Religia în spațiul profesional

Prin diverse locuri din țară, medicii ginecologi refuză – din motive religioase – să facă avorturi la cerere în zilele de post. Practic, acești profesioniști îi permit religiei să stea în calea profesiei pe care – altfel – societatea se așteaptă ca aceștia să și-o manifeste liber de constrângeri externe.

Vedeți Dumneavoastră, mie mi se pare că a-i permite religiei să stea în calea profesării este o greșeală impardonabilă.

Cum ar fi, de exemplu, ca ofițerul stării civile să nu profeseze cununii când religia îi dictează să țină post? Chiar dacă nu este de religie cu tine. Adică, de exemplu, catolicii intră în post înaintea ortodocșilor. Cum ar fi ca ortodocșii să nu se poată cununa atât pe perioada postului ortodox, cât și pe perioada celui catolic?

Cum ar fi să ajungi la spital în stare gravă și să ai nevoie de o transfuzie de sânge pe care medicul să nu ți-o facă, pentru că religia lui interzice transfuziile de sânge? Sau cum ar fi ca pentru toate cazurile menționate să ai nevoie de aprobarea unui episcop?

Cum ar fi să vrei să-ți înscrii copilul la o școală și să ți se refuze acest drept, pe motiv că acolo orele de religie sunt ținute de un preot de o altă confesiune? Sau la grădiniță. Sau la liceu să ți se refuze înscrierea, pe motiv că liceul aparține de aria teritorială e unei biserici și ai nevoie de aprobare la preotul paroh pentru a veni la școala din grădina lui? Eventual, cum ar fi să trebuiască să-ți schimbi religia, ca să te înscrii la liceu?

Cum ar fi ca preotul să-ți refuze cununia cu iubirea vieții tale, pe motiv că el nu este de acord cu decizia voastră de a vă lua? Și cum ar fi să nu-ți poți înmatricula mașina pe motiv că nu ți-ai plătit dările la biserică? Știm, deja, că nu te îngroapă niciun preot dacă nu ți-ai plătit taxele la biserică. De ce nu ar extinde acest principiu?

Cum ar fi să nu ți se aprobe creditul imobiliar pe motiv că părintele nu ți-a făcut o recenzie bună în fața analistului de credit? Cum ar fi nu-ți poți lua ce electrocasnice vrei tu prin casă, pe motiv că toți trebuie să trăim auster?

Sau cum ar fi să nu te poți angaja într-un loc de muncă mai bun, pe motiv că duhovnicul tău religios îi este vrăjmaș duhovnicului angajatorului tău?

Eventual, cum ar fi ca zilele de concediu să fie date doar în funcție de câte zile ai lucrat gratis pentru biserică, la câmp și la pădure? Sau cum ar fi să fii femeie și să fii alungată din comunitate, să ajungi cerșetoare pe străzi, a nimănui, pe motiv că ai pierdut o sarcină?

Și cum ar fi să nu poți ținti mai sus de tăietor de lemne sau de femeie de serviciu, pe motiv că ești un copil din flori și nu ai moștenirea morală necesară de a fi mai mult?

No, cum ar fi să fii biciuit, ținut la temniță sau schingiuit pe motiv că ai mâncat carne în post, sau cum ar fi ca soția să fie umilită în public pentru că ați făcut dragoste în post? Sau cum ar fi ca copiilor să le fie interzis să studieze la școală, pe motiv că s-ar masturba sau din cine știe ce alt motiv stupid?

Ei, cum v-ar plăcea să ne întoarcem în Evul Mediu? Că văd că, deja, am început, pe ici, pe colo, prin spitale și administrație.

De aia spun, dacă religia îți interzice ceva din practicarea profesiei sau dacă religia îți blochează manifestarea profesiei anumite perioade de timp, schimbă-ți profesia, nu chinui societatea. Societatea are nevoie de profesioniști funcționali. Credincioșii practicanți sunt utili doar în biserică. În rest, sunt inutili în afara ei. Iar societatea are nevoie de continuitate în domeniul serviciilor, nu de angajați-bibelou inutili.

