Bodegile din centrele vechi

În București, Cluj și – foarte probabil – și-n alte părți, centrul vechi este plin de bodegi, crâșme, birturi și alte stabilimente de socializare. Asta nu e rău. Ce este, în schimb, rău, este că nimeni nu le verifică ăstora starea instalațiilor electrice.

Au trecut cinci ani de când Janis Stuf a ars, noroc că n-a murit nimeni, dar la cum se prezintă și alte baruri din Cluj, de fiecare dată când ies în oraș mă întreb unde vreau să risc să ard ca șobolanul pentru că, vedeți Dumneavoastră?, clădirea este veche iar atmosfera este boemă, căci este mai ușor să scoți bani cu o investiție mică, zis boemă sau promiscuă, decât să renovezi pe bani grei.

Serios, majoritatea cafenelelor stau cu chirie. Proprietarii doar iau banii, dar nu se ocupă de calitatea și siguranța exploatării instalațiilor electrice, pe barba noastră, pe riscul nostru.

Mă uitam deunăzi la pereții unei clădiri ce adăpostește două baruri. Acolo, de-a lungul deceniilor, lucrările la instalația electrică s-au făcut atât de rău și de mântuială, încât acum ar trebui scoase toate cablurile din pereți și început de la zero.

Dar cine să-și sacrifice profitul de mii de euro pe lună, când merge și așa? Desigur, merge până într-o zi.

2 Comentarii

  1. Paul 22 februarie 2015 la 22:57 - Raspunde

    Daca ar fi controale pe bune, nu s-ar opri doar la instalatiile electrice. Fatade care stau sa cada in capetele duduilor catarate pe tocuride 25, piatra cubica periculoasa pe ploaie sau inghet, servicii de curatenie facute intre 2 paranghelii, bauturi imbuteliate in aceleasi beciuri ale crasmelor ( cel putin la wiskey e stiuta si de autoritati)
    Nu e vina lor. E vina vizitatorilor/consumatorilor. Daca ar pune pret pe sanatatea lor, ar alege un pub in care s-a investit. Dar de ce sa dea 5.5 lei pe o bere cand pot sa o bea cu 4 lei?

  2. Nautilus 25 februarie 2015 la 14:47 - Raspunde

    Nu merge şi aşa. Legal, instalaţia electrică trebuie verificată, să fie sigură, de către un electrician autorizat. Într-un anume caz, tipul a luat 370 RON pentru o oră în care a făcut măsurători, a examinat tabloul electric şi a înlocuit una din prize, care era cam coaptă. Chestii ridicol de simple de altfel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.