitățile la care participă. Sau să te asociezi cu un grup de bloggeri, cum e cel de la Cluj, să te reprezinte pe internet.
Așadar, opțiunile sunt deschise.
[…]
Scris pentru SuperBlog 2011.
Nici nu ai idee cat imi place grupul de bloggeri de la Cluj. Eu sunt din Iasi, aici lucrurile se misca nitel mai greu, dar chipurile se misca. Foarte frumoase initiativele … includ aici robotul din pachete de tigari, una dintre ideile de care imi aduc foarte bine aminte 🙂 … parca ai pus si poze la momentul respectiv. fff tare!
Suntem un grup vesel.
Oricum ar fi, Clujul si Iasiul sunt doua dintre orasele fruntase la capitolul asta. Altii nu se bucura de o asemenea actvitate internautica.
Da, cred și eu. 😀
Buna lectie, ddomn prfoesor….de bagat la cap ce vreu supermarket sau butic:)
Exact.
sincer nu vreau nici una nici alta prefer un lant de key account:))
Ia-auzi! =)) E bună, asta, bună – bună, creativă.