8,5 miliarde de euro în 30 de ani?

Îmi vine să urlu către guvern: “Bă, voi sunteți nebuni cu autostrada aia a voastră de 170 de milioane de euro pe kilometru?”. Nu, serios, mă înfurie tupeul cu care ei ne justifică, prin documente reale și valabile, că atâta costă, 2,5 miliarde de euro.

Eurotunnel, tunelul care leagă Regatul Unit de Franța pe sub Canalul Mânecii, o structură cu o lungime echivalentă și mult mai complex de construit, a costat 9,5 miliarde de euro, dublu față de prețul inițial.

Deci, să zicem că prețul Eurotunnel ar fi fost de 4,5 miliarde de euro., cât era costul inițial. Hai să facem o comparație. Autostrada noastră ar avea două benzi pe sens, plus o bandă de urgență. Eurotunnel are două căi feroviare de mare viteză, plus două drumuri de serviciu, plus sisteme de ventilație, plus sisteme de oprire a incendiilor, plus pompe care să scoată apa infiltrată plus…

Deci noi la jumătate din bani avem zero kilometri de tunel și două benzi pe sens. Ăștia au mii de kilometri de sisteme automate. Noi am avea parapeți. Ei au de toate.

Nu, serios, se merge prea departe cu împingerea în față a acestei autostrăzi, pe cuvânt. Și cred că se împinge în față proiectul acesta ca să-și ia unii bani. Că, dacă ne gândim logic, vine ca la Bechtel: din patru miliarde plătești opt și din patru sute de kilometri de autostradă obții patruzeci. Deci dacă mergem pe aceeași logică, și nu văd niciun motiv serios pentru care n-am merge, din opt miliarde pe treizeci de ani vom plăti șaisprezece miliarde pentru treizeci de kilometri de autostradă, de zici că e turnată toată în argint.

Io zic să nu fim proști și să nu punem botul. Dacă nu ne permitem o autostradă atât de scumpă, acum, mai bine n-o facem. Nu de alta, dar eventualele beneficii pe care autostrada le-ar aduce vor fi depășite, cu mult, de ratele lunare pe care trebuie să le plătim.

Serios, de banii ăia hai să facem autostrăzi unde este mai ieftin. Sau să facem altceva, dar nu o autostradă la un preț exorbitant, că nu toți suntem idioți să punem câte 500 de euro de căciulă ca să-și facă unii mâna.

Voi vă dați seama că, de banii ăștia, ieșim mai ieftin dacă facem câte un drum național expres către fiecare oraș de pe traseu, fiecare cu drumul său?

Serios, cine vehiculează cifre din astea își bate joc de noi, cu cărțile pe față, și ar trebui să fie spânzurat pentru insultă adusă inteligenței publice.

Este mai ieftin să trimitem pe cineva pe Marte, este mai ieftin să construim un nou reactor nuclear, este mai ieftin să, nu știu, studiem teleportarea.

Dar chiar așa de proști am ajuns, să ne facă Spânul din vorbe ca pe harap Alb?

P.S. Eu doar acum am văzut asta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.