Mamaie, mamaie…

În tren, un șmecher cu geacă de piele vindea icoane. În compartiment cu mine, o babă scoate o batistă albastră în care își ținea banii, fiindcă nu avea portofel, și numără niște monede de zece bani, să scoată cei doi lei pe care îi reprezintă contravaloarea icoanei.

Am rămas perplex. Femeia nu avea bani la ea și, cu excepția unei verighete foarte groase, era destul de modest îmbrăcată. Dar s-a scobit de ăia doi lei pe care mâna comerciantă, nu umilă, îi aștepta ca pe ceva firesc, fără nicio mulțumire spirituală, doar materială.

După cum spuneam și cu altă ocazie, oamenii ăștia creduli trebuiesc protejați. Dar cum, dacă lor li se pare că fac un bine și li se pare firesc să facă un bine? Care este, în acest caz, forma de mediere între ceea ce vede societatea și principiile indivizilor?

7 Comentarii

 1. joita lucian 20 februarie 2012 la 18:43 - Raspunde

  Dc tu erai societatea…cred ca cea mai buna forma de interventie este sa iti vezi de treba ta….ca eu ultima oara cand am fost cetatean modest …am fost luat la bastoane!

  • brontozaurel 22 februarie 2012 la 20:07 - Raspunde

   +1

   Era sa fiu linsata in familie cand se discuta despre faptu’ ca popa a venit cu Boboteaza cu mai bine de o saptamana inainte si am indraznit sa spun ca probabil s-a imbatat prea porceste de Craciun si are nevoie de bani de bautura pana de Revelion. Bine ca n-am zis nimic de faptu’ ca m-am declarat atee, ca imi sareau in cap si din cauza asta.

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:04 - Raspunde

   Aia a fost excepția. =))

 2. TNH 22 februarie 2012 la 21:07 - Raspunde

  La mine la ţară venea popa cu botezul nu numai de Bobotează, ci de câteva ori pe an, în mare parte pentru bani, dar şi pentru băutura pe care o primea. Bunica îl ocăra cu fiecare ocazie şi nu-l lăsa să intre în curte. Îmi aduc şi acum aminte cum striga la el să-i fie ruşine pentru că umblă beat şi că necinsteşte hainele de preot.

 3. @iulian 29 februarie 2012 la 17:14 - Raspunde

  am ajutat o baba sa ia bagajul de pe scara rulanta…si drept multumire mi-a dat cu carja peste mana

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.