8 sate de romani din Caucazul de Nord cer ajutor presedintelui Traian Basescu

"Intr-o scrisoare adresata Presedintelui Traian Basescu si publicata in exclusivitate de Romanian Global News, romanii locuitori ai satului Moldavanskoe din Caucazul de Nord, in numele a 8 sate locuite de romani basarabeni, cer ajutorul lui Traian Basescu pentru a-i ajuta sa aiba invatamant romanesc si un centru cultural prin care sa-si pastreze traditiile si cultura romana.

Romanian Global News publica in exclusivitate scrisoarea adresata Presedintelui Romaniei de romanii din Caucazul de Nord.

DOMNULUI TRAIAN BASESCU,
PRESEDINTE AL ROMANIEI

Stimate domnule Presedinte,

Noi, locuitori ai satului Moldavanskoe, raionul Krimsk, tinutul Krasnodar, Federatia Rusa, Va adresam respectuos invitatia de a vizita satul nostru, care este unul din 8 sate de basarabeni din Caucazul de Nord. Satul nostru este infiintat de tarani moldoveni din gubernia Basarabia in anul 1873 si acum are aproape 2500 de locuitori.
In acelasi timp, Va rugam sa ne ajutati, in conlucrare cu autoritatile federale si tinutale din Federatia Rusa sa rezolvam citeva probleme mari pe care le intimpinam de foarte multi ani, si anume:
Sa ne ajutati cu un invatator de limba romana, care sa fie trimis din Romania, ca si copiii nostri, care invata in limba rusa, sa poata invata limba mamei;
Sa ne ajutati cu carti in limba romana, pentru ca asa carti nu avem deloc in sat;
Sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de costume nationale, pentru ansamblul de copii si pentru ansamblul de maturi din satul nostru. Ne trebuie 15 costume pentru baieti si 15 costume pentru fete si 10 costume pentru barbati si altele 10 pentru femei;
Sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de instrumente muzicale populare, pentru ansamblul folcloric din satul nostru;
Sa ne ajutati cu un specialist muzicolog sau muzicant din Romania, care sa conduca orchestra populara din sat;
Sa ne ajutati sa organizam in satul Moldavanskoe un Centru Cultural National, de care este mare nevoie. In legatura cu aceasta Va aducem la cunostinta ca doamna Natalia Belcenko, fosta invatatoare de istorie din satul nostru a cumparat in centru satului un teren  cu o constructie pe jumatate ruinata anume cu scopul de a infiinta acest Centru Cultural National;
Sa ne ajutati sa organizam in satul nostru un atelier si cursuri de invatarea mestesugurilor populare cum ar fi tesutul covoarelor moldovenesti, goblenuri, confectii din panusi, olarit si altele.

Daca nu vom primi ajutor din Romania sau Republica Moldova, in urmatorii 10 ani riscam sa ne pierdem identitatea noastra nationala. De aceea toata nadejdea noastra este la Dumneavoastra, ca Presedinte al Romaniei. Organizatia noastra, condusa de doamna Natalia Belcenko, se numeste Krasnodarskaia kraievaia nationalnaia kulturnaia organizatia „BUCURIA” (Organizatia cultural-nationala din tinutul Krasnodar „BUCURIA”).

Cu adinc respect si multa nadejde in ajutorul Dumneavoastra,

Natalia Belcenko                                                                  Andrei Podolean
Marina Pogorelova                                                                Maria Pogorelova
Vasilina Budurina                                                                  Iulia Cenisenko
Nadejda Gusarova
15 octombrie 2008"

Preluare integrală (neobişnuit pentru robintel.ro) de la Romanian Global News. Ţin să precizez că hoţii de la NewsIn cer bani pentru citirea ştirii (trebuie să ai cont plătit). Ştirea a fost făcută publică de RGN nu de NewsIn. Hoţi! Am preluat articolul pentru că îl găsesc interesant. şi pentru că îi susţin în demersul lor.

