Un principiu greșit: omul nu este proprietar al vieții sale

Trebuie să reținem că omul nu este proprietar al vieții sale, deci nu poate renunța la ea când vrea el. Cu alte cuvinte, NU EXISTĂ DREPTUL DE SINUCIDERE.

Cristi Danileț, pe Facebook

Pe Cristi Danileț îl stimez foarte mult și înțeleg principiul juridic la care face referire, atunci când spune că omul nu este proprietar al vieții sale. Pe de altă parte, cred că acest principiu este greșit, pentru că face abstracție de posibilitățile concrete.

Desigur, din punct de vedere juridic, viața este sacră. Și totuși, asta nu se aplică la nivelul societății, unde de multe ori mortul este de vină, iar nu infrastructura care periclitează viața, fie că vorbim despre infrastructură rutieră sau medicală, că până la urmă vorbim de rezultat, nu?

Dacă viața nu este un bun imaterial al omului, de ce furtul său se pedepsește? Dacă viața nu este un bun imaterial al omului, de ce alterarea acestuia se pedepsește (acțiuni cauzatoare de invaliditate etc)? Sau, altfel spus, viața mea este un bun imaterial al cui? Al societății căreia nu-i pasă de mine? Al nimănui? 

Așa cum am obligația să duc o viață morală, adică să păstrez bunul imaterial al vieții într-o bună stare, așa cum încerc, precum oricine, să-mi îmbunătățesc viața, deci modul de folosință a acestui bun imaterial, așa, poate, acest bun imaterial ar trebui să-mi aparțină, pentru că deciziile principale cu privire la condiția acestui bun imaterial îmi aparțin mie.

Drepturile omului, mai departe, sunt drepturile mele în legătură cu acest bun imaterial care, astfel, este o parte din mine, iar afirmația că viața nu-mi aparține este cumva echivalentă cu afirmația că o parte din mine nu-mi aparține.

Cum vine asta?

4 Comentarii

 1. Xtall 21 august 2017 la 02:51 - Raspunde

  Poate a vrut sa se exprime idealistic/abstract
  Ca practic din moment ce e imposibil de sancționat e SF maxim 😀

  • Robin Molnar 05 septembrie 2017 la 13:24 - Raspunde

   Și-atunci de ce să sancționezi ceva ce oricum nu poți controla? Este ca și cum ai scoate boala în afara legii.

 2. ice4you 22 august 2017 la 18:17 - Raspunde

  Ma cum dracu se face ca tu respecti/stimezi toti oamenii pe care eu ii detest/borasc?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.