Ca să-i răspund unui cititor

nu-s fatalist, cred cel putin ca nu-s, seria asta de accidente soldate cu numerosi morti si raniti, petrecute in circumstante aparent banale, oboseala, erori tehnice, nu mi se pare aleatorie. din informatiile culese din diverse medii, corelate parca au sens…. cred ca e doar inceputul; dezintegrarea economica, disolutia sociala, neincrederea in sistem, in guverne, revoltele spontane, somajul in randul tinerilor, dezavuarea institutionala, ceva e in neregula….ce naiba le-o fi trebuit alora care construiesc catedrala neamului buncar antiatomic? poate stiu ei ceva ce noi nu stim
te intreb pe tine, nu ai o stare perpetua de anxietate, ceva resort din ratiunea si simtirea ta nu-ti declanseaza semnale de alarma? nu simti ca nu mai exista directie, ca ne apropiem de o finalitate a ceea ce cunoastem? la scara micro, universul meu, prieteni, parteneri de afaceri, cunostinte, familie, nimic nu functioneaza optim….la nivel macro, observ tendinta asta bolnavicioasa de-a trai clipa, de-a profita de iluzia momentului….poate ca ceea ce scriu pare fragmentat, insa integrand prezentul cu multiplele-i componente; social, economic, spiritual, parca totul se duce pe rapa

Sil

Să vedem:

