Un pic despre nu așa de libera piață europeană

Mie îmi place că, de când suntem în UE,avem acces liber la produsele din Europa. E bine, avantajele sunt evidente pentru orice client, competiția și piața mare sunt bune pentru costuri etc.

Mă rog, asta la nivel teoretic dar, chiar și așa, îmi place.

Pe de altă, în interiorul pieței libere europene există o deloc liberă piață a serviciilor, ceea ce este extrem de frustrant, pentru că noi deși putem accesa aceleași bunuri ca oricare alt popor european, nu putem accesa aceleași servicii.

Sigur, este cu dus-întors povestea asta, pentru că englezii ar plăti înzecit să aibă net ca la UPC, la 120 Mbps metropolitan. Dar, și aici doream să ajung, este extrem de enervant că, de exemplu, Microsoft nu oferă serviciul de XBox Live Pro – cu plată – și la noi în țară, deși atât XBox-ul cât și Kinect-ul se vând, pe lângă telefoanele Windows Phone sau sistemele de operare Windows.

Înțeleg că este piraterie, înțeleg că sunt costuri, dar mai înțeleg și că – având birouri în România – deranjul pentru a permite colectarea de bani din România ar fi, evident, mic spre insignifiant.

De asemenea, mi se pare groaznic de ingrat și de retardat să nu vrei să iei banii celor care vor să-ți plătească pentru un serviciu, astfel încât ei să trebuiască să mintă în privința locației contului, pentru ca aceștia să poată achiziționa servicii. Pur și simplu, situația este cunoscută, dar se merge pe principiul că “merge și așa”.

Dar nu, eu nu vreau să mint în legătură cu locația contului deși, în ultimă instanță, știu că n-o să am de ales, așa că, până una – alta, m-am adresat Parlamentului European, pe Facebook:

 • Dear EP,

  Here’s a thought: I’m an EU citizen living in Romania and I can’t access paid servicess that other EU citizens can, like Microsoft’s Live paid service.

  So, what do you think about the not-so-free services market within the European free market?

  Thanks,
  Robin

 • European Parliament

  Dear Robin,

  thank you for your message. It’s a problem noticed by the EP. That was a question tackled by the EP’s Internal Committee, and the European Commission was looking at similar cases already.

  You might want to follow the work of the Committee (the meeting are webstreamed, and documents online) here: http://www.europarl.europa.eu/committees/en/imco/home.html

  thanks & regards

  EP Facebook team

Cât de mișto ar fi să aibă RDS-ul o aplicație de XBox, ca să mă uit la programele mele TV direct de pe consolă? Cât de mișto ar fi să mă uit pe Voyo și Seenow după cum vrea mușchiul meu, tot pe consolă? Și n-ar fi mișto să conectez XBox-ul la sistemul audio, să ascult prin Zonga tot ce vrea mușchiul meu, fără a folosi musai computerul?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.