O condamnare ca un mesaj către istorie

Recenta condamnare a lui Ion Ficior la 20 de ani de închisoare, după condamnarea de anul trecut a lui Vișinescu, transmite un clar mesaj către istorie: călăii vor plăti, iar acțiunea pe care statul o ia împotriva unor foști funcționari de-ai săi ne arată că nu avem de-a face cu o politică accidentală, cu o răzbunare istorică sau cu o acțiune îndreptată împotriva unor unor indivizi, ci cu o acțiune concertată împotriva unui sistem represiv și criminal pe care ni-l asumăm și pe care, într-un final, îl dezasamblăm.

Să ne reamintim, când vorbim despre binefacerile comunismului, și crimele acestuia. Sau, mai întâi să ne reamintim că acest sistem politico-economic și social este bazat întâi pe crimă și abia apoi pe o egalitate anti-socială, în care toți mor de foame în timp ce membrii de partid au de toate. Totuși, n-aș vrea să deturnăm discuția cu prelegeri despre bani, ci aș vrea să ne întoarcem la etică și la recentul mesaj către istorie.

Un regim care a fost adus în țară crimă și fraudă, care s-a instalat la putere prin crimă și teroare și care s-a menținut la putere prin minciună și teroare nu este doar un fragment dintr-o carte pe care n-am scris-o noi, ci este o listă de oameni, cu nume, prenume și funcții care astăzi – și oricând în istorie – trebuie să plătească pentru niște fapte deosebit de grave. Cred că acesta este cel mai valid mesaj către istorie și către generațiile următoare pe care-l putem acum trimite.

No doar crimele revoluției trebuie investigate, deși trebuie investigate, ci și multele alte abuzuri decise pe linie de partid și care au costat vieți și au cauzat suferință, sărăcie și teroare. De exemplu, România l-a plătit pe Carlos Șacalul să arunce-n aer unul dintre sediile Radio Europa Liberă. Pentru implicarea României într-un act de terorism de stat oare a plătit cineva, vreodată? Pentru asasinarea sau tentativa de asasinare a unor dizidenți români din diaspora a plătit oare cineva, vreodată?

Pentru suprimarea mișcărilor dizidenței anti-comuniste va plăti cineva, vreodată? Nu spun că dizidenții ar fi fost niște îngeri lipsiți de crime, dar nu au primit un proces just și au fost în general executați sumar, iar treaba aceasta trebuie corectată.

Mai avem mult de lucru, deci, pentru că multe nedreptăți s-au comis. Dar acest mesaj către istorie este bun.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.