Unde greșim în România

Trei copii morți de rujeolă, o boală care poate fi prevenită cu un vaccin existent pe piață. Aproape alți 700 de copii au contractat boala. Încă nu știm câți au rămas cu sechele.

Moise Guran, la Europa FM, întreba azi cam care ar fi soluția pentru a crește masa de oameni încadrați în muncă, în condițiile în care, cel puțin aparent, ajutoarele sociale par mai de grabă a descuraja munca.

N-am putut intra în direct, mi-aș fi dorit, dar aș fi țipat în gura mare: există o soluție, pe bani UE: programul Lifelong Learning Programme, continuat acum prin programul Erasmus +. Mai exact, asistații social pot fi trimiși la școală, să învețe o meserie, nu contează că sunt adulți, prin exact ramura pentru adulți a programului, în trecut numită Grundtvig.

Domnule, dacă nu ai de lucru, pentru că nu știi nicio meserie, îți vom da noi o meserie.

Asta mă duce la ideea mea vizavi de ceea ce este fundamental greșit în România actuală:

  1. România îți dă dreptul de a fi prost, pe barba altora. Cred că un stat întocmai că nu trebuie să-ți ofere dreptul de a greși, ci doar pe acela de a te îndrepta.
  2. România îți dă dreptul de a alege să fii sărac. Să nu ne mire, deci, dacă sărăcia devine o alegere, iar statul devine incapabil de a oferi bunăstare. Poate, deci, România nu ar trebui să-ți ofere dreptul de a fi sărac, ci doar pe acela de a munci sau de a învăța.

Cu ce greșesc?

2 Comentarii

  1. Malin 22 septembrie 2016 la 08:16 - Raspunde

    Mai eu mereu am fost impotriva modelului actual de asistenta sociala. Mereu am sustinut faptul ca statul ar trebui sa dea alternative si nu bani.
    Sa asigure casa, masa, educatie, sanatate si in schimbul lor sa asigure locuri de munca. Sunt atatea autostrazi de facut si atata teren agricol neexploatat pe care le-ar putea folosi statul cu forta de munca pe care o intretine din banii nostri doar daca ar si dori lucrul asta si ar infiinta niste societati care sa dea de munca alora ce acuma stau si beau la birt in timp ce se plang in ce tara de cacat traiesc si cat de grea e viata lor.

    • Robin Molnar 09 octombrie 2016 la 20:39 - Raspunde

      Da, poate acesta este secretul succesului: „statul ar trebui sa dea alternative si nu bani”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.