Daniel P. Funeriu despre Parlamentul European

În calitate de:

  1. candidat pentru Parlamentul European,
  2. fugar din lagărul comunist înainte de 1989 și nemembru al vreunei structuri comuniste (UTC, PCR, cu toate că eram olimpic internațional),
  3. fost membru al Parlamentului European,
  4. fost ministru care s-a luptat cu excrescențele hidrei comuniste din România,
  5. fost consilier prezidențial, aflat în prima linie atunci când statul de drept a fost atacat în aplauzele celor de la „Vocea Rusiei”,

simt nevoia să spun următoarele:

  1. Uniunea Europeană, cu toate că este cel mai generos proiect politic din istoria omenirii, este total lipsită de curaj în ceea ce privește problemele importante: relația cu Rusia, politica externă, politica de apărare, politica de utilizare a resurselor naturale.
  2. Uniunea Europeană are nevoie, în Parlamentul European, de oameni de forță, nu de eunuci politici. Dezavuez campaniile electorale pentru alegerile europene făcute pe teme „people”, gen: „să-i învățăm pe cei mici să mănânce sănătos” (vezi Daciana) sau campanii ieftine de imagine, cu sloganiri fără niciun fond. Campania la europene este despre o viziune asupra Uniunii: o adunătură de conțopiști, eunuci politici, eșuați și sinecuriști care se vor oameni simpatici sau o Uniune a oamenilor puternici, capabili să genereze forță, acțiune și progres?
  3. Îi somez pe toți actualii membri ai Parlamentului European să spună public UN SINGUR LUCRU CONCRET făcut de ei/ele în ultimul mandat. Nu discursuri, nu interviuri, nu povești de adormit copii. Un lucru concret. Cunosc doar trei care pot face acest lucru.
  4. Configurația noului Parlament European va fi aproximativ 1/3 centru-dreapta, 1/3 stânga și 1/3 dezaxați. Comisia care se va naște va fi „regina compromisurilor”. Întrebarea pe care o pun public este: cum va lupta o entitate rezultată din compromis politic cu principalele două amenințări la adresa valorilor Uniunii, și anume Rusia (vulnerabilitate externă) și mediocritatea înghețată în proiect (vunerabilitate internă)?
  5. Oferta partidelor pentru europene este extrem de slabă. În opinia mea doar 5 candidați dintre cei de pe locurile eligibile și semi-eligibile își pot aduce contribuția în mod real la progresul Uniunii. Aici este sursa lipsei de influență a României în politicile UE.

Pe scurt: nu poți avea o Uniune Europeană puternică dacă ea e condusă de oameni slabi și constipați care încearcă să pară simpatici pe de-asupra… Am o vagă senzație că Putin știe ce are de făcut cu oamenii simpatici: să-i mănânce la micul dejun.

A, și încă o chestie: ziceam în Parlamentul Eurpean în 2009: „Europe failed to produce the „European dream”, in the hearts and minds of our youth. No European kid dreams of being Barrosso or Schultz! Unless we manage to inspire our citizens to believe in the European dream we are not going to be anything but a bunch of boring administrators of a continent”. E de mare actualitate.

Daniel Funeriu

Subscriu în totalitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.