Am ajuns să nu mai cumpăr de la piață

E mortal ce se întâmplă. Sunt babe care vând lapte de vacă cu 2,5 lei litrul. Și crezi că sunt vacile lor. Dar, de fapt, nu e așa, ele sunt angajate pe sume modice să vândă laptele luat de intermediari de la țărani pe sume de nimic. Dar, atenție, când nu au lapte de la intermediari, babele vând produse lactate procesate industrial. Ca și cum ar avea fabrică de procesare în grajd. Nici măcar nu se mai jenează să mintă!

Dar asta nu e tot. Aseară am văzut la știri că un țăran care își vindea cartofii direct din dubă, fiindcă n-a avut loc în piață de mafioți, a fost atacat de patru mascați, după ce în prealabil fusese amenințat de patronul unui magazin din apropiere să se mute că-i strică piața. N-am link, fiindcă cei de al ProTV habar n-au cum se folosește un website și nu știu că nu e suficient să bage știri, dacă lumea nu poate ajunge la ele…

Din păcate, autoritățile nu pot face nimic în privința asta, că Ministerul Agriculturii nu poate verifica dacă marfa vândută de un comerciant cu certificat de producător este chiar cea produsă de acesta.

Sigur, ar putea reglementa problema asta în mai multe moduri, dar oare vrea? Ce contează că unii își rup spatele ca să cultive porumb pe te miri unde, când un kilogram de porumb e vreo 70 de bani la țărani și trei lei (sau cât o fi, că nu e ieftin) pe piața liberă.

După părerea mea, agricultură la 70 de bani kilul de grâu nu se poate, economic este imposibil. Deci nu, nu cred că se poate face vreo reformă agrară câtă vreme intermediarii dictează prețul în piață.

Soluția? Am ajuns să iau mai de grabă de la supermarket, că acolo dacă scrie că este produs românesc, am încredere că așa este, iar produsele lactate le iau de la producători autorizați (asociații familiale, de obicei).

P.S. Hai să facem un calcul simplu: dacă un an agricol bun aduce la PIB un miliard de euro, cât înseamnă asta în buzunarele mafioților?

8 Comentarii

 1. Daniela 22 august 2011 la 10:03 - Raspunde

  Nu avem grija de tara noastra! Ne batem joc de ea… Am vazut ca pietarii nu mai sunt aceea care erau inainte. Mancai mai sanatos, mult mai sanatos. Acum majoritatea alimentelor sunt aduse din afara si ma enerveaza la culme asta…

 2. Nelly 22 august 2011 la 13:42 - Raspunde

  E lasata de izbeliste, desi are asa un potential…

 3. Steliana 22 august 2011 la 20:03 - Raspunde

  Suntem niste ignoranti cu totii! Avem atatea posibilitati in ceea ce priveste agricultura… hectare intregi de pamant bun se irosesc. De fapt nu se irosesc, se bucurura buruienile si ciulinii de ele. Iar noi importam, caise, nectarine, mere, rosii… cate si mai cate. O idee buna asta cu 200 euro pentru fiecare hectar de pamant cultivat. Cei care au pamant ar trebui sa profite

 4. Gabriel 26 august 2011 la 14:44 - Raspunde

  Eu cred ca de vina sunt taranii, se multumesc cu foarte putin.

  • Robin Molnar 30 august 2011 la 08:25 - Raspunde

   Teoria asta este atât de revoltătoare, încât n-am mai auzit-o.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.