Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate

Am început cu articolul douăzeci și doi din Constituția României, ca să înțelegem bazele legale ale scandalului care mocnește pe marginea transplantului renal al reputatului Alexandru Arșinel.

Ca să înțelegem mai bine contextul, pe lista de așteptare pentru un rinichi de transplant, se stă și câte zece ani. Ideea este că dializa nu funcționează la nesfâșit, iar tehnica actuală nu poate înlocui eficiența naturii în materia curățării sângelui.

Vedeți Dumneavoastră, rinichii nu doar ajută la formarea urinei ci rinichii ajută la filtrarea sângelui de toxine, ceea ce duce la formarea urinei, iar principiul este unul cât se poate de simplu: o soluție mai concentrată (sângele) se separă printr-o membrană permeabilă de o soluție mai puțin concentrată (apa cu puține impurități), substanțele din soluția concentrată difuzând în soluția mai puțin concentrată.

Mă rog, în mare principiul este acesta, doar că nu acoperă întreaga diversitate de substanțe care pot apărea în organism, dar acesta nu este un studiu asupra funcționării rinichilor, ci un studiu de caz în materia penală a abuzului în serviciu.

Ce trebuie să reținem, este că dializa nu funcționează la nesfârșit. Cei mai “norocoși” rezistă până la cincisprezece ani cele doisprezece ore săptămânale de dializă, să zicem în jur de 10,000 de ore de stat în pat cu durere și senzații neplăcute.

Domnul Alexandru Arșinel n-a făcut nicio zi, nicio oră, nicio secundă de dializă. Și a stat doar trei zile pe lista de așteptare pentru un transplant. Nu am informații recente, dar acum câțiva ani, media pe lista de așteptare a fost de peste opt ani.

Putem spune că este un miracol? Tei zile pe lista de așteptare, în loc de aproape trei mii, cât este media?

Discutabil.

În schimb, principiul enunțat de domnul doctor Mihai Lucan conform căruia “Nu vârsta cronologică e cea care dictează ce să faci cu un om, ci vârsta biologică și valoarea socială a personajului.” este ceva de un absurd profund, de un ridicol profund, o inepție ce nu respectă însuși principiul stipulat în titlu.

Acest aspect nu mai este discutabil.

În primul rând, lista de așteptare pentru un transplant nu funcționează așa și nici n-ar trebui să funcționeze așa, ci altfel: eligibilitatea la primire se bazează pe durata așteptării (adică, poziția din listă) și pe compatibilitate. În niciun caz vârsta pacientului nu ar trebui să conteze și în niciun caz valoarea socială, că boala nu știe de-astea iar dreptul la viață nu se rezumă prin “indivizii așa-zis valoroși au drept de preempțiune, când vine vorba despre dreptul la viață”, întrucât ne-am trezi – ca acum – cu toți piloșii primind tratament, în timp ce săracii și ordinarii suferă în neștire.

Pe de altă parte, pot să înțeleg decizia unui medic însetat de glorie de a avea înclinații spre salvarea celebrităților. E un fel de Sindrom Mesia, diferențiat în funcție de statutul social al celor care trebuiesc “salvați”, nu e nici primul și, în nici ultimul, caz. Și chiar și eu sufăr un pic de acest complex, admit.

Este indiscutabil, pe de altă parte, că ceea ce s-a întâmplat este rușinos. De fapt, rușinos este un termen blând. În condițiile în care oamenii mor în așteptarea unui transplant, favorizarea unui caz în defavoarea altuia:

Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor

Art. 246 Cod Penal

Iarăși, ce nu mai este discutabil este că, prin abuzul suferit, alții au avut sau vor avea de suferit, oameni bolnavi care vor avea aceeași soartă a așteptării precum Gabi Miciu, Viorel Bora, Adina Bleotu, Ligia Bulzan, Adina Fiț și încă mulți, mulți alții.

Unii dintre cei enumerați mai sus sunt încă vii. Majoritatea, sunt vii doar în amintirile celor care i-au cunoscut și i-au iubit și au fost înfrânți de un sistem care nu doar că nu te vindecă, dar uneori te și curăță.

Pe bună dreptate Asociația Pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta, prin domnul Emanuel Ungureanu, se revoltă:

Eu cred că dacă aveați 70 de ani și nu erați un VIP, nu ați fi primit acel rinichi.

