Angajații Dacia nu realizează niște treburi

În pline negocieri pentru noi majorări salariale, conducerea Dacia le transmite celor 14 mii de angajaţi ai uzinei de la Mioveni că producţia va scădea anul viitor şi îi avertizează că fabrica din Maroc poate prelua din producţia de la Mioveni. Mesajul şefilor de la Dacia vine şi în contextul declanşării unui amplu program de automatizare la uzină. Planul conducerii este ca gradul de automatizare să ajungă de la 5% la 20% până în 2018, ceea ce va însemna, implicit, mai puțini angajați.

Digi24

Mulți dintre angajații Dacia își vând viitorul pe doi lei în plus la salariu. În mod normal, dacă știi că munca ta va fi făcută de un robot, ar trebui să negociezi cu angajatorul să faci altceva, ceva ce un robot nu poate să facă, negociind un timp de ajustare și dezvoltare personală, plătită, ca să poți să evoluezi dincolo de ceea ce poate face un robot.

Acesta ar fi mersul logic.

Ce se întâmplă la Dacia? Angajații cer mai mulți bani la salariu, pentru că angajatorul vrea să automatizeze mai mult din procesul de producție pentru a reduce costurile. Adică este stupid ceea ce se întâmplă: pentru că știu că se întâmplă ceva, liderii de sindicat cer chestii. Neștiind ce să ceară, în relația cu viitorii roboți industriali, cer singurul lucru care le trece prin cap: salarii mai mari.

Or, salarii mai mari era ultimul lucru care trebuia făcut.

Ca și alt exemplu de sindicalism stupid avem Complexul Energetic Hunedoara, care înglobează și o parte din fosta Companie Națională a Huilei. Atâta au negociat și atâtea au cerut liderii de sindicat, că-n 2017 se va închide. Dar da, oamenii au  primit un ban în plus la salariu, care salariu în loc să vină pe viață, mai vine vreo câțiva ani.

Stupid. Absolut stupid.

Un robot creează zece locuri de muncă. Sigur, locul de muncă de învârtit șuruburi nu va mai exista, dar va exista locul de muncă de uns robotul, de reparat robotul, de montat și demontat robotul! De asta zic, e stupid ce se întâmplă la Dacia.

3 Comentarii

  1. ice4you 09 decembrie 2015 la 15:38 - Raspunde

    Angajatii de la Dacia sunt ultimii oameni care se pot plange de salarii si beneficii! Da, nu iau banii angajatilor Renault din Franta, dar tocmai de aia au de lucru inca aici. Sindicatele in loc sa ceara salarii mai bine ar mobiliza aia 14.000 de oameni sa iasa in strada si sa ceara raspicat guvernului autostrada Pitesti – Sibiu de care va conta foarte mult viitorul lor pentru ca Renault nu va mai ingadui multa vreme pierderile pe care le are din cauza faptului ca au fost dusi cu zaharelul an de an ca acea autostrada se va face. Dar ca la romani … in loc sa te gandesti la viitor si ce conteaza pentru viitorul tau, mai bine preferi sa te vinzi pe nimic si in curand sa te trezesti pus pe liber pentru ca o companie privata ca si Renault este foarte sensibila la cheltuieli cum dealtfel este si normal.

  2. Malin 14 ianuarie 2016 la 21:23 - Raspunde

    Dupa ce s-a intamplat azi cred ca in scurt timp, angajatii de la Dacia vor primi exact ceea ce merita cu adevarat, somajul…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.