Bilanțul Responsabilității Sociale pe 2010
- Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?
Anul 2010 a fost extrem de sărac în campanii de responsabilizare socială. În fapt, n-am avut parte decât de două campanii de responsabilitate socială în 2010: Nu e poveste (Farmaciile Sensiblu – o inițiativă demnă de lăudat), respectiv Spune NU drogurilor.
Restul au fost conexe. De exemplu: Let’s Do It România, care a fost în principal o campanie de mediu, dar și cu unele conotații de responsabilizare socială. La fel, multiplele campanii ale Greenpeace de pe internet erau tot conexe (de exemplu de la ei am aflat că tonul este pe cale de dispariție, așa că i-am redus consumul aproape la zero), dar să nu divaghez.. - In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?
10%. Cei de la Kaufland au început să ia în considerare campania: Cumpără produse românești începută în 2009, ceea ce este minunat. La fel, unii producători de alcool au început să recomande, în reclamele lor, consumul responsabil de alcool. Dar mai avem mult de lucru până să ajungem unde avem nevoie să fim. Totuși, fără a fi prea promițător, începutul este bun. - Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011?
M-aș aștepta ca grupul Dacia – Renault să facă o serie de campanii de responsabilizare socială pe teme precum: consumul de combustibil, viteza la volan, bunele maniere în trafic și așa mai departe. Poziția de lider de piață vine cu prețul acesta care spune că liderii trebuie să dea tonul în materie de responsabilizare.
M-aș aștepta ca producătorii de materiale igienico-sanitare (Procter & Gamble, Unilever) să facă niște campanii de responsabilizare socială a oamenilor pe teme de igienă, pe modelul folosit de un număr din ce în ce mai mare de producători de alcool care în reclamele lor spun să se se consume alcool în mod responsabil – o inițiativă extrem de lăudabilă și de binevenită. Legat de curățenie și igienă, suntem prea săraci ca să ne îmbolnăvim de bolile mizeriei.
M-aș aștepta ca cel puțin un producător de ulei sau de salam (Fox, Elit) să facă o campanie de responsabilizare privind vânzarea voturilor contra unui litru de ulei sau a unui baton de salam.
M-aș aștepta să văd cel puțin o campanie finanțată de o bancă, o campanie pe tema: cunoaște-ți drepturile de consumator al produselor bancare. Ba, chiar, parcă îi și văd pe cei de la BCR cu mici reclame care să explice prin exemple ce-i aia anuitate, linearitate sau comision de câteva procente din sold și de ce sunt ele lucruri bune sau, după caz, rele. Pentru că dezvoltarea sănătoasă a sistemului bancar se poate baza doar pe dezvoltarea sănătoasă a relațiilor dintre bănci și clienți.
M-aș aștepta ca cel puțin o companie din domeniul îngrijirii (Avon Cosmetics, Oriflame) sau al articolelor sportive (Adidas, Nike, Puma) să facă o campanie de promovare a sportului. Cu toții au reclame dinamice, cu oameni sportivi și multă mișcare. Însă începe să apară o disociere gravă între consumatori și actorii din reclame, întocmai pentru că nu s-au făcut astfel de campanii până acum. Mă opresc aici, deși idei aș mai avea. - Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?
În continuare voi sprijini campaniile de responsabilizare socială cu donații în bani și bunuri, articole, idei și spațiu de bannere pe site, precum și cu efortul și sufletul depus în orice întreprindere de responsabilizare socială în care mă implic.
Mersi mult, Robin, pentru contributie.
Mersi mult de invitație, Dragos. 😀