Ceva trebuie să dispară…

Inițial pusesem un titlu teribil: “Bătrânii trebuie să moară”, dar m-am gândit că avem cu toții apropiați mai în vârstă, ceea ce ar fi făcut ca titlul să fie un pic prea dur, chiar și pentru un om mai din topor și aspru pe la colțuri precum subsemnatul.

Cu o anume amărăciune, am observat că sunt foarte mulți bătrâni care, până nu vor părăsi societatea, vor trage țara în jos prin apucăturile lor demne de Cro-Magnon.

De exemplu, eram la supermarket la Kaufland Mărăști, în Cluj. La case era un pic de lune, seara, însă, oricum, era lejer. No, cum mă apropii de una dintre case, numai ce o babă îmi taie fața și perplex cum eram, mă împinge la o parte să-i fac loc lui bărbat-su care împingea căruțul și care, evident, nu putea fi atât de sprinten ca ea.

Pfuai, cum să spun? Dom’ne, nu m-a enervat că s-a băgat în față, că era babă și o căuta moartea pe acasă, deci nu prea putea sta mult pe afară, dar m-a enervat că s-a băgat în față hoțește, șmecherește, “m-a făcut”. Nu și-a impus senioritatea în mod civilizat, nu și-a impus dreptul primului venit, ci și-a impus șmecheria asupra mea, gândind că sunt tălâmb și tolomac și că ea știe mai bine cum să mă traducă, înfuriindu-mă până peste poate…

Ieri dimineață, mergând spre muncă, am trecut pe lângă magazinul Farmec din Cluj, cel de lângă fabrică, pe Bulevardul București. Acolo, o doamnă se uita în vitrină și, cum m-am apropiat de ea, și-a aruncat țigara slim pe jos, s-a întors cu spatele și a început să meargă în paralel cu mine. I-am spus, pe un ton nu tocmai prietenos:

– Doamnă, v-ați scăpat țigara.

Evident, mi-am văzut de drum, probabil mirosind pericolul care mă păștea, căci dacă nu treceam strada, femeia de vârstă respectabilă se oprise în loc să mă pizduie cum se cuvine, cu Dumnezei, Cristoși, mama, și nerușinare, că noi tinerii îi mâncăm pensia, nefiind buni de nimic.

Desigur, nu sunt chiar complet papagal, ci am plecat mai departe în treaba mea, întorcându-mă încet să o văd pe duduie cum mă urmărește cu focul din priviri. Vă dați seama ce pramatie de om sunt, dacă o tratez cu așa o lipsă de respect! Păi să nu mă bage în origine?

De aceea spun, chestiile astea trebuie să moară. Din păcate, or să moară doar odată cu cei ce le practică azi, bătrânii societății actuale. Căci vă spun sincer, în ultimii ani cel puțin, cele ma multe experiențe neplăcute le-am avut cu bătrânii. Nu știu de unde, dar parcă tinerii mai știu ce-i ăla respect sau, oricum, nu se comportă ca niște animale inferioare, decât în cazuri excepționale, cel puțin din experiența mea.

No, ce o să ne facem cu ruptura asta socială continuă?

6 Comentarii

 1. Anton 19 februarie 2012 la 21:58 - Raspunde

  Fara a fi rau, uneori sunt de parere pentru a se naste ce-i tanara trebuie sa moara ce-i batran.

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:01 - Raspunde

   Pare destul de pertinentă remarca ta, nu o știam formulată așa.

 2. Bogdan 20 februarie 2012 la 13:07 - Raspunde

  Batranii sunt rautaciosi, in randurile lor sunt numai oameni cu o educatie comunista, ce ai putea sa le ceri?! Ar fi frumos sa aiba respect dar din pacate eu nu stiu ce este ala…

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:03 - Raspunde

   Da, din păcate am mai pățit câteva faze cu bătrâni, chiar recent. :((

 3. brontozaurel 22 februarie 2012 la 20:25 - Raspunde

  Acolo, o doamnă se uita în vitrină și, cum m-am apropiat de ea, și-a aruncat țigara slim pe jos, s-a întors cu spatele și a început să meargă în paralel cu mine. I-am spus, pe un ton nu tocmai prietenos:

  – Doamnă, v-ați scăpat țigara.

  Evident, mi-am văzut de drum, probabil mirosind pericolul care mă păștea, căci dacă nu treceam strada, femeia de vârstă respectabilă se oprise în loc să mă pizduie cum se cuvine, cu Dumnezei, Cristoși, mama, și nerușinare, că noi tinerii îi mâncăm pensia, nefiind buni de nimic.

  Foarte bine ai facut! Asa i-am dat si eu unei tipese pe la vreo 45 de ani cartela de metrou folosita pe care o “pierduse”. Doar ca eu n-am avut ghinionul tau. A zis multumesc si a luat-o.

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:22 - Raspunde

   Tare. Probabil te-a văzut mai mică-n talie. Io sigur mi-o luam de mă zăpăceam. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.