Smântână otrăvită
Știți cum se încearcă smântâna ca să vezi dacă are, sau nu, făină în ea? Se ia un pic de smântână într-o lingură, iar deasupra se picură doi stropi de tinctură de iod.
Astfel, poți afla foarte repede cât de naturală este smântâna pe care o cumperi. Pentru că unii vor să mănânce bine la banii pe care-i dau (și-s destul de mulți per borcan), alții au intoleranță la gluten.

Testarea smântânii pentru a detecta glutenul din făină. De la stânga la dreapta: smântână de la Napolact, smântână 100% naturală de la țărani, respectiv tinctura de iod în lingură și respectiv tinctură de iod picurată peste făină. Se observă reacția.
De la stânga la dreapta avem așa: smântână de la Napolact (se vede că n-are gluten), smântână 100% naturală de la țărani (nu se știe și care este raportul smântână/ făină), respectiv condițiile de testare: tinctura de iod în lingură, pentru a demonstra lipsa reacției, respectiv tinctură de iod picurată peste făină. Se observă reacția.
Știți ce se întâmplă dacă un om cu intoleranță severă la gluten mănâncă smântână din asta de la țărani, 100% naturală? Doar făina este naturală, deci n-are ce să facă rău…
În fine, lăsând ironia la o parte, se pot întâmpla niște chestii nașpa la persoanele care au intoleranță la gluten (1, 2). Fotografia este de la Amy.
No, să mai ai încredere? De exemplu, aș fi curios să încerc și alte sortimente de smântână, să văd cât de trișate sunt. Pentru că Little Dot știa el ce știa în micul lui tratat de smântânologie.
Extrem de util acest post!
De aia l-am și publicat. 😀 Mersi.
Multam Robin :*
Io mulțam. Dacă nu făceați voi poza, nu credeam că e atât de groasă.
He he…Promit sa testez cu prima ocazie ! 😉
Să ne spui și nouă ce găsești.
Laboratorul de chimie… din bucatarie 😀
Dacă nu se poate și altfel… 🙁
dar nu numai smantana contine gluten. in ziua de azi cam toate produsele contin gluten si nu e prea bine.
Știm. Doar că smântâna nu ar trebui să conțină gluten.
f util .GOD BLESS YOU
Îi voi transmite omului.
Adica tarani adauga faina in smantana lor? :)) sau cum e? ca nu mai inteleg nimc la cat de explicit ai fost.
Da.
Esti sigur ca glutenul schimba culoarea iodului? De exemplu sfecla rosie isi schimba nuanta in functie de ph, nu de gluten. As vrea o explicatie chimica ca sa cred, nu doar o analogie care poate fi falsa. Oricum, prefer produsele de la tarani decat de la Napolact.
Acum că precizezi, nu, nu sunt sigur.
Eu am incercat pe o smantana cumparata de la un taran care aduce la servici, este fara nici un adaos de faina, exact cum apare in poza cu smantana de la Napolact.
Bun așa!