Soluția morală la o chestiune imorală

Se dă următorul scenariu: la ultima ediție Lucruri Gratis din Cluj, unde am fost în weekend, o duduie își îndesa în ghiozdan toate cizmele de piele, vreo cinci – șase perechi. Clar, vorbim cel puțin despre lipsă de etică, asta ca să nu spun mai rău.

Soluția etică, la așa o manifestare lipsită de etică, ar fi care? Să o poftesc afară și s-o invit să nu mai vină? Filozofia Lucruri Gratis este că aduci ce nu mai ai nevoie și iei ceva ce ai nevoie, dacă găsești adus de altcineva.

Există, deci, o limită rezonabil acceptabilă a nevoii? Poate duduia are surori multe și, deci, nevoi multe? N-ar fi etic, lucrurile acelea se aduc acolo de și pentru cei care merg acolo, nu prea se ia în numele altuia decât, eventual, dacă renunți să iei tu pentru tine ca să iei pentru altcineva. Sau ceva de genul.

În general, respectul și bunul simț sunt croielile după care fiecare își afișează ținuta morală. Mă rog, cu amintita excepție.

Dar mai este un aspect legat de etică, eu sunt doar un oarecare, n-am o funcție oficială în manifestarea asta și, in extremis, s-ar putea spune că la Lucruri Gratis eu aduc parul. Ar fi, deci, etic?

În fine, dilema mea este cum trebuie tratat un astfel de caz, într-o manieră etică și lipsită de răzbunare.

3 Comentarii

 1. Danyzus 25 februarie 2015 la 10:00 - Raspunde

  Se face un regulament al evenimentului si se distribuie fiecarui participant. De exemplu, poti sa-ti alegi un singur produs din aceeasi categorie, desigur daca nu e la set.

 2. Malin 12 aprilie 2015 la 14:13 - Raspunde

  Citind intamplarea asta m-a dus imediat cu gandul la felul in care cozonacul luat in servetel de la nunta (pentru vecina) a ajuns sa schimbe trendul la nunti si astfel prin 2000 lumea a ajuns sa dea caserole cu prajituri fiecarui invitat (probabil tot pentru vecina).
  In acelasi timp m-am gandit la faptul ca aici in sat (in Mallorca) odata pe an primaria face o “gratareala” in aer liber unde ofera gratis vin, apa carne si paine, iar bauturile racoritoare si prajiturile sunt contra cost si de obicei banii stransi din vanzarea lor se duc pentru scoala locala fiindca primaria sponsorizeaza tot. Ei bine la astfel de manifestari participa in jur de 500 de persoane MAXIM dintr-un total de 3000 de localnici de aici din sat si pana acum n-am vazut pe nimeni sa ia cu el 2-3 portii pentru bunica, sau vecina care n-a putut sa vina.
  Probabil ca toata treaba asta tine de educatia primita in cei 7 ani de-a casa si nu cred sa aiba vreo solutie pentru generatiile actuale. Poate pentru cele viitoare daca bineinteles acelea vor primi o educatie corecta.

  • Robin Molnar 20 aprilie 2015 la 19:48 - Raspunde

   Ar lua ei, dar li-i rușine. Ceea ce nu se poate spune despre români.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.