Arenda

Ne-a prostit comunismul rău de tot. Actualmente arenda nu este răspândită nici măcar în zonele în care oamenii nu-și mai lucrează pământul. Și avem teren arabil și sol fertil de nu avem ce face cu el.

Dar să vedeți! Sunt locuri în lume unde, precum insulele Shetland din Atlanticul de Nord, unde este atât de puțin sol cât de cât fertil, încât oamenii s-au asociat în organizații orășenești în care pământul fertil este folosit de toți, în comun (de obicei cam 2 – 5 hectare) pentru recolte, restul terenului fiind împărțit corespunzător pentru păscut. Se cheamă crofting (și nu i-am găsit o traducere mai bună în română) și este un sistem social prin care pământul nefertil este considerat pășune comună, iar cel fertil este considerat resursă comună (dar proprietatea se păstrează!).

Practic, terenurile semi-fertile sunt exploatate de companii care produc pentru toată lumea. Nu moca, dar mai ieftin decât să importe de la sute și mii de kilometri depărtare (cine are o banană acolo, este rege). Și e important că se produce, fiindcă altfel oamenii ar fi mâncat numai foci și pește (așa, mănâncă napi, că altceva nu prea crește, mai ales că vara – adică dezghețul – durează cam trei luni). În fine, am vrut doar să fac un studiu comparativ între două extreme.

Oare când o să ne deșteptăm?

8 Comentarii

 1. TNH 13 iulie 2011 la 08:57 - Raspunde

  Este și la noi arendă, cel puțin în Oltenia și Miticia.

  • Robin Molnar 13 iulie 2011 la 21:37 - Raspunde

   Este, desigur, doar că este și o gârlă de pământ nelucrat.

 2. ocsike 13 iulie 2011 la 09:36 - Raspunde

  Pe la noi, după ce au desființat CAP-urile au creat Asociaţiile familiale (pentru a atrage fonduri europene) şi sunt lucrate la comun, sau de o parte a membrilor asociaţiei ca angajaţi, urmând ca banii şi bunurile să fie împărţite între membrii asociaţiei în funcţie de mărimea sau banii cu care a contribuit. Prin Transilvania citisem că sunt date pământurile spre firme, iar proprietarul primeşte cotă parte după exploatare.

 3. Ioana 13 iulie 2011 la 10:17 - Raspunde

  Ma cam indoiesc ca vom ajunge vreodata sa cultivam pentru export….noi importam carbuni ca minele le-am inchis…importam orice….decat sa muncim si asta este adevarul.

 4. joita lucian 13 iulie 2011 la 10:29 - Raspunde

  PAI CINE MAI MUNCESTE PE VREMURILEA ASTEA CAND TOTI VREM DE-A GATA???

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.