Evul Mediu Omniprezent: Azi, Adela Toplean

Nu am putut să comentez la ea pe Facebook, dar a scris o serie de inepții pe care trebuie să le comentez, așa că mă folosesc de acest spațiu auxiliar. Astfel, din ciclul Evul Mediu Omniprezent, astăzi o avem pe Adela Toplean care scria așa:

Acel ateu pentru care absența lui Dumnezeu e mai puțin înspăimântătoare decât prezența Lui are, zic eu, o modalitate destul de infantilă de a se ține departe de “capătul” realului, al lumii, al universului. Nu mă pot opri să nu văd în falsa lui luciditate un orgoliu de om mediocru. Se crede un pretențios, în realitate, însă, el rezistă cu obstinație anxioasă presimțirii firești a sacrului. Cum spaima lui de religie e, în fond, irațională, se va teme de pariuri.
Ceea ce, probabil, l-ar “urni” e aruncarea sa în plin numinos. Adică ceea ce ce cognitiviștii numesc “de-sensibilizare”.
Pune-l față în față cu suferința fizică extremă și absurdă, tăioasă, inconturnabilă, ne-efervescentă, nu-l lăsa să și-o justifice, să și-o explice ori să și-o vindece, nu-l lăsa să o îndulcească prin autocritică ori resentiment, nu-l lăsa să se răzbune pe cel care i-o provoacă, ține-l față-n față cu durerea lui și nu-și va mai permite luxul să spere că nu există Dumnezeu. Va spera din toată inima că poate să creadă. Și nu va putea. Și abia atunci îl va cuprinde disperarea cea mare, aia care taie până în adâncul ființei. Vrea-nu-vrea, de-acolo îl va prelua Simone Weil și-i va spune că, pentru el, deocamdată, totul este imposibil.

Nu pot, trebuie să comentez:

  1. Spaima de religie nu este irațională, întrucât religia a ucis și continuă să ucidă.
  2. Înclinarea spre superstiție este unul dintre factorii pe care religia și pariurile îi au în comun.
  3. De-sensibilizarea este un mecanism folosit cu precădere în metodele religioase (voi versus ei, armata lui dumnezeu versus oastea păgână etc) și văd că este propus și aici. După cum istoria ne-a învățat, de-sensibilizarea aduce genocid (evrei, creștini, rohingya).
  4. De ce trebuie pus în față cu suferința fizică extremă, de ce ar trebui schingiuit? Pentru că nu crede în omul invizibil? Din contră, omul religios trebuie să dea o tură prin spitalele de pediatrie și prin cele de psihiatrie pediatrică, să vadă acolo măreția și gloria creației lui dumnezeu.
  5. Absența lui dumnezeu este înspăimântătoare doar pentru omul credincios.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.