Hai mă, Ilie Șerbănescu

Fază:

Prosteala menţinerii salariilor mici ca atractivitate pentru capitalul străin trebuie definitiv aruncată la coş. Ca orice prosteală! Salariile mici înseamnă contribuţii sociale neîndestulătoare, oricât de ridicată ar fi cota lor procentuală şi, mai ales, înseamnă piaţă internă restrânsă şi deci şanse slabe de dezvoltare.

Via Zoso

Hai mă, Ilie, dar cum să spui că salariile mici înseamnă contribuții sociale neîndestulătoare? Păi acesta este rolul salariilor, de a recompensa nemunca prin contribuții sociale îndestulătoare, oricât s-ar fura din sistem?

Să mă scuzați, dar conform economiei pe care o știu eu, salariile sunt o formă de recompensă a muncii, nicidecum o metodă directă de plată a ajutoarelor sociale. Pentru că în economie trebuie să fie un echilibru între salarii și contribuții sociale. Iar eu, ca salariat, am interesul de a păstra mai mulți bani pentru mine și de a da mai puțin la alții, prin contribuțiile sociale impuse de stat. În special și pentru că, atunci când mi-a fost greu, am primit o mulă în brațe.

Cei care vor bani, ar trebui să fie încurajați să muncească, nu să-și ceară „drepturile” bănești. Să mă scuzați, dar nu cred în politicile sociale. Munca, singură, e cea care te ridică (oarecum) din sărăcie.

În fine, înțeleg viziunea dumnealui, dar nu cred că este completă. Oare de ce?

4 Comentarii

  1. Joita lucian 29 decembrie 2011 la 09:23 - Raspunde

    Parere mea este ca putin platesti …putin primesti un…angajat bun trebuie si platit!

  2. Mihai Todor 30 decembrie 2011 la 01:48 - Raspunde

    Tare am impresia că nu ai o privire de ansamblu asupra acestei probleme. Lucrurile sunt, de fapt simple: Eu, de exemplu, în majoritatea țărilor vestice, aș primi cel puțin de 3 ori mai mulți bani pentru aceeași muncă prestată în aceeași firmă în care (încă mai) lucrez.

    Da, OK, o să contracarezi spunându-mi că aici traiul este mai ieftin ca acolo și, deci, salariile sunt altele. Eu înțeleg acest argument, și sunt parțial de acord cu el, dar, în același timp, știu că multe produse și servicii achiziționate din România nu sunt de trei ori mai ieftine decât în Vest (eventual sunt mai proaste). De fapt, de multe ori, au prețuri similare. De asemenea, mi se pare oarecum injust să fiu plătit în funcție de țara și orașul în care am încheiat contractul, mai ales la jobul meu, care implică să tastez din București pe o mașină virtuală din New York și să lucrez cu o echipă de americani care au niște salarii aberante în comparație cu mine, deși avem aceleași sarcini. Acum, zi și tu, în condițiile astea nu ai fi tentat să fugi către locația în care primești cel mai mult cașcaval? 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.