Smântână otrăvită

Știți cum se încearcă smântâna ca să vezi dacă are, sau nu, făină în ea? Se ia un pic de smântână într-o lingură, iar deasupra se picură doi stropi de tinctură de iod.

Astfel, poți afla foarte repede cât de naturală este smântâna pe care o cumperi. Pentru că unii vor să mănânce bine la banii pe care-i dau (și-s destul de mulți per borcan), alții au intoleranță la gluten.

Testarea smântânii pentru a detecta glutenul din făină. De la stânga la dreapta: smântână de la Napolact, smântână 100% naturală de la țărani, respectiv tinctura de iod în lingură și respectiv tinctură de iod picurată peste făină. Se observă reacția.

Testarea smântânii pentru a detecta glutenul din făină. De la stânga la dreapta: smântână de la Napolact, smântână 100% naturală de la țărani, respectiv tinctura de iod în lingură și respectiv tinctură de iod picurată peste făină. Se observă reacția.

De la stânga la dreapta avem așa: smântână de la Napolact (se vede că n-are gluten), smântână 100% naturală de la țărani (nu se știe și care este raportul smântână/ făină), respectiv condițiile de testare: tinctura de iod în lingură, pentru a demonstra lipsa reacției, respectiv tinctură de iod picurată peste făină. Se observă reacția.

Știți ce se întâmplă dacă un om cu intoleranță severă la gluten mănâncă smântână din asta de la țărani, 100% naturală? Doar făina este naturală, deci n-are ce să facă rău…

În fine, lăsând ironia la o parte, se pot întâmpla niște chestii nașpa la persoanele care au intoleranță la gluten (1, 2). Fotografia este de la Amy.

No, să mai ai încredere? De exemplu, aș fi curios să încerc și alte sortimente de smântână, să văd cât de trișate sunt. Pentru că Little Dot știa el ce știa în micul lui tratat de smântânologie.

18 Comentarii

 1. Florin Goanta 01 martie 2011 la 12:44 - Raspunde

  Extrem de util acest post!

 2. Amy 01 martie 2011 la 13:33 - Raspunde

  Multam Robin :*

  • Robin Molnar 01 martie 2011 la 14:30 - Raspunde

   Io mulțam. Dacă nu făceați voi poza, nu credeam că e atât de groasă.

 3. Ady 01 martie 2011 la 18:51 - Raspunde

  He he…Promit sa testez cu prima ocazie ! 😉

 4. Ana 01 martie 2011 la 20:47 - Raspunde

  Laboratorul de chimie… din bucatarie 😀

 5. Daniela 02 martie 2011 la 01:28 - Raspunde

  dar nu numai smantana contine gluten. in ziua de azi cam toate produsele contin gluten si nu e prea bine.

  • Robin Molnar 02 martie 2011 la 08:17 - Raspunde

   Știm. Doar că smântâna nu ar trebui să conțină gluten.

 6. cosmin 05 octombrie 2012 la 19:35 - Raspunde

  f util .GOD BLESS YOU

 7. Ion 22 mai 2016 la 23:18 - Raspunde

  Adica tarani adauga faina in smantana lor? :)) sau cum e? ca nu mai inteleg nimc la cat de explicit ai fost.

 8. Laura 23 mai 2016 la 08:55 - Raspunde

  Esti sigur ca glutenul schimba culoarea iodului? De exemplu sfecla rosie isi schimba nuanta in functie de ph, nu de gluten. As vrea o explicatie chimica ca sa cred, nu doar o analogie care poate fi falsa. Oricum, prefer produsele de la tarani decat de la Napolact.

 9. Claudiu 13 decembrie 2016 la 15:45 - Raspunde

  Eu am incercat pe o smantana cumparata de la un taran care aduce la servici, este fara nici un adaos de faina, exact cum apare in poza cu smantana de la Napolact.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.