P.S. Faptul că unii medici  ginecologi nu fac avorturi în post este o formă de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Faptul că acest lucru este tolerat se trage întocmai de la faptul că ne întoarcem în Evul Mediu. Astfel, dacă un medic nu dorește să facă avort, este liber să-și ia concediu, eventual fără plată, și să nu se prezinte la muncă, să-i lase pe alți care nu-s îndobitociți.

13 Comentarii

 1. Xtall 30 iunie 2014 la 19:04 - Raspunde

  Cred ca e o prostie cum se pune problema, în primul rând nici nu tine de religie ci de respectul vieții. Nu mai rețin pe unde am văzut ca se vând copii, și atâta oroare pe capul tuturor..
  Pai dacă e atat imoral sa se vândă copiii (o fapta infinit mai minora) de ce e moral sa-i omori?

  Avorturile în general ar trebui a se facă numai la privați, care vrea, sarcina nu este accident sau boala pentru a fi asigurata de stat, ai făcut-o de buna voie, fără sa dobândești nici o boala pentru a fi salvat de la moarte, astea sunt lucruri normale nu boli.
  Tu faci, tu plătești, fără sa obligi pe nimeni, care vrea.
  Ca altceva e când se pune viata cuiva în pericol sau mai știu eu ce malformații grave, și alta e când nu e nimic dar ne cordim ca iepurii si medicii n-au decat omoare la greu. Pai n-au decât s-o facă ai care vor

  • Robin Molnar 30 iunie 2014 la 19:46 - Raspunde

   Nu cred că este așa de simplu, să se facă doar la privat. Vrem să avem servicii diferite între stat și privat? Și mai este ceva: dacă nu oferi acest serviciu ieftin sau gratuit, riști să ajungă copiii prin tomberoane sau în instituții de stat, sau să moară femeile ca-n anii 1980.

   Dar discuția nu este numai despre avorturi, este despre cum oamenii înțeleg să nu-și facă treaba, mânați de interese supranaturale cum am spus, de exemplu, vizavi de transfuzii.

   • Xtall 30 iunie 2014 la 20:20 - Raspunde

    Cred ca e foarte simplu, n-au decât s-o facă, ii arzi de le sar capacele cu amenzi și pușcărie
    Pana se învață odată sa traiasca.
    Trebuie sa-i înveți cumva.
    Pe ăsta chiar nu-l consider un serviciu, exista soluții la îndemână, nu mai e ca pe vremea lui bunica, sa le folosească,
    Nu le folosesc – la privați taticu
    Alte prostii – la pârnaie taticu

    • Nautilus 01 iulie 2014 la 13:28 - Raspunde

     Exact acelaşi lucru a făcut un oarecare cetăţean numit Ceauşescu A. Nicolae, 26.01.1918 – 25.12.1989.

     • Xtall 03 iulie 2014 la 01:14 -

      Si când le-a trimis la privați?
      Nici măcar jurământul de medic nu e încălcat, juramantul este sa salveze vieți, nu sa omoare

     • Nautilus 03 iulie 2014 la 09:41 -

      Atunci când publicul s-a refugiat la cei dispuşi să facă avorturi ilegale în condiţii mizere, ei erau “asistenţa medicală privată în (co)mu(n)ism”.

      Acelaşi lucru dobândit prin metode diferite: interzic prin lege avortul atunci / ridic o barieră financiară de netrecut numită “ii arzi de le sar capacele” acum.

      În ambele cazuri scopul e acelaşi.

      Nu e vorba de chestiuni de natură biologică, tehnică sau medicală, pur şi simplu “cineva”, care s-ar putea numi “Ceauşescu A. Nicolae” sau “Xtall” a decis că “nu aveţi voie să faceţi avort, fiindcă aşa mi s-a sculat mie”.

