18 Comentarii

 1. brontozaurel 29 septembrie 2015 la 08:33 - Raspunde

  Inteleg dorinta de a nu face rau altor animale, de a le trata cu respect, dar…

  Noi, oamenii, nu suntem singurele animale care consuma carne. Cati din veganii de acolo s-au dus la zoo sa protesteze in cusca leului?

  Simplul fapt ca nu mananci produse de natura animala nu inseamna ca ceea ce ajunge in farfuria ta nu a cauzat moartea si suferinta unor animale. Ba chiar s-ar putea ca biscuitii tai vegani sa fi facut mult mai mult rau decat biscuitii mei cu unt.

  Sa explic ultima chestie.

  In ultimul an, Romania a fost luata cu asalt de biscuitii Oreo si, intamplator, o multime de vegani m-au tot futut la creier cu ei cum ca nu contin nici un fel de ingrediente de origine animala. Ceea ce e adevarat si se aplica pentru o tona de alte produse in tara asta pentru ca suntem sub papucul BOR si sa ma ia dracu’, da’ calendaru’ ala bisericesc e plin de posturi, de fiecare data cand ma duc pe la ai mei cu ceva, mama tine post.

  In fine, revenind. Biscuitii Oreo, la fel ca o multime de alte produse din supermarketuri, nu contin ingrediente de origine animala. Doar ca sunt o groaza de chestii pe care nu le poti face fara grasime si, daca untul nu e o optiune, logic ca se pune ceva grasime vegetala in schimb.

  Ce fel de grasime? Pai una cat mai ieftina pentru ca profit si, daca te uiti la orice supermarket online, cele mai vandute produse nu sunt niciodata cele mai scumpe. Grasimea vegetala cea mai ieftina… uleiul de palmier (ascuns de multe etichete sub numele de ulei vegetal/ grasime vegetala, sau denumiri ce contin ceva cu “palmate”/ “palmitate”, “sodium lauryl”/ “laurate”, “stearic acid”/ “stearate”/ “steareth”, “cetyl alcohol”, “fatty alcohol sulphates”… si alte chestii care seamana cu astea).

  Majoritatea produselor care au nevoie de ceva grasime (si nu e vorba doar de mancare aici, aceeasi chestie se aplica si pentru cosmetice) folosesc ulei de palmier. Pentru ca e o solutie buna din punct de vedere financiar si din punct de vedere al gustului, mai ales cand o multime din produsele alimentare de gen contin si o tona de zahar care ascunde oricum orice aspect neplacut al gustului.

  Doar ca uleiul ala de palmier nu apare asa din senin. E nevoie de… poti sa ghicesti? Palmieri! Plantatii de palmieri. Care stii, nu sunt niste chestii microscopice. Au nevoie de spatiu. Asa ca se defriseaza paduri, se termina definitiv niste specii pe cale de disparitie (ceea ce mie mi se pare mult mai grav decat sa mananci porc pentru ca porcu’ nu-i intr-o asemenea situatie), se dau din cale niste sate si se strica viata unor oameni. Ah, sa nu uitam nici de poluarea cauzata de prelucrare.

  Parca nu mai suna asa rau untul ala acum… mai ales daca stii de unde provine.

  Dar na, e prea complicat pentru creierul unora. E mult mai simplu sa pui etichete de genul “carne egal crima” si sa nu gandesti mai departe de atat.

  • Robin Molnar 29 septembrie 2015 la 20:21 - Raspunde

   Da, este foarte corect ceea ce ai spus și vreau să evidențiez și pentru restul planetei:

   Ce fel de grasime? Pai una cat mai ieftina pentru ca profit si, daca te uiti la orice supermarket online, cele mai vandute produse nu sunt niciodata cele mai scumpe. Grasimea vegetala cea mai ieftina… uleiul de palmier (ascuns de multe etichete sub numele de ulei vegetal/ grasime vegetala, sau denumiri ce contin ceva cu „palmate”/ „palmitate”, „sodium lauryl”/ „laurate”, „stearic acid”/ „stearate”/ „steareth”, „cetyl alcohol”, „fatty alcohol sulphates”… si alte chestii care seamana cu astea).

