Bazar Lucruri Gratis la Cluj, ediția a treia

Motto: Nu e greu să ai pe lume
Lucruri spre a le oferi,
E mai greu să ai voința
Lucruri gratis a dărui

Sub egida Lucruri Gratis, în această amiază, în incinta deosebit de originalei și de plăcutei L’Atelier Cafe, sub atenta și inimoasa organizare a Cristinei, la Cluj Napoca a avut loc a treia ediție a Bazarului Lucruri Gratis.

Astfel, înainte de a trece la fotografii, aș vrea să spun câteva cuvinte pe care le găsesc necesare pentru a plasa fotografiile de mai jos într-un context potrivit:

 1. Bazarul Lucruri Gratis se referă la comunitate mai de grabă decât la bunurile în sine.
 2. La Bazar a venit mult mai multă lume decât s-a anunțat pe Facebook, ceea ce este lucru mare. De obicei, la orice eveniment, vin maxim 10% din câți se anunță pe Facebook.
 3. Într-un fel, oamenii care vin la astfel de manifestări sunt niște mici exploratori: vin să exploreze, să descopere, să cunoască.
 4. Paradoxal, oamenii care vin la Bazarul Lucruri Gratis, sub rezerva generalizării, sunt oameni care pun preț nu pe lucrul în sine, așa cum productiv societatea materialistă ne-a învățat, ci pe valoarea sentimentală a unui obiect: carte, bijuterie sau ce-o fi.
 5. Într-un fel, oamenii pe care i-am văzut azi – în marea majoritate fete și femei – s-au lepădat de anumite cutume tradiționale ce țin de valoarea bunurilor, de mândria infectă de a cumpăra, când poți avea gratis, cu un solid atașament față de anumite valori universale, mai puțin uzuale pe la noi: comunitate, dăruire, implicare.

Per ansamblu, am fost foarte plăcut surprins și nu m-așteptam să văd atât de mulți oameni care să lase la o parte defectele culturale tradiționale și să vină la Bazar. Vă spun, pentru mine a fost o experiență înălțătoare ce mi-a mai redat un pic din încrederea că umanitatea nu este un spital de nebuni.

În fine, cred că aș mai putea vorbi încă o zi și-o noapte despre asta, dar nu vreau să vă plictisesc, ci să vă invit să participați și Dumneavoastră la edițiile viitoare.

2 Comentarii

 1. Blu Krizstina 23 februarie 2013 la 19:14 - Raspunde

  O mica precizare: eu am fost initiatorul proiectului in cluj, organizatori suntem mai multi 🙂

  • Robin Molnar 23 februarie 2013 la 19:17 - Raspunde

   Corect. Din păcate, n-am reținut eu bine. Îmi cer scuze.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.