Minerii sunt singuri

În funcție de care parte a presei din Valea Jiului citești, afli tot felul de minuni despre protestele “minerilor”. De exemplu, într-un articol care detalia faptul că “minerii” au ieșit la protest, într-una dinte fotografii toți “protestatarii” erau membri de partid, iar “protestul” lor avea un scop pur politic.

De cealaltă parte a  presei politice locale, aflăm ba că minerii au fost părăsiți, ba că minerii cer, ba că doi lideri de sindicat au cerut minuni. Nu o să vă plictisesc cu banalități din acestea și nici nu vreau să pun linkuri către articole cu interes politic de partid.

Ca idee, mineritul din Valea Jiului se va închide. CEH este în insolvență, administratorul judiciar s-ar putea să nu poată opri jaful de proporții și, dacă eșuează, CEH intră în faliment. “Minerii”, zice-se, au cerut să vină DNA, să vadă ce se întâmplă.

Personal, din câte poze am văzut cu protestatari, doar în câteva erau, propriu-zis, mineri. Restul erau sindicaliști politici și călăi ai mineritului. Acum, după ce scroafei i-au tăiat toate membrele, se plâng că le moare în coteț și are vrea să mai sugă un pic de la ea, pe banii noștri, ai celorlalți, ca să poată ei fura în continuare.

De zeci de ani auzim aceeași poveste, vedem aceleași povești, vedem aceleași delapidări, deturnări și mascarade politice, într-un loc unde ar trebui – înainte de toate – să avem de-a face cu niște criterii de performanță și competență.

Personal, voi respira mai ușurat, după ce mineritul se va opri în Valea Jiului. Mi s-ar părea un gest de justiție socială ca minerii să doarmă așa cum și-au așezat. Sună cinic,d ar nu este: acum 10 – 20 de ani, ei își luau salariile la timp, dar nu-și plăteau la timp furnizorii din Valea Jiului (Umirom/Gerom etc) astfel încât restul făceau foame.

Liderii de sindicat ai furnizorilor s-au dus către liderii de sindicat ai minerilor, cerându-le solidaritate: hai să ne luăm și noi banii la timp. Li s-a răspuns, de nenumărat ori, că pe ei nu-i interesează decât minerii și că restul să se descurce.

După 48 de zile de întârzieri la plată, până la urmă oamenii s-au descurcat cu firmiturile de salariu primit. Dar solidaritatea, puțină, câtă a fost, s-a destrămat complet. De unde și titlul: minerii sunt singuri, pentru că așa și-au așezat. De aceea nimeni din Valea Jiului nu mai rezonează cu revendicările lor: de aroganțe, impostură și nepăsare suntem sătui. Să mai sufere și alții.

Da, îmi pare rău de oamenii de calitate de la CNH care vor suferi. Cunosc cel puțin câțiva oameni de bună calitate la CNH/ CEH. Dar pentru o mână de oameni buni nu are sens să ții pornită o fabrică de ars bani. Chiar și ei ar fi de acord cu asta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.