Guvernul intimidează protestul Moldova Vrea Autostradă

Guvernul intimidează protestul Moldova Vrea Autostradă organizând trupele de jandarmi și de poliție astfel încât acestea să fie mai multe decât numărul protestatarilor, pe care i-au ghidat pe străduțe și și-au lăsat baltă pe străduțele din București, respectiv tratând participanții la acest protest ca pe niște elemente dușmănoase și periculoase.

Redau mai jos comunicarea făcută de cetățenii de la Moldova Vrea Autostradă, ca să nu se piardă:

Ieri, 19 mai 2018, a avut loc o acțiune unică în categoria mișcărilor civice: cel mai mare, cel mai întins și cel mai longeviv marș motorizat din istoria recentă a Romaniei. Cauza a fost și este una întru susținerea construirii de autostrăzi în Moldova.

Redau principalele impresii și reacții:

1. pe tot traseul (valabil pentru ambele coloane) era plin de poliție (locală, circulație) și jandarmerie. Amploarea evenimentului a stârnit interes din partea autorităților. Pe unde treceau coloanele, autoritățile statului au apelat la soluții de „decongestionare a traficului”, direcționându-ne cât mai repede și cât mai departe de orașele pe care le păzeau.

2. la Adjud, o coloană de camioane a fost „convinsă” să se întoarcă și să nu-și continue deplasarea către Tișița/ București.

3. pe masură ce ne apropiam de București, densitatea forțelor de ordine creștea vizibil, în zona Voluntari, coloanele reunite fiind obligate să se oprească. Am fost opriți și identificați de către Jandarmerie și înregistrați (notate numerele de înregistrare ale autoturismelor). Ulterior ni s-a permis intrarea in București.

4. capitala României arata ca un oraș ce era pregătit pentru o invazie terestră iminentă. Personal, nu am văzut atâtea organe de siguranță publică niciodată. Era atât de multă poliție și jandarmerie, inclusiv mascați, de parcă ar fi fost un protest împotriva legalizării prostituției, și nicidecum un marș pașnic al societății civice, pentru respectarea unor angajamente din partea Guvernului.

5. pe masură ce ne apropiam de Piața Victoriei, densitatea și presiunea forțelor de ordine creșteau. Am fost divizați în coloane mici și împrăștiați pe străzile laterale. Am fost cap de coloana și „amețit” intenționat de poliție alături de încă 10 mașini. Poliția ne-a escortat până la 500 m de piață și atât.

6. poliția ne-a șicanat și a dorit ca noi să renunțăm la acșiune, respectiv să nu mai înconjurăm Piața Victoriei în mod motorizat. S-a negociat cu comisarul desemnat a ne descuraja, care (culmea!) era originar din Focșani. Am fost mințiți că e un protest în Piață și nu e loc sau că „se așteaptă pe cineva”. Șicane și strategii de renunțare. Însă, noi am fost ambițioși și am rămas pe poziție. După negocieri, am convenit să înconjurăm motorizat piața de 3 ori, apoi să manifestăm nemotorizat. Ni s-a permis tranzitarea pieții, însă ulterior poliția ne-a păcălit și a dorit a fi scoși din oraș. Am simțit păcăleala, dar am rămas pe poziție timp de 30 minute pe Calea Dorobanți. Ulterior, după alte negocieri, ni s-a permis să revenim în piață, însă pe jos.

7. în piață, prin oraș și pe parcurs, ne-am bucurat de susținerea românilor. Doresc a mulțumi personal Jandarmeriei Vaslui pentru cooperare și susținere!

8. acțiunea a fost una organizată în totalitate de societatea civilă. Cu toate acestea, partidelor politice li s-a permis să adere la mișcarea noastră, dar fără a politiza evenimentul. Conform regulamentului, declarații oficiale au fost date de reprezentanții societății civile. Am observat o mobilizare extrem de timidă din partea partidelor politice, ceea ce ne demonstrează cât puțin influentă este clasa politica din Moldova. Având în vedere cât de neconvingători sunt parlamentarii de Iași, stau și mă întreb cât de convingători sunt în comisii (buget, transporturi etc.) în Parlamentul Romaniei?

9. Acțiunea a fost un succes dacă ținem cont de condițiile de desfășurare și manifestare.

10. Actiunile asociațiilor „Moldova Vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8” continuă pentru construcția de autostrăzi în Moldova. (Covasnianu Adrian)

De pe Facebook

La cum se prezintă situația, cred că acest marș de protest va fi reluat atunci când PSD va avea o mai mare nevoie de autocare, iar drumurile vor fi blocate de protestatari. Ce să-i faci, dacă n-ai autostradă pe unde să-i ocolești.

Desigur, cred că se subînțelege faptul că susțin protestul organizat de Moldova Vrea Autostradă, măcar și pentru că – deși am văzut o bună parte din țară, în Moldova nu am ajuns, din cauza infrastructurii, cel mai departe ajungând până la Câmpulung Moldovenesc.

P.S. Vă rog să susțineți această inițiativă civică semnând această petiție online.

2 Comentarii

  1. Malin 20 mai 2018 la 20:08 - Raspunde

    Daca moldovenii voiau cu adevarat autostrada i-o cereau lu’ Putin direct…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.