Pâine de casă, la Kaufland
La Kaufland se află un produs intitulat „Pâine de casă” sau, oricum, ceva asemănător. Citez din memorie compoziția: apă, făină de grâu, sare, drojdie, emulgatori, regulator de aciditate, stabilizatori, gluten… Oare ăștia de la Protecția Consumatorului nu se sesizează din oficiu? Nu de alta, dar n-are cum să fie pâine de casă și să conțină așa mizerii.
Nu mai poti cumpara ceva bun din comert pe care sa-l mananci fara griji. Nici macar painea noastra cea de toate zilele nu mai este ce a fost.
Asta suna prea dramatic. Si nu e adevarat. Sunt atat de lipsita de griji cand vine vorba de unele ciocolate (Zotter, Rausch, Michel Cluizel, unele Lindt Excellence)… Lista de ingrediente e scurta, ingredientele sunt de calitate…
AM găsit pâine la Kaufland, Savoria Bio4Corn, dar e șase lei…
Ai facut vreodata paine in casa? Ai vazut vreodata pe cineva facand paine?
Primele patru cred ca ti-e clar ca le pune oricine in bucataria proprie.
Mai departe: emulgator. Exemplu de emulgator: galbenusul de ou. Da, unii oameni pun galbenus de ou atunci cand fac paine.
Regulator de aciditate? Bicarbonatul de amoniu pe care l-am vazut folosit mai mereu de mama sau mamaia in bucatarie.
Stabilizator. Exemplu. N-am vazut asa ceva folosit la paine, dar nu mi se pare ca ar merita eticheta de „mizerie” 😉
Gluten. Am citit mii de etichete la viata mea. Glutenul nu apare printre ingrediente, ci in lista chestiilor prezente in produs la care unele persoane au intoleranta. Daca ai faina de grau printre ingrediente, atunci e normal ca produsul sa contina gluten. Pentru ca graul contine gluten…
Nu le iau apararea celor de la Kaufland. Nu spun ca painea lor e buna. Doar ca… tocmai ai dat un exemplu de „cum sa nu critici”. Argumentele generice, vagi, cliseistice nu tin.
Am făcut pâine de casă, dar n-am auzit pe nimeni să pună ou în ea. Poate asta o fi problema? Și da, pâinea de casă, așa cum scrie pe etichetă, are de-astea. Am confundat cu produsul numit Pâinea Bunicii. O să pun eticheta un pic mai încolo.