Două milioane de metri cubi de apă…
Dimensiunile standard ale unui teren de fotbal sunt destul de largi, între 90 și 120 de metri lungime și 45 și 90 de metri lățime. Să zicem că e din ăla mare, de 10,800 de metri pătrați. Știți ce înseamnă asta, că apa din știre, de pe 64,800 de metri pătrați, cât ar ocupa șase astfel de terenuri de fotbal, ar trebui să aibă o adâncime de 30,86 metri…
Vidraru e în munte și are un volum pe sfertul celui specificat (doar 480,000 de metri cubi, nu 2,000,000), tot numai stâncă și beton. Crede Han Tătar că un dig pe care-l spargi cu une excavator mic rezistă la așa o presiune. Plus că mai mult de zece metri n-avea aia pa. Ce zece, șase sau opt, poate chiar mai puțin. Dar să zicem zece. Chiar și așa, n-ai cum să umpli așa un spațiu mic cu așa de multă apă. N-ar ține digul. Plus de asta, arătați-mi voi mie dig de treizeci de metri înălțime!
Sunt stupefiat de accentuata credulitate a presei. Este chiar așa de greu să faci un mic calcul de clasa a cincea sau a șasea?
P.S. Spuneau că e prea scump să scoți apa cu pompe, așa că au spart digul. Și spuneau că balta se va goli în două zile. Eu zic trei, că sunt generos. No, ca să scoți 2,000,000 de metri cubi de apă, în trei zile, șanțul ăla trebuie să permită un debit de 27,777 de metri cubi pe oră, adică 7 metri cubi pe secundă. De unde atâta?
P.P.S. Mă întreb, ce motiv ar fi avut autoritățile să ne mintă?
E veche aceasta poveste si reapare in prim plan in anumite momente, ca si asta de fapt. Oare cati au facut un calcul de acest gen? Cred ca nici 1% 🙂