6 Comentarii

 1. Bogdan 19 decembrie 2013 la 00:30 - Raspunde

  Depinde. Nu-mi plac generalizările considerând că fiecare individ are propria sa lume.

  În cazul meu, înainte a fost mai bine din multe puncte de vedere, din altele, a fost mai rău. Ceea ce regret ţine mai mult de felul cum am perceput schimbările post ’89 privindu-mi părinţii.

  Neamul meu, indiferent din care direcţia a fost unul pentru care lucrurile materiale (case, pământ, animale, carnete CEC, maşină, TV, potolul de friptane, etc) au fost mereu pe ultimul plan.

  Nu pot să uit şi nu voi uita niciodată seninătatea, liniştea şi bucuria părinţilor mei dinainte de ’89, lucirea bucuriei din momentele Revoluţiei şi apoi deznădejdea, blocajul, umilinţele şi denigrarea pe care “cuplul din filmele propagandistice” (el inginer agronom, ea profesoară), le-au cunoscut apoi odată cu “democraţia”.

  Pentru ei, a fost mai rău.

  PS – Am stat la coadă la butelie mai mult după revoluţie decât înainte, subit, biblioteca părinţilor s-a oprit din expansiune după ’89.

  PPS – Dar fiecare a avut parte de trăiri şi evenimente diferite, chiar dacă la general, se aseamănă.

  • Robin Molnar 19 decembrie 2013 la 08:47 - Raspunde

   Da, și biblioteca părinților s-a oprit din expansiune în 1990.

  • neagrigore 08 mai 2014 la 14:30 - Raspunde

   @Bogdan „Depinde. Nu-mi plac generalizările considerând că fiecare individ are propria sa lume.”

   Comunismul este generalizarea sărăciei, mi-ar fi plăcut ca tot ce s-a întîmplat înainte de ’89 să fi rămas doar în imaginaţia lui Dej. Deci, fie că-ţi plac, fie că nu, trăiam cu toţii într-o generalizare.

   Nu am pretenţia să te conving eu de cît de greşit este punctul tău de vedere, dar reacţiile de genul ăsta îmi stîrnesc o reacţie aproape fizică de greaţă. Nu-mi vine să cred că după 25 de ani mai sunt oameni care regretă, chiar şi o zi din ce-a fost înainte de ’89.

 2. Daniel 05 mai 2014 la 20:14 - Raspunde

  chiar este irelevant ce pui în bibliotecă?

  • Robin Molnar 12 mai 2014 la 10:16 - Raspunde

   Între jeguri mai intră și lumină.

 3. Wesley Snipes 07 aprilie 2017 la 17:18 - Raspunde

  Ma repet si aici. Daca in vara lui 89 cand se lauda ca scapaseram de datoriile externe, daca baga la greu haleala in alimentarile alea, oua, carne, lapte, branza, cascavaluri, pui, cafele, etc etc, niste seriale, gen Sclava Isaura, Dallas-ul ala de unde-l intrerupsese la ep 64 cand l-a impuscat Kristen aia pe J.R, mici libertati asa, avorturi la liber, Dacii la liber, tv color tot asa fara liste, al dreak daca il mai dadeau aia jos cu toate agenturili lor! Dar el nu si nu! La zid atunci, panaramelor! Sa fii nostalgic dupa copilarie inteleg, multi suntem, dar sa nu exageram cu ”timpurile minunate”! Nu exista asa ceva decat daca erai nomenclaturist sau copiii acelei persoane, in rest era intuneric, frig, mizerie, trafic pe scara, cozi la magazinele saraciei, umilinta, frica, eram inconjurati de persoane care aveau ca unic scop turnarea vecinilor, minciuna, teroarea ca esti arestat, megalomanie, dementa …..conditii de trai sub limita normalului, exact ca intr-un lagar cu circuit inchis. Da, se lucra si se raportau cifre inexistente din fabrici si ogoare care exportau tot iar poporul murea de foame, frig si umilinta. Sigur, eram copii si desi nu intelegeam prea multe simteam tensiunea, represaliile asupra parintilor, apatia si dorinta ca e posibil si altceva decat uniformizarea populatiei din proiectul unui schizofrenic. Dar da copilaria ramane pentru totdeauna refugiul si visul la care toti ne intoarcem cu gandul si zambim cu drag.
  Au fost vremuri mizerabile, nu grele! Am fost ingraditi in toate modurile posibile, de la privarea de alimente, caldura, cultura si libertate! Eram bombardati, indobitociti cu cultul personalitatii lui si al sotiei! Omului ii placea grandomania! Se vedea linga…, de fapt, se vedea deasupra lui Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza in istoria Romaniei. De regii germani Carol I si Ferdinand nu se sufla o vorba oricum! Tot ce a facut a facut din grandomanie si pt. cultivarea cultului personalitatii, exact ca in Corea de Nord azi! Si ei au de toate: fabrici, spitale, scoli, baraje etc. facute de dictatorii lor. Inclusiv bomba atomica! Dar cu ce sacrificii?! V-ati dorii sa traiti in Corea de Nord astazi?! Cei care nu au trait acele vremuri nu au cum sa-si dea cu parerea decit din auzite si nu este corect! Ii rog doar sa caute pe net cum se traieste in Corea de Nord astazi ca sa-si faca o oarecare imagine! Nu a fost chiar atit de rau cum e la ei, dar nici departe de ei nu eram! Ceausescu nu a fost singurul vinovat! Era inconjurat de o sleahta de lingai oportunisti, majoritatea inculti. O mare parte din ei au ocupat pozitiile cheie ale tarii, direct sau indirect, dupa lovitura de stat! Desigur Romania a fost atacata imediat dupa ce a ramas fara stapin de sacali! Si din afara si din interior! Pentru toate acestea exista mai multi vinovati, Iliescu aflindu-se in capul listei! Dar nici SRI-ul nu a fost condus de patrioti in acele vremuri, cum nu e condus nici in zilele noastre! Restul e gargara!
  Asa ca, domnilor nostalgici ce credeti ca era mai bine atunci… Cat de naivi…ar fi plouat cu carnati…si ar fi curs petrol la robinet…, vai de capul vostru… 10 litri de benzina /luna… mizerie, teroare, frig, foame… etc. etc… asta e comunismul… habar nu ai… numeste o tara comunista care o duce bine… una singura… Situatia actuala din Romania… este reflectia ceausista… mafia si coruptia se trag de acolo… Nu ati trait in comunism… e la fel ca spectatorul de fotbal… care crede ca stie mai bine decat cel ce transpira pe teren… si nu scapa ocazia sa arate, ce bun ar fi fost el daca ar fi fost jucator… bla bla… vinovati cu adevarat sunt dictatura de dupa razboi impreuna cu scoala si biserica… fel ce a urmat dupa 89′ si pana astazi… cu aceeasi vinovati… dictatura mascata la nivel bugetar… repectul fata de persoana nu exista… terminati sa mai puneti botul la propaganda ruseasca si la celor platiti de ei… faceti ordine si implicati-va in dreptatea de zi cu zi… fiecare la locul lui de munca… cand toate sunt rezolvate… treceti la urmatoarea faza… restul sunt vise si otravire nationala… ganditi-va… care e miza acestui articol ?… aveti creier… unii… folositi-l !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.