Later edit: cred că astfel de oameni, care nu au uitat niciodată că sunt români, merită cetăţenia noastră românească. Şi o şcoală modernă. Şi un vehicul de transport şcolari şi burse de studiu în România şi încă multe altele.

13 Comentarii

 1. Mihai Todor 17 octombrie 2008 la 12:43 - Raspunde

  Mah da bine mai scriu aia pe romaneste daca nu li se preda decat rusa in scoli 😛

  Sa nu mai zic ca numai nume romanesti nu au :))

  Oricum, eu le doresc multa bafta sa obtina ce isi doresc. Din pacate stiu romani din rromania care au cerut mai putin si nu au obtinut…

  • Robin Molnar 17 octombrie 2008 la 12:48 - Raspunde

   Ei învaţă româna acasă. Atâta vreme cât simt româneşte numele nu are nicio relevanţă. Uită-te la prenume. :whistle:

   Legat de alte cereri: hai să nu ne abatem de la subiect. 😉

  • MosNae 18 octombrie 2015 la 03:16 - Raspunde

   Fiind student in URSS, am avut coleg din aceasta zona. Avea nume rusificat dar vorbea romaneste cu accent. Toti in aceste sate invata romaneste, sa scrie si sa citeasca acasa, aveau si carti de la Chisinau. Stiau sa scrie si cu chirilice si cu latine. Oameni asezati, nu se amestecau cu alte natii, femeile purtau ie la sarbatori. Vorbeau de Romania ca despre o tara de poveste. Autoritatile nu-i incurajau, doar ca ne explicau ca ecestia sunt cazaci (un fel de razesi la noi) de pe timpul tarului. Vroiau sa-si marite fetele cu romani doar ca sa le aduca in Romania, chiar se ofereau sa plateasca pentru asta. O ing agronom s-a casatorit cu un baiat care facea studii la Baku. La inceput a fost aranjament, doar pana ajunge in tara, dar au ramas impreuna, au trei copii, acum sunt prin Occident.

 2. Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 17:25 - Raspunde

  Academicianul de Onoare al Academiei Române,Nichita Smo- chină(originar din s. Mahala,com.Corjova,Transnistria),menţionează în lucrarea sa \”Istoria Transnistriei\”,că dacii liberi erau aşezaţi masiv până la gurile Niprului,mai rar până în Caucazul de Nord.Se cunoaşte faptul că în perioada ţaristă-sovietică numele românilor din arealul Nistru-Bug-Caucazul de Nord erau rusificate(schimonosite)până la refuz.Autorităţile sovietice(de-o pildă),au pervertit numele Smochină- Smocvin,Ciobanu-Ceban,Gheorghţă-Diordiţa,Cucereanu- Cucereavâi şi tot în halul ăsta.

  • Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 17:47 - Raspunde

   De ce se proceda astfel e ştiut.Prin asemenea falsificări se băga în capul românului că el(basarabeanul,transnistreanul)este de altă viţă,alta decât sunt cei de peste Prut(Moldova,Muntenia,Transilvania).A doua verigă din acest lanţ diabolic era rusificarea sistemului educaţional(tânăra generaţie era educată cu scopul de a avea ură pe tot ce este românesc).Acest sistem însă a fost zdrobit de adevăr. Nu au reuşit promotorii minciunii să ne îndobitocească după bunul său plac.Toată această tevătură le-a venit ca un bumerang.

  • Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 18:08 - Raspunde

   Mai erau şi alte componente ale acestui sistem drăcesc.Care cu osârdie au fost apărate de ultimul dictator al sovieticilor,VOVA BUJENIŢĂ (VORONIN).Aici mă refer la aşa zisul \”moldovenism primitiv\”,care mai poartă un caracter în Basarabia şi Transnistria,dar care se duce încet cu încetul de râpă.În Ţară vedem că sunt părtaşi a ideii că romănii care locuiesc în afara României trebuie abandonaţi.Consider că Naţiunea nu are dreptul de a da curs acelor fapte şi idei care duc la înstrăinarea diasporei româneşti şi mai ales a acelei părţi care locuieşte în Ucraina şi Rusia.

  • Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 18:28 - Raspunde

   Este ştiut că Ucraina şi Rusia nu se îngrijesc să le ofere românilor spriginul, pentru ca ei să poată studia la şcoală în limba română,iar scrisoarea românilor din Caucazul de Nord dovedeşte cât de disperată este situaţia lor, în ce priveşte păstrarea identităţii naţionale.Ştiu cât de greu o duc românii de acolo nu din auzite,am făcut serviciul militar în Caucazul de Nord,în anii 1985-86.Sunt de origine român transnistrean,din Mahala, Corjova,r-nul Dubăsari.Am trecut şi noi prin asemenea greutăţi şi slavă DOMNULUI,lucrurile au început să se dezlege,după 1992, bineânţeles.

  • Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 18:42 - Raspunde

   Eu aş spune că TRAIAN BĂSESCU,preşedintele României,are o rară posibilitate, să creze o structură de stat, care s-ar ocupa de asemenea cazuri,pentru a da posibilitate tuturor românilor din diaspora, să se simtă îngrijiţi de statul român.Nu-i nici un păcat să ne spriginim frăţeşte,este o virtute creştinească să intindem acestor români(căci sunt români),mâna de frate.Se cuvine cu adevărat să ne miluim,fiind-că numai aşa ne vom mântui.Tuturor românilor din diaspora le doresc să îndrăznească,asemeni acestor consângeni de-ai noştri din Caucaz,să ne trăiţi fraţilor.

  • Valeriu Ciobanu 09 ianuarie 2010 la 18:51 - Raspunde

   Şi ca să nu cază(nimerească)vorba în gol,le adresez şi românilor din Basarabia+Transnistria,Ucraina,Rusia îndemnul de a merge în pelerinaj la SF.MĂNĂSTIRE PUTNA,acolo unde îşi odihneşte somnul de veci BINECREDINCIOSUL VOIEVOD STEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT-SOARELE MOLDOVEI. CEL MAI MARE DINTRE ROMÂNI. DOAMNE AJUTĂ.

   • Robin Molnar 09 ianuarie 2010 la 19:59 - Raspunde

    :confused: Îmi place cum vorbeşti! Şi că grăieşti adevărul! Frumos! :confused:

 3. Istratie Dumitru 05 iunie 2012 la 21:54 - Raspunde

  Buna seara,
  Am citit cu satisfactie ca romanii sunt peste tot.
  Valurile, valurile au dus ca noi sa fim imprastiati.
  Eu ma ocup cu cresterea albinelor. Avem o asociatie ,,ASOCIATIA STUPARUL BANATEAN” Timisoara, Romania.
  Daca aveti stupari, am dori o mica colaborare, informare apicultori, etc., etc.
  Se spune ca albina Caucaziana este una deosebita.
  La Kiev ]n 2013 ere loc Congresul APIMONDIA. Ce ziceti de o infratire?
  Va astept,
  ISTRATIE DUMITRU

 4. Istratie Dumitru 12 iunie 2012 la 08:47 - Raspunde

  Care este procedura de a vizita aceste sate? Dupa ceva vreme muncita la CAP, IAS, PFA, ASB, OJCA Timis, DADR Timi, CAJ Timis doresc sa ma mai si relaxez,adica sa vizitez oamnei cu o limba cunoscuta – romana. Am invatat ceva ruseste la generala. In METROU LA MOSCOVA m – am descurcat putin, in tranvai la Moscova am si primit o amenda de 10 RUBLE in 1983.
  Doresc sa fac vizite numai la albinari, pt. ca avem ce discuta.
  Va doresc sanatate, intelegere si intelepciune la toti.
  Cu drag si consideratie,
  Istratie Dumitru
  Timisoara,
  Asoc. Stuparul Banatean

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.