 1. nu-s fatalist, cred cel putin ca nu-s, seria asta de accidente soldate cu numerosi morti si raniti, petrecute in circumstante aparent banale, oboseala, erori tehnice, nu mi se pare aleatorie. din informatiile culese din diverse medii, corelate parca au sens…
  • Ești superstițios, cel puțin.
 2. cred ca e doar inceputul; dezintegrarea economica, disolutia sociala, neincrederea in sistem, in guverne, revoltele spontane, somajul in randul tinerilor, dezavuarea institutionala, ceva e in neregula
  1. Sunt multe lucruri în neregulă: discriminarea pe criterii etnice, politice, religioase sau sexuale.
   • Ura motivată de religie sau de apartenența etnică.
   • Orientarea spre iluzii și întoarcerea fundului către oameni.
   • Crezul că vaccinurile sunt rele.
   • Interzicerea drepturilor altora pentru că nu se portivesc cu crezul tău… Să mai continui?
  2. Asta, unu la mână. Apoi, legătura dintre accidente nu este mistică, ci pragmatică, și nu se datorează venirii vreunui sfârșit, ci unui lucru mult mai pământesc: în fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni călătoresc din ce în ce mai mult. Nicăieri infrastructura de transport nu poate face față – în totalitate – nevoilor actuale.
  3. Apoi, revoltele sociale sunt firești. Nicăieri, niciun guvern nu urmărește strict interesele cetățenilor. Ceea ce, firește, duce la revolte. Și este, iarăși, normal, câtă vreme informația circulă acum mai repede ca niciodată. Și se va agrava. Adică, în acest secol granițele dintre multe state se vor șterge pentru că, să vezi chestie, oamenii sunt la fel. Și vor să fie la fel. Și vor toți să trăiască decent și pentru asta se vor întâmpla chestii.
  4. Cu tărie cred că secolul XXI va fi un secol al revoltelor și al schimbării. Și nu noi, europenii, vom fi pe valul nemulțumiților, ci săracii, ăia din țările vai și amar care văd că la alții se poate și la ei nu, precum eram noi în 1995, cu un PIB de 1500 de dolari pe cap de locuitor, pe an.
  5. Deci nu, nu lumea se duce de râpă, ci ordânduirea veche se duce în cap. Ecuador, un stat cât un oraș american, sfidează SUA și protejează un ziarist. Islanda nu mai vrea în UE.  Georgia nu mai vrea în URSS. Și lista poate continua.
  6. În fine, câtă vreme politicienii nu acceptă schimbarea mentalității oamenilor, astfel de conflicte vor apărea. Și vom avea, curând cred eu, decapitări statale ca-n Africa și-n alte părți decât Africa, ceea ce s-ar putea să aibă niște particularități interesante.
 3. ce naiba le-o fi trebuit alora care construiesc catedrala neamului buncar antiatomic? poate stiu ei ceva ce noi nu stim
  1. Religia n-o să moară niciodată, ci se va adapta vremurilor pe care ea le cârmuiește. Ca idee, capii bisericii au nevoie de buncăr, considerând că, în caz de război nuclear, cineva trebuie să le propovăduiască blestemaților de supraviețuitori despre domnul cel minunat care salvează și cum moartea a miliarde de oameni – de toate religiile – este o pedeapsă divină. Ca idee, câtă vreme biserica crede că sunt șanse să dea de creduli, va face orice – inclusiv bunkere anti-atomice – ca să aibă șansa de a pune mâna pe mintea lor. E logic.
 4. te intreb pe tine, nu ai o stare perpetua de anxietate, ceva resort din ratiunea si simtirea ta nu-ti declanseaza semnale de alarma?
  1. Nu, după cum vezi, înțeleg rațional situația. Știu că oameni mulți vor muri în acest secol, cred că de trei ori mai mulți decât în secolul precedent, doar în urma răscoalelor sociale. Cel puțin, pentru mine nu e alarmant, că nu-s politician. Sunt o biată furnică în industria de software, nici măcar un patron de dughenă în piață.
 5. nu simti ca nu mai exista directie, ca ne apropiem de o finalitate a ceea ce cunoastem?
  1. Există o direcție. Și este bună. Dar trebuie să ai nasul fin, ca să o simți în lătura de pseudo-știri și informații irelevante cu care suntem intoxicați zilnic: Năstase a făcut pușcărie. Becali face pușcărie. O mână de parlamentari fac sau au făcut și ei pușcărie. Un rege al asfaltului este în arest de multă vreme. Există o direcție și aceasta va fi clară doar când o să-l băgăm și pe prea-Întunericitul Daniel la închisoare…
  2. Și nu cred că viitorul poate fi prezis, că putem – acum – discerne vreun fel de finalitate.. Suntem ca o turmă, să spun așa: știm că bizonii stau în cireadă și se protejează prin număr, știm că bizonii cei mai slabi sunt lăsați a urma cirezii și știm că femelele și puii sunt ținuți la mijlocul cirezii. Dar nu putem prevedea pe unde or să meargă. Iar ei sunt mai rudimentari decât oamenii.
 6. la scara micro, universul meu, prieteni, parteneri de afaceri, cunostinte, familie, nimic nu functioneaza optim….la nivel macro, observ tendinta asta bolnavicioasa de-a trai clipa, de-a profita de iluzia momentului….poate ca ceea ce scriu pare fragmentat, insa integrand prezentul cu multiplele-i componente; social, economic, spiritual, parca totul se duce pe rapa
  1. O parte din dezintegrare se întâmplă. Dar știi de ce? Pentru că oamenii sunt suficient de idioți încât să voteze cu niște hoți bolșevici. Citește directivele NKVD pentru Europa de Est și vezi ce face guvernul actual (Oltchim, CFR Marfă, combinatele Mechel). După aceea întreabă-i pe toți cunoscuții tăi ce a fost în capul lor. După care întreabă-te dacă vrei să fii părtaș la asta.
  2. Dar nu, nu totul se duce de râpă. Dincolo de blocurile gri și cu tencuiala căzută există o Românie sănătoasă a oamenilor care-și asumă prezentul și-și construiesc viitorul prin muncă cinstită. Dincolo de România feselor goale există, totuși, o Românie a cărților deschise, unde jurămintele fierbinți valorează cât o ceapă degerată, iar faptele, oricât de mici, valorează imens.
  3. Vezi tu, dincolo de România nimicniciilor televizate (Capatos, Măruță, Abces abject) există o Românie nebolunzită, mult mai puternică decât spectacolele acestea de doi bani, pentru că România mea se bazează nu pe vorbe, ci pe principii. Iar principiile sunt mult mai puternice decât aberațiile și, foarte important, principiile nu mor.
  4. Totuși, pentru a trăi în România desțelenită, trebuie să muncești mult, să te ridici dincolo de impunerile artificiale cu care te-ai născut și care ți-au fost insuflate din fragedă pruncie. Iar România desțelenită doare, cum te doare un os când te lovești. Și câteodată România asta neîtrupată este inimaginabil de schizoidă, angajată într-o luptă câinească – pe viață și pe moarte – cu România bolundă, România lui Marean și a lui Vadim, a lui DDD de la OTV și a celor deja menționați mai sus, pui de jeg cu Iliescu mamă.
  5. Vezi tu? Bolșevicii mor. Principiile? Niciodată.
  6. Asta încearcă ăștia să ascundă. De asta  nu se vede nicio direcție, deși ea există. Este o direcție “în contra lor” și o cenzurează prin omisiune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.