      (Cei care sunt mai umblaţi prin lume şi au experienţă de negociatori ştiu că atunci când vrei să convingi publicul de ceva trebuie să fii neutru şi să nu laşi maniile tale personale să intre în discuţie – “e imoral, e crimă, vă ard, vă bag la puşcărie, vă dresez să vă învăţ să trăiţi etc” 🙂 )

     • Xtall 03 iulie 2014 la 10:05 -

      Medicii din privat, nu sunt tot medici?
      Care bariera financiara de netrecut?
      Pana și sterilizarea, care se face tot la stat, e gratis.
      Vrei sa nu te simți mizerabil, civilizat? poate și medicii vor sa sa nu se simtă niște calai.
      Ca nu-ți creste o mana în plus pe care trebuie s-o tai, “nu e boala” sau vreun tratament preventiv ca sa fie tratata obligatoriu de stat, și cu asta cred am am spus absolut tot.

     • Xtall 03 iulie 2014 la 11:57 -

      Culmea e, ca pana și la ideea de sterilizat, aceiași bazaconie religioasă este la înaintare ca motiv de refuz, e păcat sa te sterilizezi, corpul asta dat de dumnezeu e sfânt, ce mai…
      De parca la avort se face altceva.
      Dar n-au nici problema sa tragă cu avorturi tot înainte, ca nah, mai mare păcat e sa faci un tratament de contracepție, sau de sterilizare.
      Virtutea si moralitatea întruchipată, nu altceva.
      Vai, nu ne condamnați, ce sa spun…

     • Robin Molnar 03 iulie 2014 la 12:00 -

      Aș vrea să nu ne rezumăm doar la avorturi. Și alte lucruri se pot limita fix pe același principiu.

     • Xtall 03 iulie 2014 la 15:07 -

      Contracepția si sterilizarea nu țin de prevenirea avorturilor?
      Nu e serviciu gratis oferit de stat?
      Cam ipocrit sa motivezi cu cheltuieli când majoritatea alternativelor de prevenție sunt gratis, la îndemână și nu diferă cu procedura unui avort.
      Pentru ce sa faci avort când faci o sterilizare, GRATIS, si ai terminat orice problema, dacă tot n-ai de gând sa faci copii.

     • Xtall 03 iulie 2014 la 15:28 -

      Nu am obiceiul sa mănânc de aiurea, am făcut și ce spun, de mult timp.
      Am stabilit ca nu mai vrem și gata, sterilizare. E FOARTE SIMPLU
      Nu s-a intamplat nimic SF, n-au căzut nici comuniști pe geamuri de necaz, nici din punct de vedere financiar nu s-a intamplat nimic, nu s-a spart nimic. Perfect normal.

 2. Alina M 04 iulie 2014 la 18:20 - Raspunde

  O să îți spun eu X-tall, pentru ce faci avort când în loc să faci o sterilizare gratis: avorturile le fac în general persoane fără educație sexuală sau sanitară/igienică. Atâta timp cât în școli se face religie în loc de educație sexuală și atâta timp cât nici părinții nu povestesc cu copiii astfel de subiecte (de jenă, de rușine, ca să nu le dea idei, etc.), tinerii care sunt prinși în bula lor, în anturajul de prieteni care procedează exact la fel, nu consideră necesar să iasă din turmă.
  Sunt de acord cu Robin care spune că în secolul informației, ignoranța este o alegere. Singura soluție e să-i înțelegem de ce procedează așa și să încercăm să-i educăm. De-aia trebuie să ne evaluăm prioritățile, iar educația sexuală e una dintre ele.
  De altfel, cea mai bună dovadă că religia în școli este dăunătoare bunului mers al societății este faptul că de când a fost introdusă în școli, numărul de avorturi a crescut.

  • Xtall 05 iulie 2014 la 05:13 - Raspunde

   Sunt total impotriva religiei în școli dar nu e adevarat ce spui.
   Avorturile au început imediat dupa revolute (nu era introdusa în școli religia), a inceput exact în momentul când s-a dat liber, și mai ales, fără nici o plata.
   N-au mai fost condiționați de nimic, cum ar veni, e libeeer 😀
   Înainte era o condiționare de stăteau cu morcovul si nu existau nici metode de contracepție mai ales publice sau gratuite.
   Nu e cazul de condiționare cu interzicere, dar trebuie, si nu trebuie sa o faci cu interdicție, condiționarea se face pe alternative, ca sunt, nu mai sunt inexistente.
   Daca nu o faci, poți de pe acum sa faci ceva pe educatie

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.