Cea mai reușită casă românească e făcută din garaje

La Bienala de Arhitectură din București, premiul cel mare a fost luat de o casă făcută din garaje prefabricate, după cum glorios spune și articolul:

La categoria “Arhitectura locuinței” a câștigat un proiect de casă de lângă București, din comuna Bragadiru.

“Casa de la Bragadiru este o casă construită din garaje prefabricate de beton. Martor al “Epocii de Aur” acest modul prefabricat de 3,0 x 5,6m devenise deja ceva mai mult decât un garaj. Convertit în cămară, atelier, birou, fostul garaj era o adevărată prelungire a locuinţei de la bloc. […]”.

Macheta casei din garaje

Macheta casei din garaje

Până aici, toate bune. Doar că m-am uitat și la restul lucrărilor înscrise în competiție, moment în care m-am ofticat și am început să mă întreb ce a fost în capul juriului când a decis că o casă din garaje este mai tare decât – de exemplu ce mi-a plăcut mie – Casa Hajdo.

Da, înțeleg că este ingenios din rahat să faci bici, dar parcă valoarea unei improvizații, pentru că este o improvizație casa aia din garaje, este semnificativ mai mică decât o creație originală neimprovizată, ci gândită, originală și frumoasă.

Ideea este că, cel puțin așa reiese din poze (ne uităm mai jos unde apune soarele), transversala casei este pe axa vest-est și pe aceasta nu are niciun geam. Are câteva geamuri spre nord și niște gemulețe ridicol de mici spre sud. Și atât.

Casa din garaje, fațada dinspre nord

Casa din garaje, fațada dinspre nord

Deci o casă prost iluminată și concepută ia premiul cel mare, că era greu să rotească garajele sau ansamblul cu nouăzeci de grade în sens trigonometric, ca să permită o mai bună iluminare…

În fine, dacă vila aia cu vedere la întuneric a luat premiu pentru arhitectură, nu m-aș mira ca palatul ăsta cu salonul de bal având vedere la axul cardanic și arborele cotit să câștige trei premii…

Oare, nu cumva, s-a mers pe burtă ca-n bancul cu iepurele și ursul și coordonarea lucrării? Nu de alta, dar mi-e greu să cred că o uniune de oameni educați – că la arhitectură faci ani mulți de școală – poate aprecia într-un mod atât de dubios.

Ceva s-a întâmplat acolo, dar ce?

Via Ingineru

4 Comentarii

  1. Gabi 19 octombrie 2012 la 19:17 - Raspunde

    Probabil ca a luat premiul din cauza aspectului.

  2. Raluca 19 octombrie 2012 la 21:28 - Raspunde

    Cat de frumos :X !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.