   Doar ca uleiul ala de palmier nu apare asa din senin. E nevoie de… poti sa ghicesti? Palmieri! Plantatii de palmieri. Care stii, nu sunt niste chestii microscopice. Au nevoie de spatiu. Asa ca se defriseaza paduri, se termina definitiv niste specii pe cale de disparitie (ceea ce mie mi se pare mult mai grav decat sa mananci porc pentru ca porcu’ nu-i intr-o asemenea situatie), se dau din cale niste sate si se strica viata unor oameni. Ah, sa nu uitam nici de poluarea cauzata de prelucrare.

  • Ana 17 ianuarie 2016 la 21:03 - Raspunde

   Inca o chestie: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/30/indonesia-fires-disaster-21st-century-world-media

   Why is this happening? Indonesia’s forests have been fragmented for decades by timber and farming companies. Canals have been cut through the peat to drain and dry it. Plantation companies move in to destroy what remains of the forest to plant monocultures of pulpwood, timber and palm oil. The easiest way to clear the land is to torch it. Every year, this causes disasters. But in an extreme El Niño year like this one, we have a perfect formula for environmental catastrophe.

 2. Kathy Bates 29 septembrie 2015 la 10:50 - Raspunde

  Agresivitatea veganilor (la fel ca a rednecilor anti-avort şi pro-pedeapsa cu moartea) are în spate o anumită raţiune.

  Contraexemplu: la un moment dat apare o hipstăriţă corporatistă în zdrenţe vintage şi poşetă împletită, şi se apucă să ţină un discurs la un ceai verde. În care spunea nişte chestii ciudate: HIV nu există, dar l-a inventat Big Pharma, calculatoarele deformează creierul, undele electromagnetice produc cancer, regimul vegetarian face şi drege etc

  Aparent, maimuţa în zdrenţe vintage se ţicnise. Dar nu era deloc aşa.

  Tipa în cauză e probabil una care îşi petrece 12 ore pe zi la birou, cu pauze de cafea şi ţigară cu colegele. Are o viaţă socială limitată. Dacă a mai avut relaţii înainte, au fost relaţii de lungă durată, cu tipi din acelaşi mediu social, pe care îi cunoştea de ani de zile. N-a avut niciodată de a face cu o seringă de provenienţă dubioasă, nici cu un ac de tatuaj. Nu a făcut sex de la prima întâlnire.

  Astfel încât îşi permite să creadă că virusul HIV nu există, fiindcă indiferent că acesta ar exista sau nu, pe ea nu o afectează. E ceva în afara lumii ei, ceva ce se întâmplă pe altă planetă, altor specii.

  Aşa cum munca ei nu îi cere mai multe decât să scrie câteva e-mailuri sau documente în Word, şi încă şi pe acelea le poate dicta secretarei.

  Aşa cum nu are ce face cu un smartphone şi îi e de ajuns o Nokia 3310 pentru puţinele convorbiri la telefon pe care le face.

  Aşa cum nu iese cu un gigel la o masă cu ceafă de porc la tavă şi cartofi prăjiţi.

  Aşa cum nu are maşină şi merge cel mult cu taxiul, pe care, datorită funcţiei ei, şi-l permite.

  Se îndoctrinează singură cu discursul ei aparent idiot, fiindcă asta o separă de masa cocalarilor şi o ţine captivă într-o lume cu pretenţii aristocratice, printre unii ca şi ea. Cei care ar vrea să aducă în discuţie ultimul Acer cu i7 sau iPad 64GB (la o masă cu fripturică de purcel şi vin roşu şi lumânări pe masă la care au ajuns cu BMW E46) sunt “filtraţi” fără vreun efort. Pleacă singuri fiindcă văd că n-au cu cine vorbi.

  Probabil habotnicii cu pancarte cred că măgăria de la Centrul Isteric e un act de eroism. O formă de haiducie care îi ridică deasupra publicului cocălăresc şi îi face un fel de mântuitori ai neamului mâncător tradiţional de ştevie, lobodă şi urzici cu mămăliguţă.

  • Robin Molnar 29 septembrie 2015 la 20:22 - Raspunde

   Tu îți dai seama că dacă o astfel de duduie toarnă un plod, o să-l hrănească ca pe un bou și o să scoată o vită proastă din el?

   • Kathy Bates 29 septembrie 2015 la 23:05 - Raspunde

    Nivelul de prostie care implică bale la gură al multor copii din grădiniţele şi after-school de fiţe indică faptul că maimuţa cu zdrenţe vintage şi colegele ei au turnat deja mulţi plozi în ultimii 10 ani.