Știri de Cluj

Indiscutabil îi susțin în totalitate în revolta lor:

Domnule Arșinel,

Un om cu profilul Dumneavoastră ar fi putut schimba sistemul medical spre a salva destine. Ați fi putut, prin natura și forța expunerii pe care o aveți, să ajutați la reforma unui sistem. Politicienii v-ar fi ajutat, în sindromul lor Mesia, și împreună ați fi salvat multe vieți. Înțelegeți, domnule Arșinel? Ați fi putut salva multe vieți.

Așa, v-ați salvat doar pielea Dumneavoastră, după care v-ați arătat scârbit că v-ați născut în România, într-un gest de nemeritată palmă dată tuturor aparținătorilor care au pe cineva în nevoie de transplant.

Domnule Arșinel,

Credeați că așa merge, aveți nevoie de un transplant și se rezolvă a treia zi, ca după scripturi? Știați foarte bine că nu. Nu sunteți nici nebun, nici prost ci, poate, doar un pic arogant, iar anumite aroganțe nu fac și nu se iartă.

Domnule Arșinel,

Puteți face abstracție de multe lucruri.

Râdem, glumim, facem pe saltimbancii, dar nu puteți face abstracție de faptul că și morții au nume și familii și vise neîmplinite.

Și indiscutabil nu o să stau cu mâinile în sân, iar diseară voi formula o sesizare la DNA. Conform legii amendate de actualul parlament, DNA nu este obligat să ia în considerare petițiile online. Chiar și așa…

P.S. Domnule Arșinel, întrebați-vă ce fel de om sunteți, dacă ați trăit o viață în cinste și v-ați făcut de rușine acum, la o vârstă considerată onorabilă…

2 Comentarii

 1. dacian 17 septembrie 2013 la 22:35 - Raspunde

  Domnule Maruta va credeam mai inteligent ,dar cu invitatul din data de 16.09 cred, adica cu Madalin Voicu v-ati stricat toata reputatia care ati avut-o .Acest Madalin Voicu nici nu stie in primul rand ce vorbeste ,nu stie prin ce trece un copil care face dializa ,Domnul Emanuel Ungureanu nu are nimic cu Domnul Arsinel dar este strigator la cer cand 3000 de copii asteapta un rinichi si nu primesc din cauza unor oameni care se joaca de-a Dumnezeu .Sa ne imaginam o familie cu un copil de 15 ani sunt pe lista de asteptare de 5 ani din cauza ca inca nu sa gasit un donator compatibil dar in acesi situatie este si o persoana x vedeta care s-a inscris pe lista de asteptare doar cu 3 zile in urma ,iar in a 4 zi primeste un rinichi ,copilul de 15 ani este si el compatibil din toate punctele de vedere ca si vedeta x . Nu ar fi normal ca acel copill de 15 ani care este pe lista de asteptare de 5 ani sa aiba prioritate ? doar este pe lisita de asteptare de 5 ani ! Si dintre cei 3000 de pacienti din romania care sunt pe lsita de asteptare oare cati ar fi fost compatibili cu rinichiul pe care l-a primit domnul Arsinel si care sunt pe lista de asteptare . Si domnul Arsinel asa cum a declarat si doctorul Dan Luscalov era pe lista de asteptare de 3 zile a ca era in evidenta medicilor de 30 de ani cu alta boala asta este alta poveste si nimeni nu crede ca din 3000 de pacienti nu exista nici o persoana compatibila cu acel rinichi care astepta de 1 an sa zicem doar .Iar tatal acelui copil ati fi dumeavoastra ce ati simti in inima daca acest sistem si oameni care il conduc v-ar face o mare nedreptate prin faptul ca acel rinichi puteau sa il ofere copilului dumneavoastra care astepta de 5 ani si era perfect compatibil dar l-au oferit altcuiva care astepta de 3 zile doar pe lista de asteptare pe care mai sunt 3000 de persoane . Va scriu doar pentru ca mi sa parut ca la acea emisiune ori nu ati inteles bine mesajul Domnului Ungureanu care incerca sa lupte pentru acesti oameni cu probleme sau pur si simplu pentru dumneavoastra este mai importan altceva decat cea ce ar trebui sa se intample in mod normal . Doctorul Luncan trebuie sa raspunda in fata justitiei

  • Robin Molnar 17 septembrie 2013 la 22:45 - Raspunde

   Stimate domn,

   Un asemenea individ, precum cel căruia vă adresați, nu poate, nu are capacitatea cognitivă de a citi fraze atât de lungi, își scrântește neuronii și-și uită ideile.

   De aceea, vă rog frumos să despărțiți textul în fraze, ca să fie mai inteligibil și să priceapă și proștii.

   Altfel, domnule Luncan, hai “La mulți ani!” cu executare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.