   • Tudor 17 ianuarie 2016 la 01:41 - Raspunde

    http://arstechnica.com/science/2016/01/low-fiber-diets-mess-up-gut-microbes-and-changes-can-become-heritable/

    Problema cea mai mare pare sa fie faptul ca nu numai scoate o vita proasta, din cauza dietei care ii este varsata pe gat au loc schimbari ireversibile, schimbari care vor ajunge si la copiii plodului crescut cu dieta vegana. Si acele schimbari nu sunt in bine….

    Din nefericire nici unul din veganii care au aratat pancarta nu vor citi tot studiul de mai sus sau vor incerca sa-l inteleaga. Probabil doar daca medicii, biologii si chimistii ar veni sa le tranteasca o pancarta in fata atunci cand isi mananca salata 😀 Ah stai, atunci vor afisa o atitudine ingoranta si ca “cine-s ma astia de nu pricep adevarul absolut detinut de catre noi veganii? Cine-s astia de fac studii amanuntite legate de nutritie si flora intestinala? Niste profani care nu pricep ca omoara suflete nevinovate de soareci!”

    • Robin Molnar 20 ianuarie 2016 la 17:14 - Raspunde

     Decât să mă deprim, prefer să fiu cinic. Mi-e rușine cu asta.

 3. Ruxandra 01 octombrie 2015 la 11:41 - Raspunde

  Va multumim pentru distribuirea messajului nostru .O mica corectare : nu am scandat nimic am afisat decat niste banere .Deh adevarul deranjeaza :))))

  • Robin Molnar 01 octombrie 2015 la 11:45 - Raspunde

   1. “Am afișat decât niște banere.”. Stați cam prost cu gramatica.
   2. Nu adevărul deranjează, ci atitudinea.
   3. Și aroganța, prin care vă permiteți să râdeți superior, de parcă voi ați fi păstrătorii adevărului absolut.

 4. Ruxandra 03 octombrie 2015 la 08:47 - Raspunde

  Ce articol penibil !!! !. Vegani nu au asaltat . Nu au scandat .Nu au abordat clienti .Nu au intrat in restaurant .Pur si simplu au afisat niste bannere cu adevarul despre hoitul din farfurie .Wow iti dai seama ce au facut !!! Ce articol de tot rasul :)))

  • Robin Molnar 03 octombrie 2015 la 08:51 - Raspunde

   Adevărul despre hoitul din farfurie… Mă faci să plâng așa, dis de dimineață!

 5. Ruxandra 03 octombrie 2015 la 08:48 - Raspunde

  Si in privinta comentarilor asupra gramatici mele :)))))))))))))))))))

  • Robin Molnar 03 octombrie 2015 la 08:54 - Raspunde

   Hai că ești penibilă, pe cuvânt că ești penibilă.

   “Vegani nu au asaltat”. Veganii.
   “Nu au abordat clienti”. Clienții.
   “am afisat decat”. Doar.
   “Deh adevarul deranjeaza”. Lipsește niște punctuație.

 6. Ruxandra 03 octombrie 2015 la 08:50 - Raspunde

  Din pacate e clar ca unii chiar nu au capacitatea de a intelege ca nu ne intereseaza ce manaca si pe cine manaca .E ok noi ne adresam oamenilor care au capacitatea de a face conexiunea .Asta e ultimul comentariu ca am dat prea mare atentie acestei fituici

  • Robin Molnar 03 octombrie 2015 la 09:12 - Raspunde

   “Din pacate e clar ca unii chiar nu au capacitatea de a intelege ca nu ne intereseaza ce manaca si pe cine manaca .E ok noi ne adresam oamenilor care au capacitatea de a face conexiunea.”

   Vrei să-ți spun unde să-ți bagi aroganța asta? Pentru că, de exemplu, eu nu ți-o permit, nu aici.

   Ce te face să crezi că ești mai deșteaptă ca mine? Faptul că, deși n-ai trei stomacuri, mănânci iarbă? Sau crezi că, dacă salvezi un animal, ești deosebit de grozavă, chiar dacă de-a lungul vieții tale n-ai ajutat niciun om?

   Micționez cu boltă pe animalele pe care vrei să le salvezi, pentru mine mai important este să ajuți oamenii și, după ce salvăm ce se mai poate salva, da, sunt de acord să salvăm și animalele.

   Foamete

   Copil mâncând de pe jos

   Copii subnutriți cerștind mâncare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.